INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.03.
Módosítva: 2024.07.03.

Másokat telefonlopásért börtönbe zárnak, Magyar Péter szabadlábon

Mint ismeretes, Magyar Péter másfél hete egy szórakozóhelyen erőszakkal, a nyilvánvaló eltulajdonítás szándékával elvette egy vendég mobiltelefonját. A Metropol által megkérdezett jogi szakértők egybehangzóan állítják, hogy ezzel elkövette a Büntető törvénykönyvben megfogalmazott rablás bűncselekményét.

Hasonló esetekben szinte kivétel nélkül több éves börtönbüntetést szabtak ki a bíróságok. A törvényi tényállás a következő a BTK. 365. paragrafusra szerint: 

"Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot (…) alkalmaz (…), az rablás bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő"

Azt, hogy Magyar Péter erőszakkal tulajdonította el a nagyértékű mobiltelefont, maga a politikus sem tagadta. Ráadásul az erőszak alkalmazását több szemtanú bizonyítja. Az egybehangzó vallomások szerint Magyar nemcsak megütötte a telefon tulajdonosát, de a tulajdonát képező készüléket szintén erőszak alkalmazásával kicsavarta, kitépte a kezéből. Így tehát a büntetőtényállás minden eleme megvalósult.

A rablást erőszakkal elkövető bűnözőkkel szemben a kialakult joggyakorlat szerint többnyire a lehető legszigorúbban szoktak eljárni a magyar bíróságok. A Magyar Péter által elkövetett bűncselekményhez nagyon hasonlít például egy 2016-os  rabláshoz, amikor egy 19 éves tolvaj a buszon erőszakkal elvette egy 14 éves kislány mobiltelefonját, lényegében Magyar Péterhez hasonlóan kitépte a kezéből. A gyanúsítottat gyorsított eljárásban, rablás vádjával 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Szintén emlékezetes eset volt 2022-ben, amikor egy 31 éves, budapesti férfi az 1-es villamoson és a megállókban telefonokat lopott gyanútlan emberektől. A tettes Magyar Péterhez hasonlóan kitépte, kicsavarta áldozatai kezéből a mobiltelefonjukat. Őt is börtönbüntetésre ítélték.

A Metropol által megkérdezett jogi szakértők szerint az erőszak megvalósulásához nincs szükség feltétlenül tényleges fizikai erőszakra, rablás már az is, ha szimplán megfenyegetik az elrabolt tárgy tulajdonosát. Ha a fenyegetést követően egyetlen dolgot is elvesznek a sértettől, a rablás megvalósul. Ha megütik a sértettet, ha fizikai erőszakot alkalmaznak vele szemben, az már súlyosbító tényező. Márpedig Magyar Péter esetében szemtanúk állítása és saját nyilatkozatai szerint is megvalósult a fizikai erőszak, nemcsak szóbeli fenyegetésről volt szó! Magyar Péter nemcsak megütötte a telefon tulajdonosát, de erőszakkal, a kezéből kitépve tulajdonította el a telefont. Amit egyértelműen magához vett, beletette a zsebébe és kivitte a szórakozóhelyről.
Ráadásul ezután meg is rongálta más tulajdonát, hiszen, és ezt is több szemtanú ugyancsak egybehangzóan állítja, a készüléket a Lánchíd mellett a rakpartról bedobta a Dunába. Szinte naponta olvashatunk híreket hasonló bűncselekményekről.

A rablást elkövetőkkel szemben a lehető legszigorúbban szoktak eljárni a magyar bíróságok
Az elkövetőkkel szemben általában letöltendő szabadságvesztésre tesz javaslatot az ügyészség

A bíróságok, mivel megszaporodtak az ilyesfajta bűncselekmények, a megelőzés érdekében egyre többször szabnak ki végrehajtható szabadságvesztést, még akkor is, ha nem bűnismétlő visszaeső az elkövető.

A Metropol által megkérdezett jogi szakértők szerint Magyar Péter esetében a rendelkezésre álló adatok, videók és tanúvallomások szerint halmazati büntetésként a rablás, garázdaság és rongálás miatt börtönbüntetés kiszabása valószínűsíthető.

Ittasan erőszakoskodott és kirabolt egy embert

Mint ismert, Magyar Péter botrányosan viselkedett június végén a pesti belváros egyik népszerű szórakozóhelyén. A politikus jó néhány italt elfogyasztása után egyre erőszakosabbá vált, több emberbe belekötött, a nőknek pedig visszautasíthatatlannak vélt, zaklató szexuális ajánlatokat tett. Több alkalommal négykézláb mászott a vendégek lába között.

Az ittasan erőszakoskodó Magyar Péter kirabolt egy embert

A politikus botrányos viselkedését egy vendég megpróbálta a telefonjával rögzíteni. Magyar Péter odalépett hozzá, megütötte, majd fizikai erőszakot alkalmazva erőszakkal elrabolta a telefonját.  A biztonsági őrök botrányt okozó, erőszakos magatartása miatt eltávolították a szórakozóhelyről. Mivel önszántából nem volt hajlandó távozni, sőt támadóan lépett fel, vele szemben is erőszakot alkalmazva vezették ki.

A Tisza-párti politikust kivezették a belvárosi klubból

Több szemtanú, és az esetről készült videó tanúsítják, hogy ezután tántorgó léptekkel lement a Dunához és az elrabolt készüléket a rakpartról beledobta a folyóba.

Magyar Péter a Dunába dobta az elrabolt telefont

Egy videó Magyar Péter botrányos éjszakájáról:



 

 

origo.hu

Hatalmas a baj Fehérváron, Sigér elárulta, miért távozott

ripost.hu

"Ritka ízléstelen..." Kemény kritika érte Kulcsár Edinát

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? Hűsítő fogások, laktató lakomák hétvégére

hirtv.hu

Putyin: Orbán Viktor tűzszünetre szólított fel, hogy megteremtse a feltételeket az Ukrajnáról szóló tárgyalásokhoz

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

hirtv.hu

Beismerés: Milliárdos üzletember pénzelte a Tisza Pártot Magyar Péter kérésére

ripost.hu

Ezzel el is dőlt Szoboszlai jövője? Súlyos döntést hozott a Liverpool új edzője

astronet.hu

Szombaton a 876-os angyalszám és a Rák újhold komoly változásokat jelez

ripost.hu

17 éves fiú tragédiájába fulladt az osztálykirándulás, társai sokkot kaptak

ripost.hu

A kutyának sem kell Zámbó Jimmy csepeli villája: Lejjebb kellett vinni az árát

ripost.hu

15 éves fiú az újabb magyarországi vonatbaleset áldozata

ripost.hu

Pénzeső júliusban: 3 csillagjegyre most rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs vége a főpolgármester-választásnak

INSIDER

Magyar Péter Brüsszelben lelhet menedéket a felelősségre vonás elől

INSIDER

Magyar Péter úgy él, mint egy aranyifjú: számolatlanul szórja a pénzt, fiatal lányokkal mulat

INSIDER

Figyelem! Megszűnt a boltokban a kötelező akciózás, így lehet mégis több ezret spórolni

INSIDER

Negyed évre átvállalja a Peter Cerny Alapítvány rohamkocsijának működtetését az MKIF Zrt.

INSIDER

Csaknem az egész országban szörnyű a helyzet, ne csodálkozz, ha érint majd!

INSIDER

Elárulta a csordásként dolgozó András, meddig tart a hétvégén beköszönő kánikula

INSIDER

„Míg helyrerázódnak, az nem egy perc” – Összefogtak a taxisok: így segítenek az Árpád hídi tragédiában érintett kollégáikon