Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
Létrehozva: 2024.10.15. 09:30

Világrekord, csoda, életveszély: mesébe illő véralkoholszintet mértek egy sofőrnél - Videó

Egy magyar nemzetiségű férfit taszított le a trónról az a cseh sofőr, akinél 6 ezrelékes alkoholszintet mértek. Utánajártunk annak, hogy ez milyen fizikai és tudatállapottal jár, illetve hogy miért is számít extrémnek, ha valaki ebben lesz világrekorder.

Eszméletlen mennyiségű alkohol volt a vérében annak a sofőrnek, akit Csehországban vettek őrizetbe a helyi szervek, miután ide-oda kanyargott az úton. Merthogy autót vezetett. Ez azért is fontos, mert miután az egyenruhások megállították és megfújatták vele a szondát, kiderült: kómában, és nem pedig az úton kellene lennie, ugyanis a véralkoholszint közel hat ezrelék volt a szervezetében – írja a felvidéki Paraméter. A mattrészeg sofőrt immár negyedszer érték ittas vezetésen, a helyi erők még a helyszínen lefoglalták az autóját, ami valószínűleg az állam tulajdonába kerül.

véralkoholszint véralkohol részeg ittas
A véralkoholszint mértéke határozza meg, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége milyen fenyegetést jelent az egészségünkre / Fotó: Isabella Mendes / Pexels (illusztráció)

A véralkoholszint felett 

A cseh férfi által produkált szondaeredmény talán nem annyira meglepő, de egy magyar sporttársat taszított le a trónról. Róbert a Vajdaságban, a magyarok által lakott Bácskertesen egy kerékpárról leszállva fújt 5,67 ezrelékes értéket az őt megállító rendőröknek. Hősünk pálinkafőzésre igyekezett. A fenti esetek azért is extrémek– még ha világrekord dőlt is meg – mert ezekkel az értékekkel a legtöbben tényleg a klinikai halálhoz lennének közelebb, nem pedig a biciklihez vagy a volánhoz.

A vér alkohollal való telítettsége szerint az alábbi állapotok különíthetők el:

  • Tiszta tudatállapot: 0-0,5 ezrelék
  • Enyhe ittasság: 0,3-1,2 ezrelék
  • Ittasság: 0,9-2,5 ezrelék
  • Zavart viselkedés: 1,8-3,0 ezrelék
  • Aluszékonyság: 2,5-4,0 ezrelék
  • Életveszélyes állapot: 3,5-5,0 ezrelék

Tiszta tudatállapotról fél ezrelékes alkoholszintig beszélhetünk, aminek az eléréséért elegendő legurítani egy söröcskét. Innen továbblépve kezdődnek az „izgalmak”, miután fél ezrelék környékétől – testalkat és rutin függvényében – jön az enyhe ittasság, vele pedig a felszabadultság érzete. Mindössze másfél korsó sör áráért oldódnak a gátlások, és megered a nyelvünk. Ezzel egy időben az apróbb mozdulatok elkezdenek bizonytalanná válni, ahogy a reakcióidő is csökkenésnek indul. Ittas állapotban már jelentősen lassulnak a reflexek, a mozgás bizonytalan, miközben a beszédkészség változatlanul fokozódik, bár a felfogás már romlik, ahogy sokaknál a fókuszálás és az ítélőkészség is.

véralkoholszint ittas részeg alkohol
Egyénenként változó, hogy kire és mekkora mennyiségű alkohol milyen hatást gyakorol, de a hatás garantált! / Fotó: Pressmaster / Pexels (illusztráció)

Innen pedig már a profi tintások terepe következik: 2 ezrelékes véralkoholszint esetén már zavart viselkedés lesz az ittasságból. Az ivó ekkor fejben már gyakran elveszíti a fonalat, emellett pedig már egy egyszerűbb mozdulat és a térbeli tájékozódás is nehézkes, vagy felejtős... Megjelenik továbbá a fizikai rosszullét is szédülés, fejfájás, hányinger formájában. Az aluszékonyság állapota nagyjából 2,5 ezrelék véralkoholszinttől indul. Fizikai és szellemi szinten is mélypontra ér az ember. A legtöbbeknél itt jön a filmszakadás és az ezzel járó elalvás, ami bárhol megtörténhet, így aztán ez az állapot már eredményezhet életveszélyes helyzetet

Konkrét életveszélyről a 3,5 és 5 ezrelék között beszélhetünk: eszméletvesztés, légzési és keringési zavarok lépnek fel, a légzés akár le is állhat. Öt ezrelékpont felett már szélsőségesen magas a véralkoholszint. Ebben a tartományban már gyakorlatilag az élettel összeegyeztethetetlen állapot lép fel, az illető életét pedig csupán kis eséllyel lehet megmenteni.

Csak emlékeztetőül: Róbert 5,6 ezrelékkel bicikliről szállt le, a cseh trónfosztóról pedig alább egy videót is mutatunk (amit a cseh rendőrség készített), hogy - bár döcögve, de - ment neki az autóvezetés 6 ezrelékes véralkoholszint mellett.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek