Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.24. 07:34
Módosítva: 2024.09.24. 09:01

Orbán Viktor: gyors ütemben zajlik az apadás

Elérkezett az árvízi védekezés tizenkettedik napja. Jelentősen javult a helyzet az érintett folyószakaszokon, hamarosan az egész ország fellélegezhet.

Orbán Viktor a kedd reggelt az operatív törzs ülésén kezdte. Az ott elhangzott legfontosabb információkat a sajtó képviselőivel is megosztotta a miniszterelnök az árvízinfó keretében. 

ORBÁN Viktor; VITÁLYOS Eszter
Orbán Viktor elmúlt két hete teljes egészében az árvíz elleni védekezésről szólt Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő azzal kezdte a tájékoztatót, hogy az operatív törzs kedden még dolgozik. Erre azért is van szükség, mert ma Mohácsnál lesz a tetőzés. Az operatív törzs ülésén az is elhangzott, hogy a  héten várható csapadék, de az nem befolyásolja a tetőzést. Az apadás gyors ütemben zajlik, az egészségügyi szakembereknek egyre fontosabb feladat lesz a következő napokban. 

Orbán Viktor tudatta, hogy 510 kilométeren védekeztek hétfőn. Közölte: minden okunk megvan azt remélni, hogy árhullám sehol nem csap majd át a gátrendszeren. A hét első napján 4458-an védekeztek. Budapest felett pedig már nincs olyan helyszín, ahol kritikus védelem kellene.

Kedden rendezetten ki tudjuk kísérni Mohácsnál a vizet 

- jelentette ki a miniszterelnök, aki ezt követően arról is beszélt, hogy a vízügyesek 5500 kilométert tettek meg gyalog a védekezés során, ez a teljes magyar határvonal kétszerese - tette hozzá. 6,5 méterrel emelkedett meg a Duna a korábbi héthez képest: 141 centiméteres vízmagasságról közel 8 méterre nőtt a Duna. 

A 2024-es dunai árvízben 40 kilométeres szakaszon építettünk ki ideiglenes védműveket, 4,5 km-en épült mobilfal. A védekezésnél fel nem használt homokzsákokat az önkormányzati és állami raktárakba viszik, a zsákokat eltesszük a következő árvízre, ami remélhetőleg minél később lesz. Az árvízzel érintkezett zsákokat megsemmisítjük

- magyarázta a miniszterelnök, aki végül

köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a sikeres védekezésben.

Orbán Viktor elmondta, hogy a következő kihelyezett kormányülés egyik kulcsfontosságú témája a további mobilgátak építése lesz.

Müller Cecília: Nem mindent kell fertőtleníteni

Számos közegészségügyi kihívás van az árvíz levonulása után, amire fel kellett készülni - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a legfőbb feladat, hogy a különféle szennyeződéseket a Duna ne tudja bemosni a medrébe. 

A fertőzés veszélye akkor következne be, amikor az ár levonul. A takarítást, fertőtlenítést a települések között a Magyar Közút, míg a településeken az önkormányzatok végzik.

A fertőtlenítéshez szakmai segítséget nyújtunk - tette hozzá. Minden érintett település kapott tájékoztatást, és van egy 0-24 órás ügyelet. Mindenütt helyben kell eldönteni, hogy milyen beavatkozás kell. 

Nem mindenütt és nem mindent kell fertőtleníteni. 

Ha az adott útszakasz szennyvízzel is szennyeződött, akkor szükséges a fertőtlenítés - tette hozzá. Az ivóvízbázisok védelme a legfontosabb, 31 vízbázisra kell figyelni a Duna mentén.

Óvintézkedések

Dömös-Pilismarót-Dobogókőt ellátó vízbázis esetén találtak szennyeződést, és ott csak forralás után iható az ivóvíz, míg a kisgyerekek palackozott vizet kaphatnak. Ezt addig fenntartják, amíg ez szükséges - mondta Müller Cecília. Dunabogdány-Visegrád térségében az algák elszaporodtak az ivóvízben, és ezért szennyeződés lehet a jövőben. Megelőző jelleggel ott is elrendelték az óvintézkedéseket. Müller Cecília felhívta a lakosság figyelmét, hogy mindig figyeljenek a víz minőségére, és jelezzék, ha eltérést látnak. 

Müller Cecília: Ne pancsoljanak a gyerekek ezekben a vizekben!

Ne pancsoljanak a gyerekek a víz levonulásával megmaradt vízfelületekben - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, a homokzsákok esetében a szennyvízzel érintkezett zsákokat meg kell semmisíteni, míg a homokot hulladék takarásra lehet felhasználni. A levonuló ár után megmaradt falakon és a beltérben fertőtlenítés kell - mondta. 

A kedd reggeli árvízinfót Orbán Viktor Youtube-csatornáján lehet visszanézni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek