Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.15.
Módosítva: 2024.09.15.

„A lelkemre is nagy hatással volt” - Így veszi fel a harcot gyógyíthatatlan betegségével Enikő

Enikő nem adja fel. Mindent megtesz, hogy állapota ne romoljon tovább. Ötnapos intenzív mozgásterápián vett részt Hajdúszoboszlón, hogy elsajátítsa azt az edzéstechnikát, amit otthon is el tud végezni. A fiatal lánynak ez az egyetlen esélye, hogy felvegye a harcot az izomsorvadásos betegségével.

A 32 éves Bodnár Enikő álmának beteljesülését egy gyógyíthatatlan betegség törte ketté. Miután elvégezte az iskoláit, fotósként dolgozott, és a szakmájában kiemelkedő eredményeket ért el. De az élet akadályokat állított elé. Gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála egy genetikai vizsgálaton 2015-ben. A spinocellebralis ataxia egy örökletes betegség, amit valószínűleg az édesapja génjei hordoztak, aki szintén ebben a betegségben szenvedett. Tünetei ekkor még nem jelentkeztek a céltudatos lánynál, aki azóta sem adja fel a harcot az életéért. Ez a betegség a test, és az izmok fokozatos leépülésével jár, ami kihat a járásra és a beszédre is.

Enikő bízik benne, hogy tornával késleltetheti az izmainak sorvadását
Enikő bízik benne, hogy a torna segítségével még sokáig teljes életet tud élni Fotó: Olvasói

Ezt a betegséget sajnos, nem tudják sehol gyógyítani. Az izmaim folyamatosan leépülnek. Tornával tudom felvenni vele a harcot, és késleltetni a bénulást. Most is részt vettem Hajdúszoboszlón egy ötnapos kurzuson, ahol végig személyre szabott speciális izomerősítő gyakorlatokat tanultam.

 - mondja bizakodva a fiatal fotós, akinek minden reménye ebben a tornában van, mert ezzel késleltetheti, hogy tolószékbe kerüljön. 

Nagyon jó és hasznos volt ez a hét. Nálam a fő hangsúlyt a lábaim erősítése kapta. Különböző akadálypályákon kellett végigmenni, és nagy labdán ugrálni. Külön kihívást jelentett a kezeim és a lábaim koordinálása.

 - lelkesedik Enikő, aki nagyon hálás mindenkinek, aki azon dolgozott, hogy a gyógyulás útjára léphessen. A fiatal fotós minden álma, hogy végre az élete ne a betegségről, hanem ismét a fotózásról szóljon. De addig még hosszú utat kell bejárnia. A Hajdúszoboszlón elsajátított gyakorlatokat otthon is mindennap végzi. Rengeteget sétál, és lépésről lépésre követi az edzéstervet, amit Gabiék készítettek neki.

Enikő bízik benne, hogy tornával késleltetheti az izmainak sorvadását
A fotózás az élete a fiatal lánynak, aki felvette a harcot a betegségével Fotó: Olvasói

A fiatal lány az erőfeszítések ellenére a betegség hatására, amit a kisagy sorvadása idéz elő, labilisan jár, nehezen tud lépcsőn közlekedni, és nehezen lehet érteni időnkét a beszédét is. Számára a teljes értékű élethez elengedhetetlenül fontos a torna, és a rengeteg vitamin. A család számára azonban ez hatalmas terhet jelent, de édesanyja mindenben támogatja. Enikő bármennyire is szereti a fotózást, sajnos állapota miatt csak néha tud egy-egy munkát elvállalni. 

A lelkemre is nagy hatással volt ez a néhány nap. Az ott tanultak jelentik számomra az életet, hiszen bízok benne, hogy azokat alkalmazva még sokáig elkerülhetem, hogy a négy fal legyen a börtönöm.

- bizakodik Enikő, aki naponta rengeteget sétál, és otthon is elvégzi a gyakorlatokat. Nagyon hálás Pásztor Gabriellának, aki ezzel különleges terápiával segíteni próbál neki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek