Létrehozva: 2024.06.22.

Mostantól sokkal könnyebb lesz vonattal a Balatonhoz utazni: íme a menetrend!

Június 22-től életbe lép a MÁV-START nyári menetrendje. Innentől kezdve a jelenleginél is több vonat, IC-kocsi és motorvonat fog a magyar tengerhez közlekedni. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban!

Még több vonat és még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére, növekszik a kerékpáros kapacitás is június 22-től, szombattól. A vonatok nyári menetrendsűrítése nem csak a fővárost és a Dunántúlt, de a keleti, délkeleti országrészt is érinti: indulnak közvetlen járatok a Balatonra!

vonat, sín, sínek
Június 22-től nyári menetrend szerint járnak a vonatok  Fotó: Pexels (illusztráció)

Életbe lép a főszezoni menetrend a vonatokon

A július 22-ei főszezoni menetrend élesítésétől kezdődően az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszi kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat, nyaralásokat a MÁV-START. Ekkortól a keleti országrészt (Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kapcsolják össze a legnagyobb tavunkkal - olvasható a vasúttársaság közleményében. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló főszezoni menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben.

Emellett a Volánbusz is nyári menetrendre vált: a helyi és helyközi járataikkal, valamint az ország számos térségéből idén is megkönnyítik a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből biztosítanak közvetlen eljutást a magyar tengerhez.

Nem csak ez változik a vonatközlekedésben

A nyári menetrendi időszakra fakultatív helybiztosítási lehetőséget vezetnek be a Kék Hullám, Tópart és Balaton InterCityk 300 forintos helyjeggyel igénybe vehető kocsijaiban a vonatok helyjegy nélküli, azaz a Balaton-parti szakaszán, továbbá a Szombathelyig közlekedő Kék Hullám IC vonatok esetében, egészen Szombathelyig. A főszezonban a helyjegyet váltó utasok számára így garantálható az ülőhely a part mentén amúgy felármentesen igénybe vehető InterCityken.

Ezt az oldalt érdemes használni az utazástervezéshez

A nemrég indult EMMA-val (Egységes Menetrend Magyarországon) bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a Balatonhoz. Az oldal az emma.mav.hu weboldalon érhető el. A Volánbusz által biztosított Balaton környéki utazási lehetőségekről pedig a volanbusz.hu/balaton oldalon lehet tájékozódni.

Ezeket a vonatokat érdemes választani a Balatonra utazóknak

A Balaton, a Tópart és a Kék Hullám InterCityket, a Déli-Parti és Katica InterRégiókat, valamint a Vízipók sebesvonatokat érdemes választani a tóhoz való lejutáshoz. 

  • Ezek mellett pedig ott van az elmúlt években népszerű vált a Jégmadár Expresszvonat is. 
  • A Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balatonnal összekötő járat minden hétvégén közlekedik, július 8-tól augusztus 23-ig pedig hétköznap is. 
  • A dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy Expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves Expresszvonat. 
  • És persze idén is közlekednek az éjszakai bagolyvonatok, amik már nem csak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal.

A kerékpárokat is egyszerűbb lesz vonattal szállítani

A kerékpárosok számára egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járat esetében kerékpárhelyjegy váltási kötelezettséggel és jelentősen növelt kapacitással készül a vasúttársaság. A jegyvásárláshoz érdemes a MÁV applikációt, valamint az ELVIRA-t használni, mint a legegyszerűbb, leggyorsabb jegyváltási módot. Júniustól már a Volánbusz jegyeit is meg lehet vásárolni az online felületeinken!

Étkezőkocsi is közlekedik a Balatonhoz

A 75 éves Utasellátó az idei szezonban is fedélzeti szolgáltatást biztosít a balatoni vonatokon. A Balaton InterCity vonatokban május 25-től közlekedik napi 8 pár vonatban étkezőkocsi Budapest és Keszthely között, egészen a szezon végéig. A streetfood jellegű irányzatot követve újdonság a kínálatban a nachos tál, a sajttal töltött jalapeño és a gyros tál. A sokak által kedvelt hideg és zamatos gyümölcslevesek vonalát követve idén őszibarack krémlevessel várják az utasokat az étkezőkocsi fedélzetén. A főételek között pedig megjelenik a paradicsomos húsgombóc főtt burgonyával, valamint a zöldborsófőzelék, amely opcionálisan kérhető tükörtojással vagy zöldségpogácsával. Az igazi nyári hangulatot megteremtve egy új, szezonális hamburgerrel is készül az Utasellátó csapata, amely frissítő és ízes összeállítása garantálja az élvezetes étkezést.

 

 

origo.hu

Ezért megy Brüsszelbe Magyar Péter: neki pénz, buli és mentelmi jog kell - egy ilyen botrányt egy átlagember nem úszna meg

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

borsonline.hu

"Hogy ő hogy dolgozza fel, azzal nem tudok mit kezdeni" - Szőke Zsuzsi megszólalt a szakításról

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

vg.hu

Hivatalos: eldőlt Vitézy Dávid sorsa

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Lehetetlen földrajzi kvíz: mennyire ismered Magyarország településeit?

ripost.hu

Nehogy kiöntsd a kovászos uborka levét, eszméletlen, mire jó

ripost.hu

Veszélyes medvék és farkasok lepték el az erdőt: ezt tedd, ha találkozol velük!

ripost.hu

„Ezért hagyom a parkoló közepén és nem viszem vissza soha a bevásárlókocsit - ítélkezhettek, nem érdekel”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel rohan a háború felé: két háborúpárti nő kerülhet az EU élére

INSIDER

Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

Veszélyes medvék és farkasok lepték el az erdőt: ezt tedd, ha találkozol velük!

INSIDER

Hős kamionosok mentették meg a menet közben kigyulladt furgon sofőrjét Debrecenben

INSIDER

Hatalmas durranásra riadt fel egész Kóka, megrázó tragédia történt

INSIDER

Eltűnt egy 21 éves lány a Fishing on Orfű fesztiválon - drónnal és kutyákkal keresi a rendőrség Anitát