Létrehozva: 2024.08.29.

Mind a 39 paralimpiai versenyzőnk aranyért utazott Párizsba

A XVII. paralimpiai játékokon leginkább az atlétikában, a kaja-kenuban, az asztaliteniszben, az úszásban és a vívásban számíthatunk dobogós helyezésre, de minden versenyző kivétel nélkül az aranyért küzd - és mi szurkolunk nekik!

Fellobbant ismét az olimpia lángja Párizsban, szeptember 8-ig a fogyatékkal élő sportolókért szoríthatunk. A paralimpia szerda esti megnyitóját a párizsi Concorde téren és a Champs-Elysées sugárúton rendezték. A Concorde téren 35 ezer néző, míg azon kívül további ezrek követték figyelemmel a megnyitó perceit, illetve a sportolók felvonulását. A megnyitó rendhagyó helyszínével a szervezők üzentek is a nagyvilágnak: arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a világ számos városa nem a fogyatékkal élőkre gondolva lett megtervezve, így tenni kell azért, hogy a jövőben ezek az emberek is élvezhessék a mozgás, valamint a helyváltoztatás szabadságát.

Párizs leghíresebb utcáján, a Champs-Elysées-en tartották a megnyitót Fotó: AFP

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a paralimpikonok nem a részvételért jöttek, hanem azért, hogy versenyezzenek, győzzenek és képviseljék azt az 1,3 milliárd embert, a világ lakosságának 15 százalékát, aki valamilyen fogyatékkal éli az életét. 

Látványos tűzijáték a Paralimpia megnyitóján Fotó: AFP

Az ünnepélyes megnyitón a magyar nemzeti lobogót az ötödik paralimpiáján szereplő és legutóbb Tokióban aranyérmet szerző úszó, Illés Fanni, valamint az íjász Gáspár Tamás vitte. A párizsi paralimpián a magyar színeket összesen 39 sportoló képviseli, akik 13 sportágban, ezen belül pedig 68 versenyszámban lesznek érdekeltek.

A magyar paralimpiai csapat  Fotó: AFP

A párizsi a 17. paralimpia, melyen 180 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban. A különböző sérültségi kategóriák miatt összesen 549 versenyszámban tartanak majd eredményhirdetést, illetve osztanak érmeket. Az összes, jelenleg aktív magyar paralimpiai bajnok indul Párizsban: Illés Fanni, Bianka Pap és Konkoly Zsófia úszásban, Ekler Luca atlétikában, Veres Amarilla kerekesszékes vívásban, Pálos Péter asztaliteniszben, Kiss Péter Pál pedig kajak-kenuban próbálja majd megvédeni a címét.

Ekler Luca is az indulók között van  Fotó: Török Attila

A  paralimpia csapat létszáma nagyobb, mint három éve, Tokióban és minden olyan sportágban – úszás, vívás, atlétika, asztalitenisz, kajak-kenu, erőemelés, triatlon, íjászat, sportlövészet, kerékpár – indul sportoló, amelyben a japán fővárosban is - mondta Metropolnak Szabó László, a Magyar paralimpiai Bizottság elnöke. 

Persze valamennyi versenyző, tehát harminckilencen, aranyéremért utaztak ki hétfőn a francia fővárosba. Beszéltem néhányukkal, elfoglalták helyüket az olimpia faluban – nem ugyanazt az épületet kapták, ahol a magyar olimpiai csapat volt elszállásolva az olimpián – már tréningeztek is, készülnek a megnyitóra, hogy csütörtöktől belevessék magukat a csatákba

- mondta a sportvezető. A magyar sportolók eddig 38 arany-, 55 ezüst- és 67 bronzérmet, összesen 160 dobogós helyet gyűjtöttek az eddigi 16 paralimpián. 

A szurkolás nem érhet véget, a paralimpia még csak most kezdődik. Hajrá, magyarok!

Ezekkel a szavakkal köszöntötte a sporteseményt Orbán Viktor miniszterelnök. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója egy kedves képpel köszöntötte az eseményt közösségi oldalán, ezekkel a szavakkal: 

Büszkék vagyunk rátok, hiszen kitartásotok és elkötelezettségetek példamutató! 🙌 Ti vagytok azok, akik a legnagyobb akadályokat is leküzditek, és bebizonyítjátok, hogy semmi sem lehetetlen! 💪 Szurkoljunk együtt! Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok! 🇭🇺 
 

 

Képernyőn és rádióban is követhetjük az eseményeket

Az eddigi legnagyobb létszámú csapattal vesz részt a közmédia a párizsi XVII. Paralimpiai Játékokon. Az M4 Sport, a Nemzeti Sportrádió, a Kossuth Rádió, valamint a Nemzeti Sport is különös hangsúlyt fektet az olyan értékteremtés szempontjából fontos és példaértékű sportteljesítmények bemutatására, mint a paralimpia.
 "A közmédia számára nem volt kérdés, hogy méltó figyelmet szentel a magyar paralimpikonoknak a párizsi játékokon. Küldetésünk, hogy a társadalmi szempontból fontos eseményeken a közszolgálati médiumok teljes sportportfóliója a sportszerető közönség igényeit szolgálja ki. Az M4 Sport, a Nemzeti Sportrádió, a Kossuth Rádió, az MTI és a Nemzeti Sport már a párizsi olimpián bizonyította, hogy mennyiségében több, minőségében színvonalas tartalmat kínál a magyar sport követőinek. Bebizonyosodott, hogy a közmédia rádiós közvetítései nemcsak kiegészítik a televíziós közvetítést és a Nemzeti Sport beszámolóit, de mindenki számára azonnal és élményszerűen teszik elérhetővé az eredményeket. Ezt a tendenciát szeretnénk folytatni a paralimpia alatt is" - emelte ki Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

 

A paralimpiát is beárnyékolja a genderőrület

Érmet akar a paralimpián a férfinak született, de már nők között versenyző Valentina Petronelli. A genderbotrány legújabb főszereplője egy 50 éves olasz futó. Rajthoz áll egy látássérült futó, akit születésekor még Fabiziónak hívtak, mára azonban Valentina Petrillo lett, s transzneműként a hölgyek között versenyez. A sportoló saját bevallása szerint már gyermekkorában tudta, nőként kell élnie életét, később mégis született két gyermeke. 45 éves korában döntött a hormonterápia mellett, ebben gyermekeinek édesanyja is támogatta. Párizsban 200 és 400 méteres síkfutásban indul el úgy, hogy a vak spanyol Melani Bergés rovására kvalifikálta magát az eseményre.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek