INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.19. 16:32
Módosítva: 2024.09.19. 16:36

Árvíz: ennyi bevethető ember van még, ha rosszabbodna a helyzet

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem emberben nem szenved hiányt az árvíz elleni védekezés során.

Orbán Viktor a csütörtöki, árvízzel kapcsolatos tájékoztatóján azt mondta, hogy lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben. Jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a legkritikusabb helyszíneken személyesen ellenőrzi az árvíz elleni védekezést Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy Ausztriában a következő egy hétben nem várható csapadék, azaz reményeink szerint az árvíz nem kap utánpótlást, így annak levonulása végleges lesz.

Több tízezer tartalékos áll még készenlétben

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be

– ismertette a kormányfő. Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint:

  • 1436 fővel növelték a védekezésben résztvevő hivatásos állomány számát;
  • így már 5828-an dolgoznak a gátakon;
  • 4012 önkéntes vett részt a munkákban;
  • és van 15 353 nyilvántartásba vett önkéntes is, vagyis ennyi embert tudnak még tartalékból mozgósítani, a hivatásos állomány sok ezres tartalékán felül.

Magyarország kitanulta az árvízi védekezést

Orbán Viktor közölte: a hivatásos állomány jó állapotban van, a hadsereg 24 óránként négyezer katonát tud bevetni, a készenléti rendőrség 10 ezres nagyságrendű tartalékot jelent, ebből még senkit nem kellett mozgósítani.

Kijelenthető az, hogy Magyarország az előző árvizek idején meg-, illetve kitanulta a védekezés szakmáját, és nemcsak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenniük

– mondta, majd hozzátette, hogy az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van, „sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben”, sőt az önkénteseknek köszönhetően jelentős tartalékokat is nyilvántartásba tudtak venni.

Ha valami váratlan esemény vagy baleset nem történik, a vizet a mederben tudják tartani és a terveik szerinti rendben, a jövő hét közepén az árhullám elhagyja az országot és utána már csak az árvíz utáni veszedelmekkel kell majd törődni, a kétirányú feladat helyett már csak egyetlen feladatra kell összpontosítani – hangsúlyozta a kormányfő, aki a helyzetet továbbra is komolynak és nehéznek értékelte. Hozzátette: 

ugyanakkor a védekezés színvonala optimizmusra ad okot és kifejezetten bizakodó az ország árvízvédelmi képességeinek tesztelése ügyében.

2013-hoz képest sokkal fejlettebb az árvízvédelem

Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, de ma már sokkal fejlettebb a védekezőképesség, mint akkoriban

– mondta korábban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint ez annak köszönhető, hogy a 2013-as nagy árvíz után a kormány jelentős léptékű árvízvédelmi fejlesztésekről határozott. 

Eddig már több mint 150 milliárd forint értékben fejeződtek be árvízvédelmi beruházások

– közölte. Ennek során elvégezték:

  • az árvízvédelmi védvonalak fejlesztését;
  • a műtárgyak rekonstrukcióját;
  • az új árvízvédelmi funkciók és ellátó létesítmények építését;
  • a záportározók építését;
  • a mederrendezési beavatkozásokat.

Rendezni kell a vízügyesek bérét

Orbán Viktor megköszönte a katonáknak, a rendőröknek és a sokezer önkéntesnek az előző nap elvégzett hatalmas munkát. Megjegyezte: a vízügyesek bére rendkívül alacsony az elvégzett munkához képest, ezért a vízügyesek bérét rendezni kell 2025-2026-ban, 1-3 éves időtávban.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a 19. század közepi nagy dunai árvíz után Budapesttől délre megépítettek minden védművet, a 2013-as dunai árvíz után pedig 150 milliárd forintnyi beruházás készült el.

Árvíz Vonal indult

Orbán Viktor a Facebookon megosztott egy fontos információt is. Az egyik posztjához azt írta: „ha segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben, hívja az Árvíz Vonalat! Magyarország megcsinálja!”

Az Árvíz Vonal ingyenesen hívható telefonszáma: 0680/204-240

Ha segítenél vagy segítségre van szükséged az árvíz miatt, akkor hívd ezt a telefonszámot! (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Kíváncsi vagy, milyen munkarendben dolgozik Orbán Viktor az árvíz idején? Nézd meg erről készült videónkat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek