INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.27. 05:45
Módosítva: 2024.10.27. 09:48

Gazdaságvédelmi akcióterv: a diákhitel mintájára jön a munkáshitel

Azok sem járhatnak rosszabbul, akik főiskola vagy egyetem helyett inkább saját vállalkozást indítanának. A munkáshitel segít a fiatalokon!

A kormány 2025-ben egy új támogatott hiteltípust vezet be, ez lesz az úgynevezett munkáshitel, amit a jól ismert és bevált diákhitel mintájára dolgoznak ki. A pontos részletek egyelőre nem ismertek, azok kidolgozásával Nagy Mártont és a kultúráért és innovációért felelős Hankó Balázst bízta meg a miniszterelnök. A határidő: november vége!

munkáshitel
Az új munkáshitel a diákhitel mintájára jön létre  Fotó: Pressmaster /  Shutterstock

Pár részlet azonban már így is ismert, vegyük ezeket sorra:

Eleinte csak a szakmunkásoknak szánták a lehetőséget

Június végén elsőként Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a Világgazdaságnak egy olyan hitelprogram létrehozásáról, amelyik bizonyos életkor alatti, végzett szakmunkásoknak nyújtana szabad felhasználású hitelt, hogy meg tudják teremteni a legmegfelelőbb életkörülményt maguknak, illetve el tudják indítani a vállalkozásukat. Parragh a hitel bevezetését akkor azzal indokolta: nem engedheti meg egy ország magának, hogy az ifjúság színe-java külföldön kezdje a pályáját.

Ehhez képest végül úgy döntött a kormány, hogy a munkáshitel felvételéhez nem lesz szükség arra, hogy szakmunkás végzettséggel rendelkezzenek a fiatalok. Ellenben a kedvezményes munkáshitel továbbra is a fiatalok itthon maradását célozza, segítheti az önálló lábra állás első lépéseit, mint például a saját autóhoz vagy lakáshoz jutást.

Mire lehet majd költeni a munkáshitelt?

A tervek szerint segítséget nyújthat majd a fiatalok élet- és pályakezdéséhez. A várhatóan több millió forintos szabad felhasználású kölcsön lehetővé teheti a fiatal szakemberek önállósodását, 

  • a mobilitásukhoz szükséges jármű megvásárlását,
  • lakóhelyük biztosítását,
  • egyéb eszközök vásárlását,
  • segíthet lakhatásuk megoldásában,
  • valamint támogatást nyújthat majd családalapítás esetén is.

A rendelkezésre álló információk szerint a kedvezményes kölcsönt azok vehetik majd igénybe, akik már 17-18 éves koruktól dolgoznak, és nem jogosultak a diákhitelre. A tervek szerint legkésőbb január elsejével vehető majd igénybe a hitel.

Az emberek véleményét is kikéri a kormány

Hétfőtől új Nemzeti Konzultációt indít a kormány, amelynek középpontjában gazdasági kérdések lesznek. Az új 21 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervnek is része a munkáshitel, így szinte biztos, hogy ez a kérdés is előkerült majd a kérdőíveken.

A kormány azt reméli, hogy minél többen visszaküldik majd a Nemzeti Konzultációt, és ezzel egy erős felhatalmazást adnak a kijelölt gazdaságpolitikához. 

Más módon is támogatják a fiatalokat

A fiatalok számára többféle támogatás, kedvezmény létezik jelenleg az iskoláztatási támogatás, nyelvvizsgadíj- és KRESZ-vizsgadíj visszatérítésen kívül is. Ezek a következők:

  • SZJA-kedvezmény 25 éves korig;
  • 30 év alatti anyák SZJA-mentessége;
  • első házasok SZJA-kedvezménye;
  • lakáshitel akár 10% önerővel;
  • kamatmentes Babaváró hitel;
  • otthonteremtési támogatások (Falusi CSOK, CSOK Plusz, jelzáloghitel-elengedés);
  • lakásvásárlás esetén vagyonszerzési illetékkedvezmény járhat, és első lakás esetén akár részletekben is fizethető az illeték;
  • közösségi közlekedés kedvezményesen;
  • kedvezményes díjú bankszámlák.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek