Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.23.

Több mint egymillió családot érint a kormány bejelentése

A kormány célja a szülők terheinek csökkentése és az iskolakezdés megkönnyítése.

"A korábbi évekhez hasonlóan, idén is hamarabb érkeznek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások: a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), a gyermeknevelési támogatás (GYET) és a családi pótlék" - tudatta Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára. Ezzel mintegy 1 millió 100 ezer család már a tanévkezdés előtt hozzájut a szeptemberi családtámogatási ellátásokhoz.

BALATONI Katalin
A kormány célja, hogy az iskolakezdés előtt minél inkább tehermentesítse a családok pénztárcáját. Ezért többek között idén is biztosítja a diákok számára az ingyenes tankönyveket.  Fotó: Bruzák Noémi

A konkrétumokat tekintve ez azt jelenti, hogy augusztusban kétszer is utaltak családi pótlékot. A júliusi családi pótlékot ugyanis az általános szabálynak megfelelően augusztus 2-án pénteken írták jóvá a jogosultak bankszámláin, míg az augusztusit a szokotthoz képest egy héttel korábban, szeptember eleje helyett már augusztus 23-án, pénteken reggel megkapták az érintettek. Azok, akik a folyósítást lakcímre kérik, némileg később számíthatnak rá, de a kézbesítések itt is pénteken megkezdődtek. 

A családi pótlék összege

  • egy gyermekes család esetén 12 200 forint,
  • egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
  • kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
  • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
  • három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, a nevelőszülőnél elhelyezett, vagy a törvény 72. § (1) bekezdése alapján ideiglenes hatállyal elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után, továbbá a gyámhatóság által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy esetén tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 25 900 forint. A további eseteket az említett törvény tárgyalja részletesen.

A családok támogatása elsődleges a kormánynak 

Vitályos Eszter kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy - a korábban érkező családtámogatási ellátásokon kívül - idén is biztosítják az ingyenes tankönyveket, valamint 70 ezer oktatási segédeszközt. Az önkormányzatokon keresztül továbbra is lehetőség van a kedvezményes étkeztetés igénybevételére. Kétszázmilliárd forint befektetéssel támogatják a digitális oktatást, így digitális eszközöket kapnak a diákok.

A gyermekeket nevelő családok biztonságát szolgálja a családi adókedvezmény, amelynek mértékét a tervek szerint a kormány jövőre a duplájára emeli

Vitályos Eszter megemlítette az Erzsébet-táborokat is, melyeket ezerforintos jelképes összegért vehetnek igénybe a családok és megemlíteette még az ingyenes nyelvvizsga és a KRESZ-vizsga lehetőségét is, valamint a 25 év alattiak SZJA mentességét. 

Folytatódik a pedagógusbér-emelés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógusbér-emelési programot. "A jövő évben elérjük a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát, 2025-ben a bruttó diplomás átlagbér egymillió-huszonötezer forint lesz, így a pedagógusok esetében az átlagbérek 820 ezer forintra emelkednek" – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A tárcavezető hozzátette: az idei évben 680 ezer forintra emelkedett a pedagógusok átlagbére, így ez további 21 százalékkal növekszik majd január elsejével. Gulyás szerint a jövő szempontjából nincs fontosabb a közoktatásnál.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek