Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.09.23. 16:30

Egy hetünk van hátra a lehűlésig: a Bükkben már mínusz 10 fokot mértek

Nem sokáig örülhetünk az igazi indián nyárnak, egy hét múlva húsz fok alá esik a hőmérséklet, de bizonyos helyeken már most is fagyott hajnalban. Mutatjuk milyen időjárásra számíthatsz a következő hetekben és mikor jön a lehűlés.

Mínusz 10,1 fokot mértek a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben. A Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által üzemeltetett Mohos-töbör meteorológiai állomás telepítése óta a leghidegebb szeptemberi hőmérsékleteket rögzítettek a szombati és a vasárnapi hajnalokon – írták a közösségi oldalukon. A lehűlés azonban nem csak itt várható, a következő hétre már búcsút inthetünk a 20°C fok feletti, kellemes, őszies időnek.

lehűlés
Jön a lehűlés: búcsúzhatunk a húsz fok feletti maximumoktól  Fotó: Matey István

Hétvégén jön a lehűlés

A héten még érdemes kihasználni a vénasszonyok nyarát és a 20 fok feletti maximumokat, de már a következő napokban is számítanod kell csapadékra. A borongós idő pedig a hétvégén elhozza a lehűlést is: a Köpönyeg.hu előrejelzései alapján már szombaton 20 fok alá esik a hőmérséklet. Igaz a jövő héten még 20-21 fokos maximumra van kilátás, de ennél feljebb nem nagyon fog kúszni a hőmérő higanyszála, a minimum hőmérséklet pedig beszorul majd 10 fok alá.

Épp ezért a héten még érdemes kihasználnod a jó időt, főleg, hogy a következő napokban eső ronthatja el a meleg, kellemes őszi időjárást. 
Hétfőn többnyire napos és száraz időre számíthatsz, helyenként fátyolfelhők és gomolyfelhők is megjelennek az égen. A déli, délkeleti szél sok helyen élénk lesz. A délutáni hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, kellemes nyárias napunk lesz. 

eső özönvíz időjárás csapadék
A következő napokban csapadékra is számíthatsz  Fotó: Burak The Weekender / Pexels (illusztráció)

Kedden ugyan fokozatosan megnövekszik a felhőzet és szórványosan alakulhat ki záporeső, továbbra is 24-25 fokos meleg lesz. Szerdán a nap első felében még borongós idő várható, különösen a déli és a keleti területeken eshet az eső. Később azonban fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és kisüt a nap. Csütörtökön változóan felhős időre van kilátás, helyenként zápor is előfordulhat, de egészen péntekig marad a melegebb, 20 fok körüli maximum. Esőre azonban készülnünk kell – írja a Köpönyeg.hu. Hétvégén azonban könyörtelenül megérkezik az ősz, 20 fok alá esik a maximum hőmérséklet.

_MG_9052
Októberben már hűvösebb lesz, de fagyokra még mindig nem kell számítanunk  Fotó: Matey István

Ilyen időt jósolnak októberre

Az AccuWeather előrejelzése szerint még októberben sem fog fagyni Budapesten és környékén. A hónap elején még számíthatunk 20 fok körüli jó időre, de október második felétől ez egyre csökken és elkezdünk közeledni a 10-15 fokos maximumok felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy az északabbra eső tájakon ne alakulhatna ki fagy. Hiszen ahogy a mostani példa is mutatja, egy-egy napon akár mínusz 10 fokig is lehűlhet a hajnali órákban. Nagy átlagban azonban elmondható, hogy október végéig nem kell számítani télies hidegre, velünk marad az őszi, nem fagyos, de csapadékban gazdagabb időjárás.  

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek