Létrehozva: 2024.09.03.

Egyszerűbb lesz felvenni a babavárót, a falusi CSOK-ot és a CSOK Plusz-t: mutatjuk, hogy kiknek!

Módosítottak a támogatott hitelek feltételein, így október 1-től könnyebb lesz azokat igényelni. Kik vehetik fel egyszerűbben a babavárót, a falusi CSOK-ot és a CSOK Plusz-t? Mutatjuk!

Új feltételeket írt elő a kormány a bankoknak néhány hitel igénylésével kapcsolatban. Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A cél az volt, hogy egy bizonyos réteg könnyebben fel tudja venni a babavárót, a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt. Mutatjuk, kikről van szó!

terhesség, anya, apa, várandós, terhes, babaváró
Módosítottak a babaváró és CSOK igénylésének feltételein / Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Kik vehetik majd fel könnyebben a CSOK-ot és a babavárót?

Az átalányadózó vagy kisadózó egyéni vállalkozók, illetve az őstermelők. Egészen pontosan azok, akik

  • a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazzák, legyen az egyéni vállalkozó vagy őstermelő,
  • legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkeznek (egyéni vállalkozók).

Fontos azonban leszögezni, hogy a katásokat nem érintik a változások - hívja fel a figyelmet a Portfolio.

Mely feltételek változnak és mikortól?

Kétféle kedvezményt kapnak a speciálisan adózó vállalkozók: az egyik a társadalombiztosítási jogviszony elvárt időtartamát érinti, a másik a hiteligénylésnél igénybe vehető jövedelem mértékét. Jelenleg az ősztermelők és az egyéni vállalkozók a falusi CSOK-ot és a CSOK Plus-t legalább 2 éves TB-jogviszony igazolása után vehetik fel, a babavárót pedig 3 év igazolása után. Az új szabály alapján október 1-jétől elég lesz egy 1 éves, folyamatos tb-jogviszonyt igazolni, mindhárom hitel esetében. Emellett hitelfelvételkor az említett vállalkozók bevételének eddigi 10, illetve 20%-a helyett akár az 50%-át is figyelembe veszik jövedelemként a hitelbírálatnál, így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott, 15, 30, illetve 50 millió forintos CSOK Plusz-kölcsönnel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a babaváró hitelt és a Falusi CSOK-kölcsönt is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek