INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.09.13.

Extrém erejű lejtővihar tombol a hétvégén: ezen a helyen csap le a brutális vihar, kiadták a figyelmeztetést

Péntektől vasárnapig várhatóan az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször kialakul majd lejtővihar. A jelenség akár óránkénti 100 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseket okozhat. A lejtőviharokra jobb felkészülni!

Sokak számára ismeretlen időjárási jelenségre figyelmeztet a HungaroMet. Facebook-posztjuk szerint úgynevezett lejtőviharokra is van esély a hétvégén, amire jobb felkészülni, ugyanis akár többször is óránkénti 100 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseket okozhat. 

lejtővihar
Figyelmeztetnek a meteorológusok: jön a lejtővihar a hétvégén (Fotó: Facebook / HungaroMet Nonprofit Zrt.)

Lejtőviharokra is számíthatunk a hétvégén

Nem elég az apokaliptikus esőzés, ami a következő napokban vár ránk, az időjárási előrejelzések egy sokak számára új jelenségre is figyelmeztetnek. Azt írják, a beáramló hideg levegő és a ciklonban kialakuló, igen nagy légnyomáskülönbség keltette szelet egyes helyeken még tovább fokozza majd az úgynevezett lejtővihar jelensége. De mi is ez pontosan?

A lejtővihar a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, amikor a levegő a hegygerincen átbukva egy nagyon keskeny csatornába szorul a felszín közelében, emiatt pedig az áramlása tovább gyorsul.

A középpontjával az Alföldön elhelyezkedő erős ciklonok különösen kedveznek a dunántúli hegyek lábánál a jelenség kialakulásához. Péntektől vasárnapig várhatóan az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször ki fog alakulni lejtővihar, ami különösen a Balaton felett eredményezhet akár többször is 100 km/h-t meghaladó széllökéseket. A lejtővihar tulajdonképpen a bukószelek viharos, szélsőséges megnyilvánulása – írja tanulmányában a met.hu.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek