Létrehozva: 2024.11.06. 09:30

Újabb veszélyes trend terjed a TikTokon, ami szó szerint gyomorforgató

Időről időre feltűnik az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon egy olyan kihívás, ami valamilyen szempontból veszélyes lehet azokra, akik kipróbálják. Ezúttal élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt az egyik TikTok-trend.

Úgy tűnik, a TikTokon hetente feltűnik egy-egy újabb hajmeresztő, veszélyes ötlet. A legújabb ezek közül a bolyhos pattogatott kukorica elnevezésű kihívás. Ez a trend komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt, mutatjuk milyet!

tiktok TikTok kihívás
Gyomorrontást okozhat az egyik TikTok-trend. Fotó: DANIEL CONSTANTE /  Shutterstock

Mi is az a bolyhos kukorica?

A bolyhos kukoricát a TikTokon úgy készítik, hogy vajat és a pillecukrot egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztanak, majd hozzáadnak egy csomag süteményekhez készült lisztkeveréket (liszt, szódabikarbóna, esetleg sütőpor keveréke) vagy sima lisztet, néhány csésze pattogatott kukoricát, és az egészet összekeverik. Ennek elfogyasztása azonban egyáltalán nem veszélytelen. Íme az okok.

Ezért veszélyes ez az új TikTok-trend

Bár a popcornos receptben szereplő liszt hőkezeltnek tűnhet, valójában a lisztet legalább 2 percig 70°C-on kell melegíteni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. Ezt a kutatások szerint a legtöbb fogyasztó nem tudja. Pedig a liszt számos kórokozót rejthet: az utóbbi évben csak az USA-ban legalább 168 ezer coli fertőzés történt, de szalmonellajárvány is kapcsolódott már nyers liszt fogyasztásához -írja a Rizikométer a FoodSefetyNews beszámolója alapján.

Milyen kockázatokat rejt a kezeletlen liszt, nyers tészta fogyasztása?

Egy átfogó felmérésben a vizsgált búza-, rozs- és tönkölylisztek döntő többségében kimutatták az E. coli baktériumot (STEC). Az E. coli törzsek az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, a kívülről a szervezetbe bejutó E. coli törzsek némelyike ugyanakkor olyan méreganyagokat termelhet, amelyek bélrendszeri gyulladást és más súlyos szövődményeket okozhatnak (pl. vesekárosodást, hasmenést, hányást). A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) ezért azt tanácsolja, hogy a liszt kezelése során a szokásos konyhai higiéniai szabályokon túl az alábbiakat is tartsuk szem előtt:

  • Soha ne fogyasszunk tésztát nyersen!
  • Mindig alaposan mossunk kezet, miután liszttel dolgoztunk!
  • Kerüljük a liszt és a közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek érintkezését.
  • Liszttel való érintkezés után a felületeket, az edényeket és a konyhai eszközöket is alaposan tisztítsuk meg mosogatószerrel!
  • A baktérium a sütés vagy főzés során elpusztul, de tésztává kevert liszt esetében ehhez legalább két percig 70 °C-os maghőmérséklet szükséges.

Íme egy másik, kevésbé veszélyes trend, ami mostanában sokakhoz eljutott:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek