Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.12.

Íme 10 tipp, amivel lehűtheted magad a lakásban: légkondi nélkül is lehet hűsölni!

Péntek, azaz július 12-én éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben Magyarországon. Van néhány tippünk, amikkel lehűtheted magad a forró lakásban.

Akinek van légkondicionálója, az annak tudatos használatával könnyebben átvészelheti a következő hőhullámot. Azoknak viszont, akiknek nincs, mutatunk néhány tippet, amivel az átforrósodott lakásban lehűthetik magukat. Íme 10 tipp a légkondi nélküli hűsöléshez!

hőség_Mk_0002 lehűt, hűt lakás ventillátor kánikula meleg
Ezekkel tudod lehűteni a lakást és magad a kánikulában. Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben az országban

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig. Az NNGYK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet. Mit tehetünk még, hogy átvészeljük a forróságot a lakásban?

A legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás

A hidratálás az első és legfontosabb lépés, amit a lehűlés érdekében tehetünk. A víz hőmérséklete nem számít, csak az, hogy kellő folyadék nélkül a testünk nem tudja hűteni magát. Igazából bármilyen folyadék tökéletes erre a célra a kávé és az alkohol kivételével. A legjobb, ha ásványvizet vagy izotóniás italt is fogyasztunk a legalább 2-3 liter víz mellé, amivel az ilyenkor szükséges sókat is pótolni tudjuk. A kókuszvíz vagy a hideg, cukrozatlan borsmentatea is csodát tud tenni ilyenkor.

Ne viseljünk otthon gyapjú ruhát

Kerüljük a gyapjút tartalmazó darabok viselését, helyette érdemes világos színekbe öltözni, és világos ágyneműt felhúzni, lehetőleg pamutból készültet. A pamut ugyanis az egyik leginkább légáteresztő anyag, így az ebből készült lepedők és takarók kevésbé melegítenek a kánikulában. Az ágy lehűtésére pedig tegyük a lepedőt a hűtőbe, mélyhűtőbe alvás előtt 1-2 órával. Aludjunk minél közelebb a padlóhoz, hiszen a meleg felfelé száll, így a felsőbb szinteken sokkal nehezebben fogjuk tudni kipihenni magunkat.

Napközben sötétítsük be a lakást

Akinek van redőnye, sötétítő függönye, árnyékolója, az napközben tartsa zárva az ablakokat és sötétítsen be a lakásban. Jó szolgálatot tehet akár egy ügyesen elhelyezett napernyő is.

HM20100717_101
Húzzuk le a redőnyöket, sötétítsük be napközben a lakást. Fotó: Hegedûs Márta / Mediaworks Archívum

Ne használjunk minden szobát

Ne próbáljuk meg az egész lakást lehűteni ventillátorokkal, éjszakai szellőztetéssel! Ha be tudjuk zárni annak a szobának az ajtaját is, ahová a legjobban betűz a nap és így a legmelegebb, tegyük meg és ne használjuk azt a helyiséget. Ajtó híján függönnyel is érdemes lehet az adott lakrész leválasztása és a hűvösebb helyiségben való tartózkodás.

Kerüljük a sütés-főzést

Jobb ilyenkor olyan ételeket készíteni, amikhez nem kell bekapcsolni a sütőt, főzőlapot. A könnyebb ételek egyébként is jobbat tesznek a szervezetnek ilyenkor. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt a melegben!

A szabadban is nagyon oda kell figyelni

  • Szabadtéren viseljünk bő, szellőző ruházatot, bőrünket a leégés ellen naptejjel védjük, a napszúrás ellen viseljünk napellenzős sapkát vagy kalapot. 
  • A munkavégzés vagy hosszantartó sportolás könnyen hőgutát okozhat, ami megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes is lehet. A kánikulában futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. A túra alatt gyakran tartson pihenőt, álljon meg a nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. 
  • Akik vízparton tartózkodnak, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. 
  • Az autóval közlekedőkre is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Kapcsoljuk ki az elektromos berendezéseket

Több fokkal növelhetik a benti hőmérsékletet azok a gépek, elektromos eszközök, de még akár bedugott töltők is, amelyek valójában nincsenek is használatban. Amit tehát épp nem használunk, húzzuk ki a hálózatból-tanácsolja a Pénzcentrum.

Szellőztessünk okosan

Csak sötétedés után szellőztessünk, ha már hűlt valamennyit a kinti hőmérséklet. Érdemes éjszakára a ventillátort a nyitott ablakba tenni, hogy a hűvös kinti levegő minél nagyobb mennyiségben tudjon bejöjjön a lakásba.

Ventillátor (2 of 9)
A ventillátort ne irányítsuk közvetlenül magunkra! Fotó: Mediaworks Archívum

Használjunk jeget a hűtéshez

Tegyünk egy nagy tál jeget a ventillátor mögé, ami majd szétfújja a hideget a szobában. A testünkre azonban ne tegyünk jeget, még konyharuhába csavarva sem, helyette inkább vizes lepedőt vagy törölközőt használjunk a testünk lehűtésére! A lábunkat azonban érdemes lehet jeges vízbe áztatni, mert ezzel hatékonyan csökkenthető a testhőnk.

Ventillátor és jégkocka-3
A jég sokat javíthat a hőérzetünkönk. Fotó: Kállai Márton / Mediaworks Archívum

Fürödjünk naponta többször

A hideg vagy langyos vizes tusolás is felfrissíti a testünket egy kis időre. Arra azonban figyelni kell, hogy ne sokkoljuk a szervezetünket jéghideg vagy jeges fürdővel, mert azzal többet árthatunk, mint használunk. A tarkó, nyaktájék és fej bevizezése is enyhíthet a hőérzetünkön a lakásban is!

Menjünk légkondicionált helyiségbe pár órára

Ha már végképp nem tudjuk elviselni otthon a meleget, néhány órára keressük fel a hozzánk legközelebbi légkondicionált helyiséget. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek