Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.08.24.

Az összes önkiszolgáló kasszáját bezárja ez a bolt - jól döntött?

Az önkiszolgáló kasszák már hosszú évek óta jelen vannak a bevásárlóközpontokban, és legalább ugyanannyi ideje vita tárgyai. Most egy ausztrál kiskereskedelmi lánc döntött: az összeset megszünteti. Mutatjuk, mi áll a döntés hátterében és mit gondolnak erről a magyarok.

Kígyózó, de valamivel gyorsabban haladó sorok, bénázás a termékek beütésével, rendszerlefagyás és várakozás az eladó segítségére. Ezekkel a helyzetekkel kell szembenéznie a hétköznapokban annak, aki úgy dönt az élelmiszerboltban, hogy önkiszolgáló kasszánál fizet. Bár mivel általában 5-6 ilyen pénztár is van a boltokban, így valóban gyorsabb lehet a fizetés, kivéve, ha szinte minden tevékenységhez az eladónál lévő „csodakártya” kell, mert a rágógumit és a nejlonzacskót nem érzékeli a mérleg a kassza mellett. Ilyenkor bizony komoly bosszúságot okoz az eredetileg gyorsasága miatt telepített eszköz és jobban örülnénk, ha egy valódi pénztárossal állnánk szemben. Az önkiszolgáló kasszák vs. hagyományos pénztárak közötti harc örökös kérdés. Mind a kettőnek vannak őszinte hívei, akik csak arra a megoldásra esküsznek, gyakran azonban nincs is lehetőség dönteni. 

DSC_8809
Vannak, akik esküsznek az önkiszolgáló pénztárakra, mások azonban beszüntetnék  Fotó: Csapó Balázs

Annyi volt a bolti lopás, hogy be kellett zárni az önkiszolgáló kasszákat

Egy ausztrál kiskereskedelmi lánc azonban úgy döntött, hogy megszünteti az önkiszolgáló pénztárakat. Ám nem a fent felsorolt okok miatt! Az IGA Greenslopes üzleteiben ugyanis olyan nagy lett a lopásokból eredő kár, hogy muszáj volt visszahozni az élő kasszásokat. Eleinte próbálták megfékezni  a lopásokat kamerákkal és automata kapukkal, de ezek üzemeltetése nagyon drága volt, a tolvajok pedig ezek eszén is túljártak, ha akartak – írja a Daily Mail. A döntés több magyarnak is szimpatikus, szerintük már rég meg kellett volna ezt lépni hazánkban is.

HM-0393
Sokan még mindig az igazi pénztárost szeretik, a dolgozók szakértelme miatt ugyanis jobban bíznak bennük   Fotó: Hegedűs Márk

„Én vásárló vagyok, és nem pénztáros”

A Ripost megkérdezte korábban olvasóit, hogy melyiket részesítik előnyben, az önkiszolgáló – vagy a hagyományos kasszát. Bár a válaszok megosztóak, az levonható belőlük, hogy az idősebb korosztály jobban szereti a hagyományos kasszákat, hiszen ott lehet egy-két jó szót váltani az eladóval, akinek ráadásul a szakértelme is nagyobb.

Pénztárnál szeretek jobban fizetni, hisz lehet egy kicsit beszélgetni is! Így talán fennmaradhat az emberi kommunikáció!

Nem gondolnám, hogy a vásárló feladata a termék kikeresése.

Pénztárnál fizetek inkább, hisz ez az ő feladata és nem a vevőé.

„Én vásárló vagyok, és nem pénztáros" – fogalmazták meg többen, ám az önkiszolgáló kasszák is kaptak szép számmal szavazatot. Főleg a fiatalabb korosztálynál népszerűbbek a gyorsaság miatt.

Egyértelműen az önkiszolgáló kasszánál fizetek szívesebben. Minden boltban bevezetném.

„Jobban elférek ott babakocsival, a saját tempómban haladhatok, nem dobálja elém a pénztáros túl gyorsan a termékeket"

Sokkal gyorsabb, kényelmesebb és a sor is rövidebb emiatt általában

 – vallják az önkiszolgálóra szavazók. Az IGA bejelentése után azonban újra felmerült a kérdés és bizony sok magyar szerint kellene megszüntetni hazánkban is az önkiszolgáló pénztárakat. Neked mi a véleményed? Maradjanak vagy menjenek az önkiszolgáló kasszák?

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek