Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.19.

Ilyen útikönyvet még nem láttál, ki ne hagyd!

Ha nemcsak az éttermek és a szálláshelyek érdekelnek, akkor neked szól a Magyarország - Az útikönyv című kötet, amelyben valódi kulturális és földrajzi kincsekre lelsz.

Két éves kutatómunka, huszonhárom tájegység időtálló értékeinek bemutatása, 500 oldal, több 10 ezer karakter és több százezer neves fotográfus által készített lenyűgöző fotó, valamint kézzel készített térképek és illusztrációk. Röviden ez a Magyarország - Az útikönyv című kötet, amely a készítők szerint, minden korosztály számára tartogat érdekességeket. A könyvet Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, a Magyarország 365 program kezdeményezője mutatta be, a Szent István napi események részeként. 

Dömötör Csaba államtitkár elmondta, hogy a hosszú kutatási és előkészítési időszak eredményeként, valódi közösségi alkotás született meg az útikönyvvel. A szövegeket neves írók és szerkesztők alkották, munkájukat pedig helyi szakemberek segítették, például helytörténészek, művészettörténészek, néprajzkutatók. A leírás pedig vállaltan szubjektív, ezáltal is hasonlít a régebbi korok útikönyveihez Fotó: Ripost

 A Magyarország 365 program kezdeményezője szerint a kötet éppen azért különleges, mert abban nem éttermek és szállások találhatóak – mint manapság általában –, hanem a régiók múltban gyökerező kulturális, földrajzi egyediségei, épített örökségei vagy akár legendái. Egyszóval olyan időtálló értékek, amiket egy túra alkalmával érdemes látniuk és tudniuk a kirándulóknak. 

 A kormány azért tartotta fontosnak, hogy támogassa ezt a kötetet, mert a mostanihoz hasonló nehéz időkben is szükség van olyan kezdeményezésekre, amelyek megtartanak. Amelyek emlékeztetnek bennünket arra, hogy napi küzdelmeink ellenére is egy olyan országban élünk, amelyre ezerféle módon lehetünk büszkék, ezerféle okból lehetünk büszkék, és ezerféle útvonalon fedezhetünk fel. Az útikönyv ehhez nyújthat segítséget

– hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: "Csoóri Sándornak igaza volt, amikor azt mondta: "A múlt nem mögöttünk van, hanem bennünk!" Egy kicsit továbbgondolva azt is mondhatnánk, hogy a hazánk nem körülöttünk van, hanem bennünk, és hogy jól éljen bennünk, érdemes megismernünk. Érdemes megismerni például elődeinket, természeti környezetünket, épített örökségeinket. Ezzel a megismeréssel nemcsak arra kaphatunk választ, hogy honnan jövünk, hanem arra is, hogy merre tartunk".

"Barangolás nélkül nincsen hazaszeretet"

 

Minden korosztály számára izgalmas lehet a régies, mégis innovatív útikönyv Fotó: Ripost

Az eseményen a kötet társszerzője, Győrffy Ákos Babérkoszorú-díjas költő arra hívta fel a figyelmet, hogy az útikönyv többrétegű: "Informatív és úgynevezett ihletettebb részei vannak. A könyv annak a lenyomata, hogy az író hogyan éli át ezt az országot ebben a pillanatban. Különlegessége, hogy arra is hangsúlyt fektettünk egy-egy régió leírásában, hogy mi annak a szellemi és lelki arculata, ami miatt érdemes oda ellátogatni". A kötetet előkészítő kreatív csapat tagja, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke arra mutatott rá, hogy barangolás nélkül nincsen hazaszeretet.

 Számomra az országjárás a hazaszeretet megélésének legfontosabb módja, amely mindenki számára rendelkezésre áll. A mai korban az újítás, az innováció nem arról szól, hogy követjük a trendeket. Hanem arról, hogy visszamegyünk a gyökerekhez. Élettel megtölteni klasszikus formákat

–mondta el a kreatív csapat tagja, hozzátéve:" Titkolt vágyam, hogy ez az útikönyv 100-150 év múlva az antikváriumoknak is becses darabja legyen". 

Ezt tartogatja a jövő: Fiataloknak fotóalbum, filmverzió az útikönyvből

Mint ismert, a Magyarország - Az útikönyv című kötet a Magyarország 365 program egyik mérföldköve, erről kérdeztük Dömötör Csaba államtitkárt, a program kezdeményezőjét, aki a Ripost kérdésére szintén elárulta titkolt vágyát. 

A program olyan kezdeményezéseket foglal magában, amelyek közös ismertetőjele a hazaszeretet. Nemrég zártuk a fotópályázatunkat, amely az ország legnagyobbjává vált, a legnépszerűbb képeket mindenki elérheti a könyvesboltokban, illetve egy online galérián is. A következő lépés volt az útikönyv. Most azon gondolkodunk, hogy a fiatalabbak számára létrehozzunk egy fotóalbumot, de titkos vágyam, hogy az útikönyv megjelenhessen dokumentumfilmes formában is

–mondta lapunknak Dömötör Csaba.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek