Létrehozva: 2024.08.08.

A magyarok nem örülnének, ha büntetnék a traffipaxok előre jelzését

Egyre több európai országban tiltják a sebességmérők jelzését. Olvasóinktól azt kérdeztük, hogy mit szólnának hozzá, ha hazánkba is tiltanák, sőt büntetnék ezt.

Elbúcsúzhatunk a sebességmérőket jelző telefonos alkalmazásoktól? Európa számos országában tilos információt közölni a traffipaxokról. A Waze és a Google Maps mellett egyre több navigációs program létezik, ami a sofőrök számára lehetővé teszi, hogy jelezzék autóstársaiknak a traffikat. Spanyolország volt az első, aki büntetni kezdete a gyorshajtókra vadászó rendőrök helyének felfedését. Később ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Németország, Franciaország és Ausztria is. Hazánkban ugyan nem tilos, de a rend őrei nem nézik jó szemmel, hogy szélmalomharcot vívnak a gyorshajtókkal.

IMG_7588
Magyarországon még nem tilos jelezni előre a sebességmérést Fotó: MediaWorks

Először csak a Waze tette lehetővé a figyelmeztetést, de az utóbbi időben a Google Maps és számos más navigációs szoftver is átvette ezt a funkcióit. A rendőrség azonban úgy gondolja, hogy a traffipaxok leleplezése több szempontból is aggályos. Hiszen nem csak a száguldozóknak ad információt, hanem a törvény ellen menekülő bűnözőknek és terroristáknak is. Az így napvilágra kerülő információk birtokában lehetőségük van olyan útvonalat választani a közlekedésre, ahol nem kell számítani rendőri jelenlétre. A spanyolok pont emiatt a bűnözés és a terrorizmus elősegítésére hivatkozva kezdték el büntetni azokat, akik figyelmeztető jelzéseket osztanak meg ezekben a közlekedést segítő alkalmazásokban. 
Magyarországon régebben bárki számára elérhető információ volt a sebességmérő műszerek, és az ellenőrzések helyei. Azonban ezt megszüntették, hogy nehezebb legyen elkerülni a büntetést. A telepített sebességmérő műszerek mellett már civil és rendőrautókból a legmodernebb eszközökkel vadásznak a gyorshajtókra. A technikai fejlődés már azt is lehetővé teszi, hogy nem csak álló autóból tudnak sebességet mérni, hanem menet közben is. Ezekkel az új intézkedésekkel nehezítik meg a gyorshajtók életét.
 

Olvasóinkat arról kérdeztük, hogy mit szólnának ahhoz, ha nálunk is tilos volna a traffipaxok jelzése:

Én sajnálnám, ha megszűnne ez a funkció a navigációs eszközökön. Nem szoktam gyorsan menni, de így még jobban oda tudok figyelni, hogy ne szaladjak bele egy traffipaxba.

- vélekedik István, aki jónak tartja ezt a funkciót az alkalmazásokban.
 

Zsófia a biztonságos közlekedésre esküszik, és úgy véli, hogy a traffipaxok előrejelzése csak olaj a tűzre a száguldozóknál. Hiszen a közlekedők szinte percre pontos információval tudnak szolgálni a sebességmérők, és az ellenőrzést végző rendőrök pontos helyéről. Véleménye szerint jó lenne, ha Magyarországon is betiltanák ezek használatát. 


„A munkámból kifolyólag életem nagy részét egy teherautó volánja mögött töltöm. Mivel szinte egész Európát járom, ezért szükséges a munkámhoz a navigáció, amit csak az útvonal tervezésére használom.” - mondja József, aki számára a biztonság a legfontosabb a közlekedés során. 


Péter egész nap úton van, és siet, mert sok ügyfélhez el szeretne jutni. Ezért mindig bekapcsolja az ellenőrzést előre jelző funkciót a telefonján, mert nem szeretné ha megbírságolnák gyorshajtás miatt.
 

Nagyon nem örülök, ha tilos lenne a használata a figyelmeztető eszközöknek, mert nagyon hasznosnak tartom, hogy előre lehet jelezni az ellenőrzéseket.

 - fejti ki László indulatosan a véleményét.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek