INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.09.07.

Feltörték a Messengert? Furcsa figyelmeztetést kapnak az emberek - Fotó

Sokan fellélegeztek, amikor a Meta előrukkolt a grandiózusnak belengetett ötletével, hogy végpontok közötti titkosítást vezet be. Azóta furcsa dolgokat produkál a Messenger, ami olyan üzenetet küld sokaknak, amitől egyesek a szívükhöz kapnak.

Amikor végre lehullott a lepel a Meta-birodalom újításáról, azaz arról, hogy a végpont és végpont közötti titkosítás bevezetéséről, az ötletnek sokan örültek. Naponta lehetne írni róla, hogyan törik fel a Facebook-profilokat a hackerek és lopják el mások személyazonosságát, vagy épp húzzák le őket rengeteg pénzzel, ezért a Messenger titkosítás után voltak, akik pezsgőt bontottak. Nem sokkal az adatvédelmi újítás után viszont furcsán viselkedik a Messenger, amitől sokan tartanak, de vajon van okuk rá?

Különös jelzést küld a Messenger - Neked is? /
Különös jelzést küld a Messenger - Neked is? / Fotó: Képünk illusztráció: pexels.com 

A Messenger rakoncátlankodik?

Ahogy az ismert, a végpontok közötti titkosítás nem jelent teljes biztnságot, de arra kiváló online védelem, hogy ne lehessen másnak látnia az üzeneteinket. Hiszen ha főnökünkkel beszélünk üzleti titkokról, vagy épp a szeretőnkkel fecsegünk pikáns, ám ránk nézve kompromittáló részleteket, nem volna szerencsés, ha rossz kezekbe kerülnek. Az elmúlt hónapokban viszont különös üzeneteket kaphattak, a Messenger-felhasználók: azt írja egy-egy csevegésnél az app nekik, hogy valami megváltozott.

A  Messenger riasztónak hitt üzenetére a Ripost egyik olvasója hívta fel a figyelmünket. Ő rögtön libabőrös lett, amikor meglátta, és gyorsan el is küldte nekünk róla a képet. „Hetek óta kihagyásokkal kapok ilyen értesítőt a Messengeren, de ismerem a barátaimat, és tudom, hogy nem történt olyan. Aggódok, mi van ha lehallgatnak?” - vetette fel Olga, akit a Messenger applikáció ezzel az üzenettel bombáz rendszeresen:

XY új készüléket adott meg ehhez a beszélgetéshez.

 – tudatja az alkalmazás.

A Messenger figyelmeztető üzenete miatt aggódnak az emberek. Hackertámadás jele lenne? /
A Messenger figyelmeztető üzenete miatt aggódnak az emberek. Hackertámadás jele lenne? / Fotó: Ripost olvasó

Olvasónk okkal aggódott: az üzenetet ugyanis legalább 10 alkalommal megkapta, és különböző ismerősei beszélgetéseiben tűnt fel. A Ripost utánajárt annak, hogy vajon tényleg hackertámadás áldozata lehet-e valaki, ha ilyen gyakran kapja ezt az üzenetet, vagy csak kacsa az egész, és aggodalomra nincs ok!

„Nem nullával egyenlő”

„Ez egy nagyon érdekes helyzet. A rendszerekbe nagyon nehéz belelátni, nem ismerjük a pontos kódját a titkosításnak, amivel a Meta a Messenger adatokat védi, de a hibaüzenetek nem mindig fedik a valódi hibát” – mutatott rá Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója.

A szakember szerint általános figyelmeztetés a titkosítási protokollban a Facebook-birodalomban is a Messenger üzenet, hogy ha a rendszer észlel változást a védett készüléken. „A Signal, Whatsappnál – bármely végpontos csevegőfelületen jelzik, hogy ha új készüléke van a másik félnek” – mondta Arthur.

Szerinte az olvasónk joggal veti fel a kérdést, hogy valaki feltörhette-e a Messengert.

Kérdéses, hogy a Messenger tényleg azt jelzi-e, hogy valakinek lecserélték a készülékét. Előfordulhat, hogy nem és valamilyen hackerkísérlet történik. Erre kicsi az esély, de sajnos nem nullával egyenlő. Meg kell győződni, hogy ilyenkor minden rendben van-e az illető készülékével.

 – húzta alá a szakember.

De hogyan tehetjük ezt? A válasz Arthur szerint egyszerű: ne hagyjuk, hogy azon a készüléken társalogjon velünk az ismerősünk, amelyiket jelez a Messenger az üzenet. „Kérjük meg, hogy egy másik készüléken folytassa velünk a beszélgetést. Azt a készüléket hívjuk fel, vagy írjunk neki SMS-t rá. Ha felhívjuk telefonon és ő veszi fel a készüléket, az már fél sikert, de a veszélyesnek hitt eszözt is ellenőrizzük. Telepítsünk rá egy antimalware appot, ami átszűri a telefonunkat. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy vírusirtót” – zárta szavait a szakember. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek