INSIDER

Szerző K. K.

Létrehozva: 2024.08.08.

"Nekünk csak a fájdalom maradt" - ezt mondják a szákszendi tragédia áldozatának szülei

Kollégáiért áldozta életét egy szákszendi üzemi balesetben, az 53 éves Herman József. A családfő idős szülei könnyek közt nyilatkoztak lapunknak. Elmondták, hogy szerintük a fiuk, hősi halált halt.

Fekete zászló lobog a szákszendi sertéstelep főépületének bejárata felett. Egy hete halálos üzemi baleset történt a cégnél: három munkás egy sertésürülékkel teli tartályba esett. Egyikük a helyszínen meghalt, egy társuk a kórházban vesztette életét. A helyiek döbbenten állnak a tragédia előtt. Csaba kilenc évig dolgozott bányászként, ezért pontosan tudta, milyen előírások vonatkoznak az olyan munkahelyekre, ahol a dolgozók metángázzal érintkezhetnek.

Szigorúan maszkot kell viselni. Hogy ezt betartották-e, nem tudhatjuk, a vizsgálatok nyilván erre is kitérnek

 - magyraázta nekünk Csaba, egy helybeli lakos.

Gábor a bábolnai temetőben nyugszik Fotó: Markovics Gábor

Az egyik halálos áldozat, Herman Gábor a 20 kilométerre levő Bábolnán élt a családjával. Rédén nevelkedett, ahol gyászoló szülei fogadtak bennünket.

Az én fiam hősként halt meg! December 30-án született, 53 és fél éves volt

 – zokogta Teri.

Hogy mi és hogyan történt, még mi is csak hallomásból tudjuk. Ami történt, megtörtént. Nekünk csak a fájdalom marad 

– tette hozzá József, a férfi édesapja.

Szülei megtörten nyilatkoztak hősként elhunyt fiukról Fotó: Markovics Gábor

Gábor életet akart menteni, de rosszul lehetett a szagoktól. A telepen éppen két karbantartó tisztította a tartályokat. Már hárommal végeztek, nem is volt addig semmi baj. Éppen mentek a negyedikhez. Két ember bement, majd megtörtént a baj

– mondta az elhunyt férfi idős édesapja.

A szülők úgy tudják, hogy valaki telefonon értesítette Gábort a problémáról, ő pedig habozás nélkül a helyszínre sietett.

Egy pillanatig sem gondolt a következményekre és az erősen mérgező gázokra, csak sietett, hogy segítsen, de ő is rosszul lett. A segíteni akarás egyébként is jellemző volt rá, hiszen régebben mentős is volt

 – mesélte József.

Ezen a telephelyen történt a tragédia Fotó: Markovics Gábor

Az egyetlen fiunk halt meg! Rajta kívül még két lányunk van. Gábort, amíg élünk, nem feledjük

 – tört ki a fájdalom Terikéből.

Gábor csupán másfél éve dolgozott a szákszendi telepen, előtte magánvállalkozóként tevékenykedett. Több traktorja is volt. A sertések mellett inszeminátorként helyezkedett el. Az ő feladata volt az állatok megtermékenyítésének levezetése. A tartályok mellett eredetileg nem is lett volna dolga.

Gábor nagyon sokat segített nekünk idős korunkban. Sokszor ő vitt el engem az orvoshoz, mert több betegségem is van. Arról volt szó, hogy ő lesz a gyámolítónk, ha szükségünk lesz rá, de ebből már nem lesz semmi 

– fejezte be Terike.

Gábort augusztus 3-án helyezték örök nyugalomra a bábolnai új temetőben.

Csorba Zsolt, a telephely ügyvezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy mindenkit megráztak a történtek és a rendőrségi nyomozás mellett a telephelyen is belső vizsgálatban keresik a választ a történtekre.

– Mivel az ügyben nyomozás zajlik és mindannyian keressük még a válaszokat, így sokkal bővebb információt egyelőre még nem tudunk adni. Együttérzünk a hozzátartozókkal és az esetben érintett minden munkavállalónknak is igyekszünk minden tőlünk telhető segítséget és támogatást megadni a vizsgálatok lezárultáig is – válaszolta az ügyvezető

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek