Létrehozva: 2024.07.30.

Nekiestek a szülőknek a neten: "Strandra, játszótérre nem való a bili!"

Ciki vagy teljesen természetes nyilvános helyen biliztetni egy 3 évest vagy épp pelenkát cserélni egy újszülöttnek? Hatalmas vita robbant ki erről a neten. A szülők több türelmet és megértést várnának.

Egy kisgyermekes család életében az egyik legnehezebb időszak minden bizonnyal az, amikor megpróbálják szobatisztaságra nevelni 2-3 éves csemetéjüket. Ezt az egyébként is embert próbáló időszakot csak tovább nehezíti, hogy úgy tűnik, a családosokkal nem mindenki elég megértő. Több Facebook csoportban is parázs vita alakult ki arról, hogyan kellene a játszótereken vagy épp a strandokon viselkedniük a szülőknek, ha a gyereküket épp ott éri a szükség.

Closeup,Of,Legs,Of,Little,Asian,2,Years,Old,Toddler
A szobatisztaság nem könnyű a kicsiknek Fotó: Yaoinlove /  Shutterstock

Hatalmas vitát robbantott ki egy Facebook poszt, mely szerint egy szülő bilit vitt magával a játszótérre és megpróbálta rábírni gyermekét, hogy ott végezze a dolgát. A posztoló szerint az eset azért is igen felháborító, mert az említett játszótéren mosdó és pelenkázó is van. Persze a poszt alatt azonnal özönleni kezdtek a kommentek, melyben a gyerekes szülők és a velük cseppet sem megértően viselkedő emberek egymásnak estek. Míg a szülők arról írtak, hogy a szobatisztaságra nevelés nem éppen sétagalopp, mások annak adtak hangot, hogy zavarja őket, ha egy gyerek mások szeme láttára végzi a dolgát vagy nyilvánosan teszik tisztába.

Engem édesanyaként borzasztóan felháborít, hogy valaki ebbe köt bele. A szülőknek nehéz megbirkózni a szobatisztasággal idegen környezetben, hiszen a helyzetekre azonnal reagálni kell

 — mondta lapunknak egy édesanya, aki megosztotta velünk felháborodását a Facebook csoportban megjelenő bejegyzéssel kapcsolatban.

Amióta a kislányom szobatiszta, szinte mindenhová viszünk magunkkal bilit, de azon sem akadok ki, ha valaki a bokorban végezteti a dolgát a gyermekével. Szerintem kizárólag akkor jogos a felháborodás, ha valaki a távozása után is otthagyja maga után a produktumát

 — vélekedik az anyuka, aki szerint nyilván más a helyzet, ha van a játszótéren vagy épp a strandon a közelben mosdó, de sok esetben egy kisgyerekkel oda elérni lehetetlen küldetés, így bocsánatos bűn, ha előbb a bilibe ürít a gyerek és csak utána húzzák le a wc-n annak tartalmát. De nem mindenki gondolja így.

The,Baby,And,The,Diaper.,The,Baby,Learned,To,Walk
Hatalmas mérföldkő elhagyni a pelust Fotó: Tursk Aleksandra /  Shutterstock

Én kimondottan örülnék, ha a sz.r zárt ajtók mögött maradna. Attól, hogy gyerek csinálta, az még sz.r, és semmi keresnivalója a játszótéren

 — írja többek között az egyik kommentelő, majd egy másik hozzáteszi, elege van abból, hogy a kisgyerekeseknek mindent szabad. Ám több szülő is kiáll amellett, hogy egy ilyen szituáció egy 2-3 éves gyereknél teljesen természetes. Az is fontos szempont, amikor egy szülő döntést hoz, hogy a gyermekét ne hozza megalázó helyzetbe. Márpedig, ha nem ér vele oda a nyilvános wc-ig, azzal megalázhatja, ami akár hónapokra visszavetheti a szobatisztaságban.

Az én kislányom nem hajlandó idegen helyen a wc-re ülni, és őszintén, én sem szívesen ültetem nyilvános wc-re.

"Az én fiam egyelőre csak a saját bilijébe tudja elvégezni a dolgát."

"Ha játszótérre megy az ember, akkor ott lesz szoptatás, pisi-kaki, hányás, ordítás" - foglalta össze egy szülő röviden. 

Az, hogy a gyerekek nyilvánosan végzik a dolgukat nyáron, nemcsak a játszótér környékén lézengőket háborítja fel, hanem a strandolókat is. Többeket nemcsak az zavar, hogy a szobatisztaság előtt álló gyerekek a bokorba vagy a bilibe pisilnek, de az is, ha valaki pelenkát cserél az újszülöttjén akár a strandon, akár a játszótéren. Természetesen a legtöbb szülő megérti azokat, akiket zavar a pelenkacsere vagy épp a bilizés és próbálnak minél diszkrétebbek lenni, ám szeretnék, ha az ő helyzetüket is megértenék és elfogadnák indokaikat, hiszen mégiscsak ők ismerik a gyerekeiket.

A gyerekvállalási kedvet egyébként az is befolyásolja, hogy milyen környezetben lehet gyereket nevelni, mennyire elfogadó a társadalom a gyerekekkel és a szülőkkel szemben. Úgy látszik, ez ügyben van még mit tenni. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek