kulcsár edina
Hagyományos étterem, hagyományos steakhouse Szeged belvárosában. Az étlapot azonban egy 37900 forintos hamburger teszi különlegessé.
A szegedi steakhouse a világ legjobb wagyu marhahúsát használja alapanyagul az ínyenc fogáshoz, melynek szinte minden összetevője különleges. A vendéglátóhely célja a marketingen kívül az volt, hogy ehhez az ételkölteményhez értéket is adjon. Ezért megálmodták a világ legdrágább hamburgerét.
Az étterem tulajdonosa, Ferkov Lajos az interneten talált rá a világ legdrágább hamburgereinek listájára.
Innen jött az ötlet. A cél az volt, hogy erre a listára egy 100 dolláros hamburgerrel a mi éttermünk is felkerüljön. De nem túlárazni akartuk, hanem értéket adni hozzá. Ezért álmodtuk meg ezt a különleges fogást
- mondja Lajos, aki az étel kitalálásánál szem előtt tartotta azt is, hogy többnyire olyan alapanyagokból készüljön, melyeket más ételekhez is használnak. A tintahal tintája és az aranypor azonban kivétel képez, azokat külön kellett beszerezni.
Még a hamburger buciját is mi sütjük, és fekete tintahal tintájával színezzük feketére, amit spanyol vörösborral készített Madeira barna mártással kenünk me
- árul el néhány tiptkot a kreatív tulajdonos, aki azt is hozzáteszi, hogy a húspogácsa teszi egyedivé az ételt, ami japán wagyu marhából készül, és 25 dkg-os.
Ez a világ legjobb húsa. Kifejezetten csak Japánban nevelik ezeket a tiszta vérvonalú marhákat, melyeket különleges, stresszmentes környezetben nevelkednek. Patakvizet, és sört isznak a jó vérkeringés miatt. Csak fűvel etetik, masszírozzák őket, és komolyzenét hallgattatnak velük
- mesél lelkesen a kiváló alapanyagról Lajos, aki azt is elárulja, hogy ebből a puha és nagyon zsíros húsból Európába hetente csak 50-60 kilót szállítanak. A wagyu leggyengébb minőségű húsáért is 50-60 ezer forintos kell kifizetni kilónként. A bélszín ára azonban a 90-120 ezer forintot is elérheti. A Famous Steakhouse a wagyu marhából a rib eyet-t és hátszínt használja fel alapanyagul, ami a sütésnél csak sót és borsot kap, más fűszert nem. Ennek oka, hogy a hamburger többi összetevő is nagyon intenzív ízű, és ezek csak így harmonizálnak egymással. A hús mellé a buciba kerül még magyar hízott libamáj, pépesített szarvasgomba, és francia rokfort sajt is. A remekművet parmezános batáta hasábbal, fokhagymás majonézzel és egy üveg tiszta ízű Louis Francois nyerspezsgővel tálalják.
Ebből a különleges ételből először csak maximum kettőt készített el egy nap az étterem, de néha azért meghajlanak a tömeg akarata előtt és egy-egy családnak, vagy asztaltársaságnak többet is megcsinálnak. Aki ebből a különleges hamburgerből szeretne enni, azt egy-két nappal korábban kell jeleznie.