Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.09.20. 11:30

Lájkvadász adathalász kísért a Facebookon – Vigyázz, a fiókodra utazik!

Újabb aljas módszerrel próbálnak az online csalók túljárni az internetezők eszén. Egy lájkvadász adathalász ügyes ötletet eszelt ki, hogy feltörje a Facebook-fiókodat. Mutatjuk, hogyan.

Szerző Erdei Róbert Arnold

Szinte minden napra jut egy hackertörténet, amikor a csalók úgy próbálják átverni az embereket, hogy furcsa figyelmeztetést küldenek nekik az interneten. Ahogy a hatóságok elcsípik és leleplezik őket, újabb online csalással rukkolnak elő. Többen ráharapnak a profi csalásra: mivel a népszerű alkalmazásokon sokféleképpen kopogtatnak az áldozatoknál a hackerek – még az OTP nevében is próbálkoznak a csalók, és egyetlen kattintás elég, hogy az adataid megkaparintsák. De olyat, amit nemrég egy lájkvadász adathalász eszelt ki, még nem pipáltál!

Lájkvadász adathalász
Lájkvadász adathalász írt rá Virgíniára a Facebookon (Képünk illusztráció – Fotó: Shutterstock)

Lájkvadász adathalász trükközött

Egy magyar nő szeptember közepén kapott egy ártatlan üzenetet, ami miatt az elején nem fogott gyanút. Virág Virgínia otthon betegeskedett, és néhány szót váltott az egyik közeli szomszédjával, ezért jólesett neki, hogy ráírt a Messengeren – aztán jött a fekete leves: egy lájkvadász adathalász lopta el a szomszédja Facebook-fiókját!  „Teljesen természetesnek tűnt. Utána írta, hogy influnszer vagy mi szeretne lenni, és kérte, hogy szavazzak rá. Lehetetlennek tűnt, mert ő egy zöldséges boltban dolgozik, miért akarna influenszer lenni?” – kezdte a 46 éves nő, aki szerint kutakodhatott a lájkvadász adathalász a szomszédjával folytatott Messenger-üzenetben.

A telefonszámomat kellett hogy átküldjem. Azt hittem, beszélni akar velem, így átküldtem. Abban a szent pillanatban érkezett a Facebooktól egy üzenet, egy kódszámmal. Na, akkor rájöttem, hogy itt valami bűzlik!

– mutatott rá Virgínia.

Gyorsan megcsörgette telefonon a szomszédját, ekkor szembesült vele: a lájkvadász adathalász ellopta a szomszédja online fiókját! „A szomszédom közölte velem, hogy délben feltörték a Facebook-fiókját. Meghatalmazott, hogy azonnal írjak ki a nevében egy posztot a saját Facebook-hírfolyamomra, hogy csalók lopták el a fiókját. Senki ne írjon neki, ne olvassák el az üzeneteit és tudjon minden ismerőse erről!” – mondta a magyar nő, aki még aznap délután írt egy riadóztató posztot a Facebookon, és jelentette a Metának.

Figyelem! Fontos felhívás! Nemrég kaptam egy üzenetet, amiben valaki látszólag segítséget kért, hogy lájkoljam a posztját. Először telefonszámot kért, hogy ne legyen feltűnő, majd megpróbálták megszerezni a Facebook-fiókom belépő kódját, hogy ellopják az oldalamat. Kérlek, legyetek nagyon óvatosak!

– írta a bejegyzésében Virgínia.

Mutatjuk a magyar nő adathalásszal folytatott beszélgetését!

A lájkvadász adathalász
A lájkvadász adathalász feltörte Virgínia szomszédjának Facebookját (Metropol olvasói fotó)

Hoppon maradt, lebukott

A posztja alá rengetegen reagáltak, így derült ki: már júliusban is a net sötét bugyrában bújt meg a lájkvadász adathalász, és mást is csőbe akart húzni – szerencsére sikertelenül. A Facebook csaló a magyar nő figyelmeztető bejegyzését is figyelte. Riasztó, amit kommentként írt.

„Nem tiltottam le az ál-szomszédom. Folyamatosan világít a Messengere, hogy a csaló fent van. Biztos próbál másokat is átverni. A csaló írt a figyelmeztető posztomhoz kommentet, hogy helyreállt a fiókja. Szerintem a csaló hihette el, hogy nincs már veszély… Jött rá válaszkomment, hogy aznap még két személyt próbált átvágni az ellopott fiókkal! – mondta Virgínia.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek