Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.14.

Időjárás: indián nyár helyett bibliai özönvíz - megvan, meddig tart a borzalmas idő

Egy mediterrán ciklon a felelős azért, hogy az ilyenkor megszokott lágy napsütés elmarad. Helyette a csapadék jellemzi inkább hazánk időjárását.

A hétvége első napja, hazánk több tájegységén is jelentős mennyiségű esővel köszöntött be. Ez azonban még nem minden! A meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis nem árt, ha a következő napokban is kéznél marad az esernyő, illetve az sem, ha a tervezettnél előbb előkapjuk az őszi ruhatárunkat. A Magyarország területe felett uralkodó és az időjárásunkat nagy mértékben meghatározó mediterrán ciklon hatására ugyanis a következő napokban még sokfelé számíthatunk esőre, helyenként pedig záporokra is. A szombaton egyre többfelé megerősödő, illetve helyenként viharossá fokozódó szél még csak a kezdet!

eső özönvíz időjárás csapadék
A  következő napok időjárásában a jelentős mennyiségű eső játszik majd főszerepet Fotó: Burak The Weekender / Pexels (illusztráció)

Vasárnap is többnyire felhős, borongós időre van kilátás, többfelé esővel, illetve záporral. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét utolsó napján is nagy területen várható kiadós csapadék, egészen az esti órákig. A Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik majd az északnyugati szél, de a vasárnapra virradó éjjel, valamint a reggeli órákban országszerte kell majd erősen viharos, illetve orkán erejű széllökésekre is számítani. A légmozgás csak a délutáni órákra mérséklődik majd. Ami a hőmérsékleti értékeket illeti: vasárnap az ország nagy részén 13-16, míg a valamivel naposabb északkeleti tájakon 18-21 fokot mérhetünk.

eső időjárás csapadék ősz
A meteorológiai szolgálat vasárnapra többfelé figyelmeztetést adott ki a várható eső miatt. Fotó: HungaroMet

A jövő hét eleje sem hoz érdemi változást és a vénasszonyok nyara helyett marad a rideg, csapadékos, őszies időjárás. Hétfőn is többfelé kell majd esőre, záporra, helyenként akár zivatarra is számítani. A jövő hét első napjára is igaz, hogy országszerte várható az ilynkor szokásos mennyiségnél jóval több csapadék, eső formájában. Mindezt ráadásul a Dunántúlon és a Duna mentén még erős, viharos szél is kíséri majd. A legmagasabb hétfői hőmérsékleti értékek 13 és 19 fok között alakulnak majd.

Szeles marad az idő

A koponyeg.hu előrejelzése szerint kedden és szerdán már többfelé előfordulhatnak hosszabb-rövidebb napos időszakok, ugyanakkor elszórtan még kisebb esőzések, vagy akár záporok kialakulhatnak majd, főleg a Dunántúlon. Élénk marad a szél is, illetve hajnalban és kora reggel többfelé köd is képződik majd. Kedden 17 és 22 fok között várhatóak a maximumok, míg szerdán valamivel magasabb, 19 és 24 fok közötti értékekre lehet számítani a legmelegebb órákban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek