INSIDER

Szerző E. R. A.

Létrehozva: 2024.06.30.

"Veszélybe sodor minket!" - A romok közt sem nyugodhat az összedőlt házú szili család

Rögtön a gyógyszereihez kellett nyúlnia idősebb Horváth Jánosnak, miután a kezébe kapta Szil polgármesterének levelét. A nyugdíjas férfi és a családja tragédiája másfél éve kezdődött, amikor összeomlott a házuk. A romok között élnek, és most még nagyobb életveszélybe kerülhetnek.

Szerző E. R. A.

Repedező falak, életveszélyre felhívó felirat az ablakon, egy konyha és egy szoba – ennyi maradt csak meg a háromfős Horváth-család szili otthonából, miután a sok esőzés és erős szél miatt 2023. januárjában összeomlott az épület. Horváth János nejével, Erzsébettel és közös fiukkal, Edével még mindig a romépület falai között élnek, és csupán néhány tákolt gerenda tartja össze az otthonuk falait, de ki tudja meddig?

A családot a polgármester szólította fel, hogy változtatniuk kell a romház védelmén az elzárt - a képen - gyalogos rész kapcsán /
A családot a polgármester szólította fel, hogy változtatniuk kell a romház védelmén / Fotó: Ripost olvasó

Senki nem segített

A Győr-Moson-Sopron vármegyei településen lévő családi ház hivatalosan lakhatatlan, de mivel nincs hova mennie az idős házaspárnak és fiuknak, az tragédiájuk színhelyét kellett úgy át alakítaniuk, hogy ott tudjanak maradni: gerendákkal támasztották ki a ház falait, hogy ne omoljon rájuk újra. 

Az építési hatóság szerint lakhatatlan, mégis itt kell legyünk, nincs hova menjünk. Apával ketten a romokból szedtük ki a saját kezünkkel a ház tartógerendáit, és azzal támasztottuk ki a falakat, hogy ne dőljön teljesen összes az egész

– idézte fel a Ripostnak Ede, aki szerint most úgy néz ki: hamarosan még nagyobb veszélybe kerülhetnek.

Június 25-én, kedden csöngetett be hozzájuk a postás és adta át Németh Péter polgármester felszólítását: a gerendák egy része a ház melletti gyalogos közre van építve, amiket úgy kell átalakítaniuk, hogy ne zárják el a közterületet. 

„Amint apa elolvasta, mi áll benne, rögtön be kellett vegyen egy nyugtatót” – panaszkodott Ede, hozzátéve: „Lényegében el kell bontsuk, mást nem tehetünk. Nincs rá pénzünk, hogy más módszerrel támasszuk ki a falakat. Ha elbontjuk a gerendákat, akkor összedőlhet a ház, amiben élünk! Veszélybe sodor minket ezzel a polgármester!” - húzta alá kétségbeesett hangon a 42 éves férfi.

A család a levél miatt rögtön felhívta telefonon a polgármestert, ám amit tőle kaptak, abból nem volt köszönet. 

Apa higgadtan, normálisan beszélt, de Péter úr agresszíven közölte, hogy tegyük járhatóvá a kis közt, és pont. Őt a továbbiak nem érdeklik. Az önkormányzat az elejétől fogva nem segít nekünk, még a katasztrófa napján éjszakára sem biztosítottak szállást. Egyszer volt itt nálunk a polgármester, még aznap este. Azóta ránk se nézett. Erre így bán velünk!

– állítja el Ede.

„Miért kell ezt csinálni velünk?”

A férfi szerint ultimátumot kaptak, ami ellentétes az építési hatóság döntésével. „A hatóság kötelezett minket, hogy zárjuk le a kis közt, mert életveszélyes az épület, omlásveszély van. Oda nem mehet gyalogos, ezért sem értjük, miért akarják járhatóvá tenni. Ezzel életveszélybe sodornak minket és másokat is! A konyha és az egyik szoba fala is kidőlne, pont ahol élünk” – panaszkodott Ede.

A kis köz ráadásul nem létfontosságú szerintük, mert még két oldalról meg lehet közelíteni az utcát. 

Járható az utcánk, autóval, biciklivel, bárhogy. Ezért sem értem, miért kell ezt csinálni velünk?

– tárta szét a karját Ede, aki a polgármester levelét is megmutatta nekünk. Ebben a településvezető azzal indokolja az önkormányzat döntését, hogy „az elmúlt másfél év alatt a lakóháza javítását (vagy amennyiben nem javítható, akkor bontását) el lehetett volna végezni”, ám a Horváth-család ezt nem tette meg – szerintük okkal.

A polgármester levélben értesítette a családot /
A polgármester levélben értesítette a családot / Fotó: Ripost olvasó

„Nincs pénzünk rá! El menni se tudunk innen, a szüleim nyugdíjasok, én alkalmi munkából hozok haza pénzt. Százezer forintból élünk, még a büntetést se tudnánk kifizetni” – zárta szavait férfi.

Segély, megkárosítás, eljárás 

Kerestük Szil község polgármesterét a történtek miatt. Németh Péter válaszát változtatás nélkül közöljük:

2023. január 12-én a bejelentő lakóházának melléképülete (annak romos állapota miatt) összedőlt és részben a lakóépületet is magával ragadta. Az eset estélyén szállást ajánlottunk az életmód klub helyiségében amelyet nem fogadtak el, mert úgy nyilatkoztak, hogy Ajkán lesz szállásuk.

2023. január 16-án kérelmet nyújtottak be a képviselő-testülethez, melyben 200 E Ft támogatást kértek arra hivatkozással, hogy Dudar településen lenne részükre albérlet és a bérleti szerződés megkötéséhez 200 E Ft-ot kellene letenniük. Képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött a 200 E Ft oda ítéléséről, amelyet 2023. január 17-én átvettek. Vállalták, hogy a romos épületbe nem költöznek vissza, csak saját felelősségükre látogatják azt.

A lakóház melletti gyalogos köz közterület, amelyet a ház oldalfalának kidőlése óta nem lehet használni. A lakosság jogos igénye, hogy másfél évvel a történtek után a közterület újra használható legyen.

Megjegyezzük, hogy a Dudar-i költözésből nem lett semmi, ideiglenesen Mihályi községben telepedtek le, ahol információink szerint a bérbeadót megkárosították. Javasoljuk Mihályi község polgármesterének megkeresését a részletek miatt.

A részben összedőlt lakóház miatt eljárás indult a Katasztrófavédelmi hatóságnál és információnk szerint az építésügyi hatóságnál is. A bejelentő által hivatkozott hatósági határozat arra vonatkozik, hogy az épület környezetét a balesetveszély miatt szalagozzák körbe. Megítélésünk szerint ez a lezárás nem a végtelenségig szól, hanem a mielőbbi helyreállításig, amely ez idáig sem történt meg. Megjegyezzük, hogy ugyanezen határozat az épület megdúcoltatására is vonatkozik, amely szintén nem valósult meg.

A család az önkormányzattól mindennemű segítséget megkapott, amelyet esetleges eljárás során bizonyítani tudunk. A család településen belüli megítélése miatt javasoljuk helyi lakosok megkérdezését is - fogalmazott a polgármester válaszlevelében.

 

 

origo.hu

Komár László zűrös élete és drámai halála

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

borsonline.hu

Jogos volt a nagy aggodalom; Szoboszlai elismerte, amitől addig csak féltünk

mandiner.hu

Válogatott Rossi nélkül? Csattanós választ adott a kapus

ripost.hu

Vírusjárvány tört ki egy népszerű olasz üdülőhelyen

hirtv.hu

Orbán Viktor: Még 4-5 nap, és sokan fognak meglepődni

ripost.hu

"Félelmetes" - brutális döntést hozott Vilmos herceg, ebben nem lesz köszönet

mindmegette.hu

Gumicukortól téptek be turisták Budapesten – íme a részletek!

ripost.hu

Figyelmeztet a NASA: stadion méretű aszteroida száguld a Föld felé

ripost.hu

Pénzeső júliusban: 3 csillagjegyre most rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Figyelem! Megszűnt a boltokban a kötelező akciózás, így lehet mégis több ezret spórolni

INSIDER

Ettél már tejfölös vagy alkoholos fagyit? Mi megkóstoltuk - videó

INSIDER

Nem elég az ukrajnai konfliktus: még évekig elhúzódhat a háború a Közel-Keleten is

INSIDER

Semmibe veszik a fapados multik az utasaikat – hatósági ellenőrzés indult a botrányok miatt

INSIDER

„Nem fért ki az ajtón, kihoztuk az ablakon”: 200 kilós nőt mentettek az otthonából

INSIDER

"Most szinte minden valóra válhat!" - Szegedi Erika elárulta, mikor érdemes az eget kémlelve kívánni

INSIDER

Rossz hír érkezett a Horvátországba készülő magyarok számára

INSIDER

"Ott sírt az anyukája karjaiban" – Egy négy éves kislány is megsérült a putnoki halálos balesetben