Létrehozva: 2024.10.02. 11:30
Módosítva: 2024.10.02. 12:36

Hamarosan ingatlant is lehet venni a nyugdíjpénztári megtakarításból: mutatjuk, hogy hogyan!

Új lehetőséget vezetnek be a nyugdíjas éveikre előre készülőknek. A tervek szerint egy éven át lakásvásárlásra is lehet majd használni a nyugdíjpénztári megtakarításokat!

Néhány hete már mindenki számára ismert, hogy a kormány -Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel az élen- a nyugdíjcélú megtakarítások lakhatás irányába történő mobilizálását tervezi. Ez azt jelenti, hogy lehetőséget szeretnének adni a nyugdíjas évekre félre tett pénz lakhatásra való elköltésére. Ennek egyik elemét jelentették be nemrég: jövőre, korlátozott ideig de a nyugdíjpénztári megtakarítások összegeit lakhatási célra is el lehet majd költeni! Mutatjuk mit tudni erről eddig.

nyugdíj 2025 pénz megtakarítás kifizetés
Egy éven át erre is költhető majd a nyugdíjmegtakarítás jövőre. Fotó: Ka Iki /  MW archív

Mi az az önkéntes nyugdíjpénztár?

Az önkéntes nyugdíjpénztár a hosszú távú öngondoskodás egyik formája, aminek elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megerősítése. Több előnye is van, többek között az, hogy örökölhető, nem kell havi több tízezret így félretenni és évi maximum 150.000 Ft adó-visszatérítés is jár a befizetett összegek után. Az önkéntes nyugdíjpénztár további előnye a többi megtakarítási formával szemben, hogy a béren kívüli juttatások (cafeteria) között is elérhető. Így az egyéni befizetéseken túl a munkáltató további befizetésekkel támogathatja a munkavállalót-olvasható az MBN tájékoztatójában, amiből többet is meg lehet tudni erről az előtakarékossági formáról.

  • Az MNB becslése szerint ha egy tag évente a maximális adójóváíráshoz szükséges összeget befizette és az adójóváírást maximálisan igénybe is vette, akkor a 10 éves átlagos hozam 8,42% lett volna, a 15 éves pedig 8,02%.
  • Idén meghaladhatja a 160 milliárd forintot is az önkéntes pénztári befizetések összege.
  • 1,1, millió aktív nyugdíjcélú megtakarítási szerződés van jelenleg Magyarországon.

Mihez lehet kezdeni az így gyűjtött pénzzel?

A nyugdíjkorhatár betöltése után egy összegben vagy havi járadék formájában lehet kérni adómentesen a kifizetést. A várakozási idő (10 év) letelte után, de még a nyugdíjkorhatár előtt is felvehető a pénz, ez viszont már nem adómentes.

Infláció feletti juttatás nyugdíjasoknak
Jövőre jön egy új lehetőség: lakást is vehetünk a pénzből. Fotó: fizkes / Shutterstock

Jövőre jön egy új lehetőség: lakást is vehetünk a pénzből

A kormány 2025. január elsejétől egy évre lehetővé teszi az önkéntes nyugdíjpénztári ügyfeleknek, hogy -függetlenül attól, milyen régóta takarékoskodnak- adómentesen, valamint a korábban kapott állami támogatás (adó-visszatérítés) visszafizetési kötelezettsége nélkül meglévő megtakarításaikat lakáscélra felhasználhassák- jelentette be Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium öngondoskodásért felelős miniszteri biztosa.

Mire lehet majd költeni a nyugdíjszámlán lévő pénzt?

Lakás építésére,

  • vásárlására,
  • felújítására
  • vagy meglévő hitel törlesztésére.

Miért döntöttek a lehetőség bevezetéséről?

A saját ingatlanban élők aránya 91 százalék Magyarországon, ami a negyedik legmagasabb arány az EU-ban. A hosszú távú öngondoskodás formája tehát itthon egyértelműen a lakásszerzés, vagyis inkább nem nyugdíjcélra, hanem ingatlanba fektetnének be az emberek. Egy mások ok, hogy a nyugdíjpénztárakból kevesebb, mint 1000 fő kért eddig havi nyugdíjáradékot, pedig évente 30 ezren mennek a pénztártagok közül nyugdíjba. A havi állami nyugdíjra mindenki számít, de a pénztáraktól senki sem számít havi kifizetésre- hangsúlyozta a miniszteri biztos. Az ingatlanról viszont úgy gondolják az emberek, hogy azt kiadják így kiegészítve a nyugdíjukat, az NGM pedig szeretné az időskori jövedelemtöbbletet és az ingatlanbirtoklást összhangba hozni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek