INSIDER

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.

"Nem engedem, hogy a lányom elhagyja magát" - Tíz éve küzd 990 grammal született gyermekéért Rózsa

A híres barcelonai orvos, Nazarov speciális műtétje segíthetne a 10 éves, extrém koraszülött kislányon. Szofi a fél oldalára lebénult és csak sínekkel a lábán képes biztonságosan járni. Édesanyja nem adja fel a reményt, hogy lánya teljes életet fog élni.

Szerző Kóré Károly

Rózsa megtanulta árnyékban is élet napos oldalát nézni. A súlyos beteg kislánya mellett sok mókára és kacagásra nyílik lehetősége, az életvidám hozzáállás pedig segíti Szofi felnevelésében.

Szofi beteg, de életvidám  Fotó: Olvasói

Szofi extrém koraszülöttként, a 27. hétben jött világra, mindössze 990 grammal. Az inkubátorban a 2. héten kapott egy magas fokú, úgynevezett dupla hármas agyvérzést

 – kezdte lánya történetét Rózsa, Szofi édesanyja.

Szofi a betegség következtében a jobb oldalára lebénult, de a fő problémája, hogy a jobb lába és karja is rövidebb. Ugyan az értelme nem sérült, tanulási nehézségekkel küszködik, ezért magyarból és matematikából felmentették. A Mozgásjavító Általános Iskolában tanul, ahol az egyik legjobb barátnője a Ripostban és a Borsban már többször bemutatott SMA-Lencsi lett.

Ők ketten nagy gengszterek

 – nevetett Rózsa.

Szofi lyukas szívvel született és szemüveget visel. A két szeme nem képes együttműködni, ezért az egyiket folyamatosan takarni kell, hogy a másik erősödjön.

Rózsa szeretetben neveli gyermekét  Fotó: Olvasói

"Elég sok nehézség kijutott nekünk, de biztosan tudom, hogy kitartó munkával komoly sikereket érhetünk el, és Szofi végül teljes értékű életet élhet. Maximalista vagyok, ezért nem engedem, hogy a kislányom elhagyja magát" – mosolygott az édesanya.

Szofi járóképes, de mindkét lábán sínt kell hordania. Ha nem tenné, a lábfejei befelé fordulnának

 – mesélte Rózsa, és hozzátette: egy speciális operáció sokat javíthatna a kislány állapotán.

"A műtétet Barcelonában végzik, a költségei pedig mintegy 2 millió forintra rúgnak. Ez az összeg nem áll a családunk rendelkezésére" – jegyezte meg az édesanya.

Szofi Nazarov professzorral, aki már megvizsgálta és úgy véli, segítene a kislányon a műtét Fotó: Olvasói

Hogy Szofi mennyire tudott megbarátkozni az állapotával?

"Mivel én vagyok az anyukája, kénytelen volt" – szögezte le Rózsa viccesen, de kendőzetlen őszinteséggel.

Szofi szép kislány, és elmagyaráztam neki, hogy mindenkinek van egy csomagja. Ezt most, az olimpia idején különösen könnyen megértettem vele. Naponta tornáznia kell, és már tudja, hogy ez számára annyira fontos, mint az egyik kedvenc sportolója, Székely Zója számára a napi edzés.

Székely Zója olimpikon a kislány példaképe Fotó: Török Attila

"Szofi kifejezetten azt hiszi, hogy tud tornázni "– súgta meg Rózsa, aki úgy érzi, rengeteg lelki ajándékot kapott a kislányától.

Aki szeretné támogatni Szofi spanyolországi műtétjét, ITT megteheti.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek