Létrehozva: 2024.07.15.

"Büszkeséggel tölt el, hogy ennyire tisztelik őt" - Emlékművet állítanak Smile-nak, a mentőkutyának

Nemrégiben hunyt el Smile, az a kis tacskó, aki még a törökországi földrengések alatt is aktívan dolgozott Turi Lászlóval, az Életjel Mentőcsoport elnökével együtt, túlélőket keresve.

Az ország hőseként is emlegetett Smile-ra, a kis tacskóra minden magyar jól emlékszik, hiszen ő volt az, aki a borzalmas törökországi földrengések alatt a legkisebb és legidősebb kutyaként, társaival együtt 35 embert mentett ki a romok alól. Kis termetéből adódóan pedig oda is be tudott férkőzni, ahova mások nem. Smile-nak megvolt az élőkereső, halottkereső és vízihullakereső vizsgája is, így minden területen helyt állt. Gazdája egy állatpiacon talált rá, ahol egy madárketrecbe volt zárva, de miután kivette őt onnan, egy hatalmas mosollyal ajándékozta meg Lászlót, ezért is lett a neve később Smile.

Turi László lapunknak azt mondta, hogy Smile nem csak egy mentőkutya volt, hanem a családtagja is  Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

 

13 év… Ennyit töltöttél velem. Velem voltál jóban, rosszban, bajban, örömben… Rengeteg hazai bevetésen és három külföldi katasztrófánál bizonyítottál. Ahol megjelentél, mindenhol hagytál egy kicsit a nevedből… A nevedből, melyet hathetes korodban adtam Neked, mert miután kivettelek abból a madárketrecből, amelyben árultak egy vásáron, Te egyértelműen mosolyogtál. 13 évig velem volt ez a mosoly… Most átkeltél a szivárványhídon, ahol ezentúl kutatsz, de itt hagytad a szívemben a mosolyt. Köszönök mindent, Öreg! Kék eget, Smile!

- írja a szomorú hírt Turi László.

Gazdája, a mentőcsoport elnöke lapunknak elmondta, hogy mind neki, mind a csoport tagjainak nagyon nehéz feldolgozni lelkileg a kiskutya halálát, hiszen ahogy ő fogalmazott, a kis tacsi nem csak a házikedvencük vagy a munkatársuk volt, hanem a családtagjuk is. Rengeteg mindenen mentek keresztül együtt és mindenki nagyon szerette őt, ezért az elvesztése olyan, mintha egy családtagot vesztettek volna el. 

Mindezek után nem meglepő, hogy civilek kezdeményezésére emlékművet szeretnének építtetni Zagyvarékason a tűzoltósággal szemben, ahol a mentőcsoport is dolgozik. Elmondásuk szerint úgy érzik, hogy Smile megérdemli, mindazok után, amennyi ember életét megmentette a munkájával. 
László elmondása szerin nagyon meghatotta őt, hogy az emberek mennyire szerették a kis tacsit.

Büszkeséggel tölt el, hogy az emberek is tisztelik őt

- mondta elcsukló hangon. Hozzátette, hogy még emésztgeti Smile elvesztését, de a kezdeményezés nagyon jóleső érzéssel tölti el őt.

Mivel a tacsi már az év elejétől nyugdíjas állományba került, így akkor már elkezdték kinevelni az utódját, egy labrador személyében, aki László elmondása szerint már elkezdett fejlődni és nagyon jól halad a képzéssel. Arra a kérdésünkre, hogy Smile emlékére szeretne-e egy újabb kis tacskót, azt mondta, hogy még nem tudja megmondani, mert még túl korainak érzi.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek