INSIDER

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.10.30. 15:30

Te átmennél a "kávé-teszten" egy állásinterjú során?

Furcsa próbatétel dönthet a potenciális jelöltek között.

Napjainkban nagyon kell hajtani a versenyszférában, ha az ember egy-egy jobb pozíciót szeretne megkaparintani az álom munkahelyén. A cégeknél sorba állnak az interjúra váró jelöltek, és néha egy-egy beidegződés, vagy elejtett mondat dönt két hasonló kvalitású jelentkező között. Most Trent Innes, a Xero Australia multicég korábbi vezére beszélt arról, hogy ő milyen egyszerű, de nagyszerű teszttel döntötte el, hogy ki legyen a befutó. Az általa kávé-tesztnek nevezett vizsga során észrevétlenül döntés elé állította a munkára jelentkezőket, akik tudat alatt cselekedtek - vagy éppen nem cselekedtek - megfelelően. Lássuk, miről szól ez a módszer.

munka, állás, állásinterjú, karrier
Egy vezérigazgató a kávé-tesztnek nevezett módszerrel dönti el, hogy egy potenciális jelöltet felvesz-e a cégéhez / Fotó: Pexels (Illusztráció)

Mindig elviszem magammal a jelöltet sétálni, és a cég konyhája felé vesszük az irányt. Valahogy a végére mindig egy italra vagy kávéra terelem a szót, és megkínálom az interjúalanyt vele. Ezután már csak annyi a dolgom, hogy megfigyelem, hogy a beszélgetés végén vissza akarja-e vinni a bögrét a konyhába elmosni, ahonnan elhoztuk. Ez egy fontos pontja a tesztnek, ugyanis kiderül belőle, hogy a jelölt hogy áll hozzá a leendő munkahelyéhez

- kezdte beszámolóját az igazgató, majd hozzátette:

Készségeket és képességeket fejleszthetsz a munka során, új ismereteket és tapasztalatokat szerezhetsz, de a munkahelyedhez való hozzáállásodon nem sokat változtathatunk. Ezért fejlesztettem ki a "mosd el a kávéscsészéd" koncepciót. Ez a munkahelyi filozófia nálunk tökéletesen bevált, az irodai légkörben és a konyhában is minden rendben van.

Trent Innes szerint nem az a fontos, hogy az emberek miket tudnak megvalósítani, hanem az, hogy miket nem. Ugyanis, míg az első fejleszthető, addig a második nem pótolható, és nem is dolga a munkahelynek alapvető hozzáállást és beidegződést fejlesszen.

Úgy gondolom, hogy ha bejön egy új dolgozó az irodánkban és azt látja, hogy a konyha szinte csillog és tiszta, akkor beilleszkedik a mi kultúránkba és bevállal mindent, amit a kollégái is megtesznek a csapatért és a tisztaságért. Ezek a hozzáállásbeli kérdések pedig hosszútávon kihatnak a munkafolyamatokra is

- zárta a sorait a korábbi ügyvezető igazgató a LadBible-nek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek