Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.27.

Fontos határidő közeleg, erről érdemes tudni - Számold ki, mennyi gázt kapsz kedvezményes áron

Július 31-én ér majd véget a gázfogyasztók számára a kedvezményes rezsiév. A hónap végi határidő közeledtével érdemes ellenőrizni az elszámolásokat, hogy kiderüljön, mennyit gázt használtunk fel a törvény által biztosított kedvezményes mennyiségből. Ehhez a számlákon találunk segítséget.

Tavaly augusztus 1-jétől kezdődően idén július 31-ig mintegy 1800 köbméternyi földgázt használhatnak fel az arra jogosult lakossági fogyasztók a rezsiévben. Kevesen vannak tisztában vele, de akár le is ellenőrizhetik, hogy valóban megkapták-e a nekik járó kedvezményes mennyiséget, ahogyan az is kiszámítható, hogy mennyi lett felhasználva vagy mennyi van még hátra a kedvező áron elérhető gázmennyiségből. Ennek megállapítása, bár nem bonyolult, kissé „pepecselős”. Ahhoz, hogy pontosan képbe kerüljünk azt illetően, mennyi is az annyi, szükség lesz minden gázszámlára tavaly augusztustól kezdődően egészen az utolsó kézhez kapott összegzőig.

gáz földgáz rezsi
A lakossági fogyasztók számára július 31-én zárul a kedvezményes rezsiév. A számlák segítségével ki is lehet számolni, hogy mennyi gázt fogyasztott el az adott háztartásban / Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

Ha ezek megvannak, akkor minden havi számla részletezőjén keressük meg a „Tétel megnevezése” oszlopban az I. árkategória mellett feltüntetett értéket, ami megajoule (MJ) mértékegységben van megadva. Adjuk össze ezeket! Ha a számlán több ilyen sor is szerepel, akkor mindet össze kell adnunk, ha pedig van olyan érték, amely előtt mínusz szerepel, akkor azt értelemszerűen kivonnunk kell az összegből.

kedvezményes mennyiség gáz
A képen piros színnel kiemelt sort kell nézni az egyes számlákon, majd az ott szereplő mennyiségeket összeadni, hogy megtudjuk mennyit használtunk fel a csökkentett áron elérhető lakossági földgázból 

Azoknál a fogyasztóknál, akik kizárólag fűtésre használják a földgázt és többet használtak fel a kedvezményes mennyiségnél, a sorok összeadása után 63.645 megajoule-nak kell kijönnie. Akik ennél kevesebb gázt fogyasztottak eddig, azoknál az összeadás végén a ténylegesen elfogyasztott mennyiség jelenik meg végeredményként. A vegyes felhasználású fogyasztóknál – akik vízmelegítésre és főzésre is használják a gázt –, július 31-re fog kijönni a kedvezményesen felhasználható mennyiség, azaz a 63.645 megajoule.

Akár pénz is járhat vissza!

Azok, akik 2023. augusztus 31-e és 2024. július 31-e között kevesebb gázt használtak a kedvezményes árú 1800 köbméteres mennyiségnél, de ez idő alatt piaci árat is fizettek, azoknál a később érkező számlán (vagy számlákon) mínuszos tételként kell megjelennie a piaci árnak. Mintegy 90 ezer forintnak megfelelő összeg is visszajárhat azoknak a fogyasztóknak, akik éves szinten 1800 köbméter körüli gázmennyiséget használtak fel.

A kedvezményes év vége egyben azt is jelenti, hogy (a kedvezmény újraszámítása miatt) augusztusban már többet kell majd fizetni a szolgáltatónak: akár 15 vagy 20 ezer forinttal emelkedhet a csekken szereplő összeg a júliusihoz képest – még azonos fogyasztási mennyiség esetén is. A szolgáltatók éppen ezért felhívják a figyelmet, hogy célszerűbb nem visszakérni az esetleges túlfizetéseket, hanem azokkal inkább csökkenteni az augusztusi és szeptemberi számlák összegét.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek