Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.09.
Módosítva: 2024.07.09.

Díjemelési stopot vezet be a kormány a bankoknál, mutatjuk a részleteket

A kormány továbbra is elutasítja, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, miközben a gazdaság egyes szereplői extraprofithoz jutnak.

A hétfői kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány úgy döntött: háborúellenes akciótervet indít. Ennek egyik eleme az, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert, így a bankoknak is. 

ATM, bankautomata, automata, PayPass, mobilos fizetés, bankkártya, készpénzfelvétel, érintéses
A bankok nem háríthatják át a plusz terheket a lakosságra.Fotó: Kartinkin77 / Shutterstock

A kormány továbbra is elutasítja, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, miközben egyes szereplők extraprofithoz jutnak.

Fő szempont a családok védelme

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem sokkal a bejelentés után ismertette a részleteket, amelyek a bankadót, valamint a tranzakciós illetéket érintik, és külön intézkedéseket írnak elő annak érdekében, hogy a bankokra kirótt terheket a bankok ne háríthassák át a lakosságra.

2024. október 1-jétől bevezetnek egy kiegészítő illetéket is a konverziót tartalmazó ügyletekre, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg. A tranzakciós illeték tekintetében a kormány a családok védelme érdekében külön döntéseket hozott:

  • A jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határt a kormány 2,5-szeresére emeli, azaz a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra tranzakciónként.
  • A bankkártyás műveletekre nem vonatkozik a kiegészítő tranzakciós illeték.
  • A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben, ami érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint. A kormány a bankkártya-használat utáni illeték mértékén nem változtat, így az továbbra is rendkívül alacsony marad.

Díjemelési stop a lakossági bankszámláknál

A pénzügyi terhek növekedésének megakadályozása érdekében a kormány 

díjemelési stopot vezet be a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek vonatkozásában.

 E szerint 2024. december 31-ig a lakossági ügyfelek esetében a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó.

A kormány tehát megakadályozza, hogy a bankok áthárítsák a terheket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek