Létrehozva: 2024.08.09.

Ehető vagy sem? Itt az igazság a dinnyemagokról!

Még mindig sok a tévhit a nyár egyik slágergyümölcsének magja körül. Sokan még mindig azt hiszik, bélgyulladást vagy vérhast okozhat a dinnyemag. Mi az igazság, tényleg nem szabad megenni? Most kiderül!

A mai napig sokan gondolják úgy, hogy a görögdinnye magját nem szabad lenyelni, megenni, mert különböző károkat okoz a szervezetben. Ez valóban így van, vagy esetleg épp ellenkezőleg? Mi az igazság, ehető a dinnyemag vagy sem? Íme a válaszok!

görögdinnye, gyümölcs, dinnye, nyár dinnyemag
Mi az igazság, tényleg nem lehet megenni a dinnyemagot? Fotó: Pixabay

Most akkor ehető a dinnyemag vagy sem?

Valójában a görögdinnye magjai nemcsak hogy ehetők, de értékes tápanyagforrások, hiszen jelentős mennyiségű fehérjét, magnéziumot, vitaminokat és egészséges zsírokat tartalmaznak. Csak az nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk - olvasható egy német fogyasztóvédelmi portálon.

Milyen íze van a dinnyemagnak?

A görögdinnyemag leginkább a tökmaghoz hasonlítható, íze azonban kevésbé intenzív. Ez nem is csoda, mivel a görögdinnye a sütőtökök családjába tartozik. Felhasználható többek között pirítva salátákhoz, fehérjepótlásként turmixokhoz vagy karamellizálva édes-ropogós díszítésként. Ha a magokat a dinnye húsával együtt fogyasztjuk, fontos szem előtt tartani, hogy szervezetünk csak szétrágva tudja hasznosítani a magokban található tápanyagokat.

A világ egyes részein a görögdinnyemagvak olyan népszerűek, hogy különleges dinnyefajtákat nemesítenek, amelyek különösen nagy magokat hoznak. Sőt, aszalt görögdinnyemagvakat is árulnak a csemegeboltokban.

Milyen formában a legtáplálóbb a dinnyemag?

Terítsük ki a magokat egy konyharuhára, hagyjuk megszáradni, sózzuk, majd pirítsuk egy kevés olívaolajon néhány percig! Az elkészített ropogós magokat fogyaszthatjuk önmagában, belekeverhetjük joghurtba vagy salátába, megőrölve pedig hozzáadhatjuk smoothie-hoz vagy felhasználhatjuk kenyérsütéshez - tanácsolja a Rizikométer.

Miért érdemes dinnyemagot fogyasztani?

  • Segíti a vese működését. Ehhez 0,5 liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot 20 percen keresztül. Naponta háromszor fogyasszunk ebből a főzetből az étkezések között.
  • Segít rendbe tenni a vércukorszintet. Ehhez 2 liter vízhez rakjunk 5 evőkanál görögdinnyemagot és főzzük 40 percen keresztül. Naponta hat pohárral fogyasszunk ebből a teából.
  • Állítólag öregedés ellen is jó, mivel antioxidánsokat és jótékony olajokat tartalmaz.
  • Likopin tartalma miatt pozitív hatással van a férfiak termékenységére.
  • B-vitamin tartalma segít abban, hogy a vér és az idegrendszer egészséges maradjon.
  • Immunerősítő.
  • Javítja a memóriát.
  • Megpörkölve segíti a melanintermelést.

Nagyon jó az idei dinnyetermés

A magyarok évente átlagosan tizenhárom kilogramm dinnyét esznek meg. Az elmúlt években nőtt a termőterület, az idei időjárás pedig kifejezetten kedvezett itthon a dinnye termesztésének -mondta az InfoRádióban Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. 160-180 ezer tonnányi termés várható az idén, és 10-14 nappal előbb kezdődött a szezon, vagyis ennyivel hamarabb is fog véget érni.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek