Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző IF

Létrehozva: 2024.07.18.

A legtöbb gyerek nyáron tűnik el – ez a megdöbbentő ok áll a háttérben

Rengeteg gyermek tűnik el amint beüt a jó idő. Forrás Eszter eltűntkereső elmondta, miért tűnik el ennyi kiskorú és mi az oka annak, hogy a nyár a legveszélyesebb időszak ilyen szempontból.

Több mint 250 000 gyerek tűnik el évente az Európai Unióban. Magyarországon több mint 18 000 kiskorú eltűnéséről érkezik bejelentés a rendőrséghez, köztük ötször annyi a 14–18 éves, mint a 14 év alatti gyerek. És ezek csak azok az esetek, amikről tudnak a hatóságok, hiszen sok gyerek eltűnését be sem jelentik. Lapunknak Forrás Eszter eltűntkereső mesélt arról, milyen okok állhatnak a gyerekek eltűnésének a hátterében és miért a nyár az az időszak, amikor a legtöbb fiatalkorúnak nyoma veszik. 

Rengeteg gyermek tűnik el nyaranta  Fotó: Facebook/Eltűnt Személyek Keresése E.Sz.K Hungary

A győri Forrás Eszter egész életét annak szenteli, hogy az eltűnt embereket megpróbálja felkutatni, illetve azok családjának próbáljon vígaszt és reményt nyújtani a nehéz időszakokban. Már 2017 óta aktívan részt vesz keresésekben, főleg városi keresésekre szakosodott. Beszélgetésünk alatt kitért arra, hogy szerinte miért is tűnik el annyi kiskorú és mit tehetnek a családtagok, hogy megelőzzék, hogy ilyesmi történjen a gyermekükkel.

A mai világban szerintem sajnos nagyon gyakori a megkülönböztetés, főleg a fiatalok között. Szekírozzák, bántják egymást minden apróság miatt. Ha esetleg valaki szegényebb körülmények közül jön, rögtön kipécézik maguknak, mert ő nem a legmenőbb cuccokat viseli és rögtön elkezdődik a csúfolódás, kiközösítés. Ezt fiatalkorban nagyon nehéz megélni és kezelni.

– kezdte el mesélni az eltűntkereső.

Elmondása szerint a legtöbb fiatal főleg emiatt menekül el, mert már nem bírja elviselni, hogy folyamatosan bántják. Nem mellesleg az otthoni családi nyomás és maximalizmus is közrejátszhat.

"Nagyon sok szülő elvárja a gyermekétől, hogy kitűnő gyerek legyen, jól viselkedjen, legyenek barátai, hobbija és a többi, mondhatni legyen minta gyerek. Ez hatalmas nyomást helyez a gyerekekre, talán a szülők bele sem gondolnak mennyire." – részletezte.

Eszter hozzátette, hogy tapasztalata szerint a legtöbb kiskorú pont ezért nyáron szokott eltűnni.

Jön a bizonyítványosztás és esetleg valamelyik tantárgyból nem kapott olyan jegyet, amit a szülők elvárnak tőle, ezért inkább elmenekül. 

– magyarázza.

Szerinte a szülőknek hatalmas szerepük van abban, hogy biztosítsák a biztonságos környezetet a gyermekeiknek, illetve megtanítsák nekik azt, hogy nem oké másokat gúnyolni.

Ideje lenne rádöbbenni arra, hogy a legfontosabb, amit egyszerűen muszáj megtanítani a gyerekünknek az az, hogy nem bántunk senkit. Nem tudhatod, hogy a másik miért viselkedik úgy ahogy, miért néz ki úgy, ahogy. Mégis, nagyon kevés szülő teszi ezt meg. 

– mondta szomorúan.

Az eltűntkereső azt is hozzátette, hogy nyáron sokkal több alkalommal látogatnak meg a szülők gyermekeikkel olyan rendezvényeket, ahol rengeteg ember megfordul. Legyen az strand, park, vagy koncert, rengeteg impulzus éri őket, így könnyen elszakadhatnak szüleiktől, mert figyelmük valami érdekesre központosul, elmerülnek saját kis világukban.

Az eltűntkeresők 5 tippje, hogy biztonságban legyenek a gyerekek


1. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy kik azok az emberek, akikhez odamehet segítséget kérni! (pl. rendőr, polgárőr, biztonsági őr, pénztáros, információs pult személyzete, úszómester stb.)
2. Tanítsuk meg, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, ajándékot ne fogadjanak el.
3. Ha nyaralunk, tanítsuk meg a szálláshely nevét vagy címét a gyerekeknek.
4. Lehetőleg kerüljük a nagyon sűrű tömeget, vagy vigyünk magunkkal egy másik felnőttet is, aki segít.
5. Tanítsuk meg a gyereknek, hogy mindig hallgasson ránk, szóljon, ha valamit szeretne megnézni, ami kicsit távolabb van már tőlünk.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek