A Mediaworks közleménye: DIGITÁLIS FÓKUSZ, ÚJ TARTALMAK, BŐVÜLŐ EGYÜTTMŰKÖDÉS

POLITIK
INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.25. 20:15

Dermesztő figyelmeztetést adtak ki a klímatudósok

Nagy-Britannia olyanná válhat, mint Észak-Norvégia.

Klímatudósok sürgős felhívást intéztek az északi országok minisztereihez. A több mint negyven klímakutató üzenetének lényege, hogy a globális felmelegedés kockázatát nagymértékben alábecsülték - írja a Reuters. A tudósok szerint összeomolhat az Atlanti-óceán egyik áramlata, amely meleg víztömegeket szállít Európa északi részébe, és ezzel biztosítja Európa enyhe klímáját. Több tanulmány is azt sugallja, hogy az atlanti áramlat változásának kockázatát nagymértékben alábecsülték - mondták a tudósok, hozzátéve, hogy a következő néhány évtizedben komoly a valószínűsége annak, hogy  az áramlás veszít az erejéből.

Klímatudósok
Klímatudósok dermesztő figyelmeztetést adtak ki - Fotó: NurPhoto via AFP

Klímatudósok szerint ehhez nehéz lesz alkalmazkodni


"Ha Nagy-Britannia és Írország olyanná válik, mint Észak-Norvégia, annak óriási társadalmi, ökológiai következményei lesznek. Megállapításunk szerint ennek nem kicsi a valószínűsége" - mondta Peter Ditlevsen, a Koppenhágai Egyetem professzora, a felhívás egyik aláírója. "Ez nem olyan dolog, amihez könnyen alkalmazkodsz."

Az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata szerint az óceánáramlat-rendszer összeomlása fokozná az északi félteke lehűlését, megemelné az Atlanti-óceán szintjét, csökkentené a csapadékot Európa és Észak-Amerika felett, és eltolná a monszunokat Dél-Amerikában és Afrikában.

A Nemzetközi Valutaalap szerint 2022-ben a fosszilis tüzelőanyagok globális támogatása elérte a 7 billió dollárt. Az ilyen támogatások azt mutatják, hogy nincs hiteles erőfeszítés a vázolt éghajlati katasztrófa megelőzésére – mondta Stefan Rahmstorf professzor, a németországi potsdami klímakutató intézet munkatársa.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek