Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.14.

Ezzel az egy járművel közlekedhetünk, ha ittunk egy sört - minden más esetben komoly bírság vár!

Augusztus elsejétől nőnek a szabálysértési bírságok büntetési tételei, köztük a vízi járművek ittas vezetéséért járó büntetések is. Milyen járművön lehet meginni nyáron egy sört és melyeket tilos így vezetni? Íme a lista!

Sokkal gyakoribb a vízi vagy vízparti ittas vezetés, mint a közúti, mert sokan úgy gondolják, csak autót nem lehet ittasan vezetni. Pedig csak egy járműre lehet úgy felszállni, hogy alkoholt ittunk. Mutatjuk, melyikre!

Mug,Of,Beer,On,The,Grass sör ittas járművezetés
Nyáron gyakoribb az ittas járművezetés mint gondolnánk. Fotó: alexkich /  Shutterstock

Mi számít ittas járművezetésnek?

Ha alkoholt fogyasztunk - akár csekély mennyiségűt is - és járműbe, járműre szállunk, szabálysértést követünk el, egy kivétellel. Az, hogy mi minősül járműnek, egy rendelet tartalmazza: eszerint jármű a gépjármű, a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, ezek pótkocsija, a segédmotoros kerékpár, a kerékpár (a sima és az elektromos is), az állati erővel vont jármű és a kézikocsi. Vízi jármű pedig a motoros vízi sporteszközöket kivéve bármely olyan sport- és szabadidős célokat szolgáló jármű -függetlenül a meghajtási módjától- aminek hajótesthossza 2,5 m és 24 m között van, beleértve azokat a vízi járműveket is, amik bérelt vagy oktatóhajóként is felhasználhatók. Azt sem árt tudni, hogy az ittasság a jog szerint nem egyenlő a részegséggel. Vagyis aki megiszik akár csak egy sört is és járműbe, járműre ül, ittas vezetővé válik. Ez alól egyetlen kivétel van.

Akkor kajakot sem lehet vezetni, ha alkoholt ittunk?

  • A törvények értelmében minden olyan jármű vízi járműnek minősül, amelyik alkalmas a vízen való közlekedésre. Ebbe a kategóriába tartoznak például
  •  a vitorlás hajó 
  • a kajak 
  • vagy a kenu is. 

Aki ilyen járművet ittasan vezet, szabálysértést követ el. Azt sem árt tudni, az, hogy elkövettük-e az ittasan vezetést nem függ attól mennyit ittunk, csak attól, hogy kimutatható-e bármennyi alkohol a szervezetünkből. Tehát például aki másnaposan kajakozik, megszondáztatják a vízi rendőrök és kimutatható mennyiségű alkohol maradt a szervezetében, bírságot kell fizetnie. Jobb estben. Ugyanis ha menet közben elüt egy ittas sofőr egy fürdőzőt, börtönbüntetést is kaphat. Csak akkor nem kell büntetést fizetni, ha a csónakban sörözünk, de nem megyünk vele sehova.

Dunakeszi,,Hungary,-,July,29,,2023:,Panorama,View,Of,The szabadstrand
Rengetegen hasznának valamilyen vízi járművet nyáron, amiket tilos ittasan vezetni! Fotó: csikiphoto /  Shutterstock

Mi a helyzet az elektromos kerékpárral?

Az elektromos meghajtású biciklikre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a robogókra. A törvény szerint, aki 0,25 mg/l légalkohol szintet fúj a szondába, közigazgatási bírságot fog kapni, ami százezres összeg is lehet. Akinél magasabb értéket mutat a készülék, az már bűncselekményt követ el, előállítják és büntető eljárás fog ellene indulni és börtönbüntetést is kaphat. Ha pedig van jogosítványa motorra vagy autóra, azt el is vehetik. Tehát az elektromos kerékpárosokra is zéró tolerancia vonatkozik, akár csak az autósokra. 

a20220509_Lime_tojasozas_kerekparut_rollerezes_fg_fmh (7)
Elektromos kerékpárt és rollert is tilos ittasan vezetni! Fotó: Fehér Gábor

Ez a jármű az egyetlen kivétel

Biciklizés előtt, után meg lehet inni egy sört. A KRESZ szerint ugyanis csak akkor követ el egy kerékpáros szabálysértést, ha biztonságos vezetésére képtelen állapotban vezeti azt, vagyis például részegen. Vagyis ha csak ittas egy bringás, akkor nem kap büntetést, de ha egy részeg bringást megszondáztatnak, akkor szabálysértésért kell felelnie, ha pedig menet közben balesetet okoz, az már bűncselekmény. Azt sem árt tudni, hogy a kerékpárosok ittasságát akkor ellenőrzi a rendőrség, ha a viselkedésük alapján arra lehet következtetni, hogy valamiből túl sokat fogyasztottak- például, ha dülöngélnek, és nem tudnak egyenesen menni.

Ekkora bírságot kockáztat, aki ittasan kajakozik

Augusztus elsejétől nőnek a szabálysértési bírságok büntetési tételei, többek között a vízi járművek ittas vezetéséért járók is.

Augusztus 1-től érvényes szabálysértési bírságok összegei helyszínen, illetve feljelentéssel

Szabálysértés

Helyszíni bírság összege

Pénzbírság összege

Gépi meghajtás vízi jármű ittas vezetése (a 0,15 milligramm/litert légalkohol alatt)

24.000 Ft

46.800 Ft

Gépi meghajtás vízi jármű ittas vezetése (a 0,15 milligramm/litert légalkohol felett)

31.200 Ft

62.400 Ft

Nem gépi meghajtású vízi jármű ittas vezetése (0,25 milligramm/litert légalkohol felett)

39.600 Ft

78.000 Ft

Csónak és kishajó biztonsági követelményeire vonatkozó szabályok megsértése

24.000 Ft

46.800 Ft

Csónak és vízi sporteszköz használatára vonatkozó szabályok megszegése

24.000 Ft

46.800 Ft

Hullámkeltés tilalmának megszegése

24.000 Ft

46.800 Ft

Másodfokú viharjelzés megsértése

24.000 Ft

46.800 Ft

Forrás: Magyar Közlöny

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek