INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.05. 11:00

Ezt tedd, ha magatehetetlen sünt találsz, mielőtt nem késő

A hideg idő beálltával egyre több sün kerül elő a kertekből. Ezeket érdemes tudnod az aranyos, hasznos, védett állat kapcsán.

Az egyre hidegebb hónapokkal a sünök is egyre jobban behúzódnak, búvóhelyet keresve maguknak. Általában gödröket ásnak, ahova befúrják magukat, így védekeznek a téli hideg ellen. Mi van akkor, ha egy-egy állat nem talál magának menedéket, ahol ezt megtehetné? Mutatjuk, mit tegyél, ha sünt találsz!

sün, süni, sünik, sünök, sündisznó, sündisznók, ősz, állat, hideg, természet, sünt, sünit, sünöket, sündisznót
Ha sünt találsz, bánj vele nagyon óvatosan Fotó: Pexels

Fontos, hogy abban az esetben, ha a hűvösebb őszi időben találsz egy mozdulatlanul fekvő sünt, semmiképpen ne temesd el, pláne ne dobd ki szegény állatot, mert valószínűleg csak téli álmot alszik lelassult pulzussal. A sünik ugyanis menedéket keresnek a hideg idő elől, és nem mindig jutnak el egy zöld, bokros, fás területre.

Így abban az esetben, ha egy bokor alján, az utcán vagy akár a kertedben találkoznál eggyel, először is győződj meg róla, hogy biztonságos, kellően meleg helyen van-e. Akár óvatosan helyezd el őt egy vastagabb kartonra, majd vidd szárazabb, csendesebb, nyugodtabb, biztonságos helyre, ahol átvészelheti a hideget.

A sün egyébként egy veszélyeztetett, teljesen ártalmatlan faj. Bogarakat, csigákat, békákat gyíkokat esznek, valamint az egérfészkeket is elpusztítják. Mivel nem félnek sem a méhektől, sem a darazsaktól, ráadásul elpusztítják a darázsfészket, mondhatni kifejezetten hasznosak. A tudomány már jó ideje foglalkozik azzal, a sünök immunitása a rovarok csípéseire és az erős mérgekre honnan ered, így a tudomány számára is érdekesek, amellett, hogy nagyon aranyosak.

A sünik ráadásul nemcsak a hideg idő közeledtével kerülhetnek bajba. Mint arról a Vas Vármegyei Hírportál korábban beszámolt, egy meglehetősen szokatlan riasztást kaptak az oberwaltersdorfi önkéntes tűzoltóság tagjai október 1-én kedden. Egy süni került bajba, amikor egy kerítésen igyekezett átjutni. Az állat azonban beszorult a kerítés fém réseinek egyikébe, így fennakadva várta, hogy a tűzoltók kiszabadítsák. A helyzetből végül egy vágóeszköz segítségével sikerült kimenteniük a sünit, melyet gyors állatorvosi vizsgálat után szabadon engedtek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek