Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.09.

Változás történt a nyugdíjak körül: automatikusan a magasabb összeget küldik, mutatjuk, hogy kiknek!

Nemrég megváltozott egy fontos szabály ekörül az ellátás körül. A nyugdíjra jogosultak közül mostantól sokaknak egyszerűbb lesz az élete, mutatjuk, hogy kiknek és miért!

Júliusban megváltoztak a nyugdíjrögzítés szabályai. Most már nem kell választani két lehetőség közül, hivatalból a magasabb összeget folyósítják a jogosultaknak. Íme a részletek!

Falusi postas kezbesit-09 nyugdíj
Az öregségi nyugdíjra jogosultakat érinti a változás Fotó: Németh András Péter / Mediaworks Archívum

Változtak a nyugdíjrögzítés szabályai

A nyugdíjrögzítés, azaz a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása egy nagyon hasznos lehetőség a lehető legjobb összegű nyugdíj elérése érdekében. Ennek részletszabályai változtak 2024. július 1-től, amiről eddig még sokan nem hallottak.

Mi változott pontosan?

A már hatályba lépett törvény értelmében immár nem kell választani a nyugdíjrögzítés lehetőségével élő személynek a tényleges nyugdíjba vonuláskor két lehetőség közül, hanem automatikusan a magasabb nyugdíjra lesznek jogosultak.

Mi volt eddig a két lehetőség?

A rögzített nyugdíj évenkénti emelésekkel növelt összege, és a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjára kiszámított nyugdíj összege. A nyugdíj-megállapító szerv hivatalból e-kettő közül a magasabb összeget fogja a jövőben öregségi nyugdíjként folyósítani. Ugyanez történik a hozzátartozói nyugellátás alapjául szolgáló öregségi nyugdíj összegének megállapításakor is-hívja fel a figyelmet az ado.hu.

De mit is jelent a nyugdíjrögzítés?

Aki eléri a nyugdíjkorhatárt, az dönthet úgy, hogy igénybe veszi az ellátást, vagy nem kéri azt, és tovább dolgozik, vagyis növeli a szolgálati időt és így a nyugdíja összegét. Szolgálati idő ugyanis életkortól függetlenül mindaddig szerezhető, amíg az öregségi nyugdíj megállapítása nem történik meg. Nyugdíjasként végzett munka esetén viszont már nem szerezhető további szolgálati idő!

Az öregségi nyugdíj igénybevételének két feltétele van: a nyugdíj korhatár betöltése és meghatározott mértékű szolgálati idő megléte (minimum 20 év). Ez alól egy kivétel van, a nők kedvezményes nyugdíjazása, amikor a nyugdíj korhatár betöltése előtt is kérhető az öregségi nyugdíj.

Kik élhetnek most ezzel a lehetőséggel?

2024-ben az 1959-ben születettek töltik be nyugdíj korhatárukat, a 65. életévet, és amennyiben rendelkeznek ennek feltételeivel, kérhetik erre az időpontra öregségi nyugdíjuk rögzítését, azaz folyósítás nélküli megállapítását. Ennek célja pedig a kedvezőbb összegű nyugdíj.

Kik nem élhetnek a nyugdíjrögzítés lehetőségével?

  • Nem élhet a nyugdíjrögzítés lehetőségével az, aki a nyugdíj korhatár betöltésétől a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjáig tartó idő legalább fele része alatt özvegyi nyugdíjban (állandó özvegyi nyugdíjban) részesült. 
  • Szintén nem veheti igénybe a nyugdíj folyósítás nélküli megállapításának lehetőségét a húsz év szolgálati idővel még nem, de legalább tizenöt év szolgálati idővel már rendelkező személy sem, a szolgálati idő rövidsége miatt.
  • A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátását igénybe vevő hölgyek pedig azért nem élhetnek ezzel, mert még nem érték el a nyugdíjkorhatárt (65 év).

A nyugdíj összege a szolgálati időn és az ezalatt megszerzett jövedelmen kívül a valorizációs szorzószámok nagyságrendjétől is függ. Van, aki emiatt vár 1-2 évet a nyugdíj igénybevételével, ugyanis a szorzószám is évente más, így magasabb lehet a nyugdíj összege kis idővel a nyugdíjkorhatár betöltését követően. A nyugdíj igény visszamenőleg pedig legfeljebb csak hat hónapra érvényesíthető, a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása, azaz rögzítése azonban megoldja ezt a helyzetet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek