Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2024.09.23. 17:25
Módosítva: 2024.09.23. 18:52

Így tért vissza brutális balesete után Simet László

A világhírű magyar artista, Simet László féléves kényszerpihenő után ismét fellépett.

Féléves kényszerpihenő után tért vissza a magyar artista a Fővárosi Nagycirkusz porondjára, a Csillagok, égbeli tűk című műsor búcsúnapján. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett Simet László április 4-én szenvedett súlyos bokatörést, amikor a próbán négy méter magasból lezuhant a maga által kifejlesztett apparátjáról, az óriás szemaforról.

Simet László már biztonsággal biciklizik a szemaforon  Fotó: Kóré Károly

László száma a nyári műsorban szerepelt volna, ám a baleset miatt nem léphetett fel. Az állapota viszont az orvosoknak és a komoly gyógytornának köszönhetően sokat javult. Igaz, a teljes produkciónak ezúttal is csak egy csekély részét mutathatta be. A tervek szerint a februári műsorban viszont a teljes attrakció látható lesz. Most vasárnap 11 és 15 órakor lépett fel, mi pedig a délutáni előadás után beszélgettünk vele.

A két fellépés között arra gondoltam, hogy a délelőtti jól sikerült, ezért a három órásnak még jobbnak kell lennie. Így is lett

 – mosolygott a világhírű akrobata, aki tavaly tavasszal 40 méter magasan, két daru között kifeszített drótkötélen sétált át Budáról Pestre a Duna felett. Az óriás szemafor tulajdonképpen a magasdrót és a halálkerék ötvözeteként jött létre. A három, űrhajósnak öltözött artista egy csepp alakban meghajlított, folyamatosan forgó acélcsövön egyensúlyozva mutatja be a trükköket. Mivel a szám főszereplője Simet László, nélküle a partnerei sem léphettek fel. Az egyik társa, Zsuzsi egyébként a magánéletben is a párja.

Simet László
artista
szemafor
cirkusz
baleset
Az artista a magasban érzi igazán jól magát  Fotó: Kóré Károly

Mi ketten reggel otthon taktikai megbeszélést tartottunk

 – mosolygott László és a kérdésre, mondta-e neki a hölgy, hogy vigyázzon magára, elárulta: az ő világukban alapvető az óvatosság, éppen ezért nem is szokás megemlíteni.

Simet László bokáját 10 csavar tartja

A baleset után 10 darab csavarral rögzítették az artista bokáját. Az orvos azt mondta, ha Lászlót nem zavarja, akár végleg bent is maradhatnak.

"Egyelőre bent vannak, és még nem döntöttem a sorsukról. Ha kiveszik, újra fel kell vágni a lábamat, ami újabb, munkából való kieséssel jár. Majd meglátom, hogyan viselkedik a bokám, ami még mesze nem száz százalékos"

– magyarázta az akrobata, és hozzátette, hogy próbán ugyan már körbesétált a szemaforon, de ez még nem előadásképes. A bicikli pedálját viszont már remekül tekeri, ezért is vállalta, hogy a közönség elé lépjen.

A közönség ovációval fogadta a visszatérőt  Fotó: Kóré Károly

Azt, hogy nem épültem fel teljesen, a közönség is azonnal észrevenné. Még gyógyulnom kell, de minden orvosi előírást komolyan veszek. Az ember általában bele se gondol, hány alkatrészünk dolgozik a testünkben, ha csak simán megállunk féllábon. Amikor ezek mind tiltakoznak, fájnak és szúrnak, be kell látnom, hogy még nem állok teljesen készen

 – fogalmazott László és hangsúlyozta: a szemaforon 100 százalékos biztonsággal kell egyensúlyoznia. László híres arról, hogy biztosítókötél nélkül dolgozik. Most azonban használt londzsot, és azt is elárulta, miért.

A biciklis trükköt egyébként is biztosítással vállalom. Leginkább azt a mutatványt lehet londzs nélkül végezni, amelyiknél van menekülő útvonal. A magasdróton a drótot elkaphatom, ha leesem, viszont a szemafor előttem és mögöttem is görbül. Az életösztönöm erősebb, mint a fanatizmusom. Tudom, más az én helyemben már letenné a lantot, de nekem ez meg sem fordult a fejemben. Valószínűleg nem vagyok normális"

 – szögezte le az artista.

László semmiféleképpen sem szeretett volna úgy visszavonulni, hogy mentő vitte ki hordágyon a manézsból. 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek