RETRO RÁDIÓ

Ehető vagy sem? Itt az igazság a dinnyemagokról!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 08. 09. 15:30

Még mindig sok a tévhit a nyár egyik slágergyümölcsének magja körül. Sokan még mindig azt hiszik, bélgyulladást vagy vérhast okozhat a dinnyemag. Mi az igazság, tényleg nem szabad megenni? Most kiderül!

A mai napig sokan gondolják úgy, hogy a görögdinnye magját nem szabad lenyelni, megenni, mert különböző károkat okoz a szervezetben. Ez valóban így van, vagy esetleg épp ellenkezőleg? Mi az igazság, ehető a dinnyemag vagy sem? Íme a válaszok!

görögdinnye, gyümölcs, dinnye, nyár dinnyemag
Mi az igazság, tényleg nem lehet megenni a dinnyemagot? Fotó: Pixabay

Most akkor ehető a dinnyemag vagy sem?

Valójában a görögdinnye magjai nemcsak hogy ehetők, de értékes tápanyagforrások, hiszen jelentős mennyiségű fehérjét, magnéziumot, vitaminokat és egészséges zsírokat tartalmaznak. Csak az nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk - olvasható egy német fogyasztóvédelmi portálon.

Milyen íze van a dinnyemagnak?

A görögdinnyemag leginkább a tökmaghoz hasonlítható, íze azonban kevésbé intenzív. Ez nem is csoda, mivel a görögdinnye a sütőtökök családjába tartozik. Felhasználható többek között pirítva salátákhoz, fehérjepótlásként turmixokhoz vagy karamellizálva édes-ropogós díszítésként. Ha a magokat a dinnye húsával együtt fogyasztjuk, fontos szem előtt tartani, hogy szervezetünk csak szétrágva tudja hasznosítani a magokban található tápanyagokat.

A világ egyes részein a görögdinnyemagvak olyan népszerűek, hogy különleges dinnyefajtákat nemesítenek, amelyek különösen nagy magokat hoznak. Sőt, aszalt görögdinnyemagvakat is árulnak a csemegeboltokban.

Milyen formában a legtáplálóbb a dinnyemag?

Terítsük ki a magokat egy konyharuhára, hagyjuk megszáradni, sózzuk, majd pirítsuk egy kevés olívaolajon néhány percig! Az elkészített ropogós magokat fogyaszthatjuk önmagában, belekeverhetjük joghurtba vagy salátába, megőrölve pedig hozzáadhatjuk smoothie-hoz vagy felhasználhatjuk kenyérsütéshez - tanácsolja a Rizikométer.

Miért érdemes dinnyemagot fogyasztani?

  • Segíti a vese működését. Ehhez 0,5 liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot 20 percen keresztül. Naponta háromszor fogyasszunk ebből a főzetből az étkezések között.
  • Segít rendbe tenni a vércukorszintet. Ehhez 2 liter vízhez rakjunk 5 evőkanál görögdinnyemagot és főzzük 40 percen keresztül. Naponta hat pohárral fogyasszunk ebből a teából.
  • Állítólag öregedés ellen is jó, mivel antioxidánsokat és jótékony olajokat tartalmaz.
  • Likopin tartalma miatt pozitív hatással van a férfiak termékenységére.
  • B-vitamin tartalma segít abban, hogy a vér és az idegrendszer egészséges maradjon.
  • Immunerősítő.
  • Javítja a memóriát.
  • Megpörkölve segíti a melanintermelést.

Nagyon jó az idei dinnyetermés

A magyarok évente átlagosan tizenhárom kilogramm dinnyét esznek meg. Az elmúlt években nőtt a termőterület, az idei időjárás pedig kifejezetten kedvezett itthon a dinnye termesztésének -mondta az InfoRádióban Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. 160-180 ezer tonnányi termés várható az idén, és 10-14 nappal előbb kezdődött a szezon, vagyis ennyivel hamarabb is fog véget érni.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.