Szexuális kényszerítés miatt feljelentették Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.06.16.

"Nadrágszíjjal kergették apámat, mert bemerészkedett ide" - betonkoporsónak csúfolják a miskolci kockát

Gyerekkorban riogattak vele a miskolci szülők, hogy bezárják oda a gyerekeiket, ha rosszak lesznek. A kalandvágyó turistáknak igazi látványosság a település kőmonstruma. Nyáron egy szatymazi turistát kápráztatott el a horrorfilmbe illő kockatömb, amikor megtudta mi az, majdnem leesett az álla.

Szerző Erdei Róbert Arnold

Akár több száz kilométert is képes utazni egy szatymazi férfi, hogy felfedezze Magyarország különleges helyeit. Dékány Gergő évek óta járja az országot, a célja, hogy az életében legalább egyszer bebarangolja a hazai településeket és minimális helyismerete legyen a nagyobb településekről. Miskolcra is rendszeresen jár, legutóbb júniusban pedig olyat tett a városban, ami régóta vágyott: megoldotta a rejtélyt, ami mindig is mozgatta a fantáziáját.

Fotó: Artist-freed/Dékány Gergő

„Mégis, mi lehet ez?”

A fiatal vidéki férfi időnként vonatra száll, és Miskolc – Nyíregyháza felé veszi az irányt. Négy éve jár vissza a két településre, amit szinte már úgy ismert, mint a városok lakosai. Egy dolog viszont régóta nem hagyta nyugodni Miskolcon: egy hatalmas, a település egyik piacától mindössze 100 méterre eső, sötét időket idéző betonmonstrum. 

Az elmúlt 2-3 évben ha villamossal közlekedtem a városban, és épp a közelében mentem el, mindig láttam a betonkockát. Mozgatta a fantáziám, hogy mégis, mi lehet az? 

- kezdte el mesélni Gergő, aki végül június közepén úgy döntött, megoldja saját rejtélyét. Tudta ugyanis, hogy a helyiek jól ismerik a tömböt, ezért készített fotókat róla, majd az egyik miskolci Facebook-csoportban szabadjára engedte a képeket.

A megosztás után nem sokkal választ kapott a kérdésére: egy régi óvóhelyet fényképezett le. „A betonkocka olyan elsőre, mint valami különleges korból visszamaradt valami” – véleményezte Gergő.

Fotó: Artist-freed/ Dékány Gergő

A szatymazi férfi posztjához a Miskolcon élők múltidézésbe kezdtek. Így derült ki: az 1950-es években felhúzott épületszörnyeteg okkal épült légvédelmi óvóhelynek. BGS kockának hívják, a helyi legenda szerint pedig Kádár János koporsójaként is emlegetik. Ennek ellenére a bezárása előtt és után is, máig népszerű a kalandvágyó gyerekek körében. 

Édesapám, amikor még kicsi volt, az ’50-es években gyertyával merészkedett be ide, ezért nagyapám, mikor megtudta, nadrágszíjjal kergette a konyhaasztal körül. Az óvóhely tele volt faforgáccsal 

– mesélte Mária a kommentek között, mire Klaudiában is feltörtek az emlékek. „Én egyszer beljebb akartam merészkedni, mint a földszint, de nagyon félelmetes. Állítólag Diósgyőrbe vezet az út. Régen búvóhelynek alakították ki. Sok hajléktalan alszik most már ott, és tele volt szeméttel” – húzta alá a nő.

Tolvajok lopták szét, az enyészeté lett

A hely azóta lepusztult, mára a helyi urbexesek közkedvelt látványossága, és nem hiába: hajdan szép időket élt meg a horrorkocka. A BGS nevet a bomba-gáz-szilánk szavak rövidítéséből kapta, az óvóhely típusa miatt pedig még most is kiállna egy erős támadást. Ez a blokktípus a 250 kilogrammos pokolgép-találat elleni védelemre lett tervezve. A miskolci lakosság jelentős részét el tudták benne szállásolni vészhelyzet idején a négyemeletes szörnyépületben. A belsejében saját gépészet volt, saját áram- és vízellátási rendszerrel.

Ma már az enyészeté a hely, a legvadabb horrorsztorik színhelye is lehetne: mindent, amit lehetett, elloptak a belőle a tolvajok. Vastag bejárati ajtóknak, tárgyaknak kelt lába. Bár kiállta az idők próbáját, és többször akarták újrahasznosítani a kockatömböt, ma már csak a kosz, penész és bűn lakozik benne. „Szerintem tök jó lenne felújítani, hasznosítani valamilyen formában. Kár, hogy így hagyják ezt a helyet” – mondta zárásként szomorúan a kalandor Gergő.
 

 

origo.hu

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

ripost.hu

Eddig a napig kell még kibírni hőséget! Bejelentették, meddig érvényes a legmagasabb, piros fokú figyelmeztetés

borsonline.hu

Megállt egy percre a világ: rosszul lett és meghalt a népszerű műsorvezető

mandiner.hu

Kitálalt a brit hírszerzés: ezért nem tud előrenyomulni Putyin Ukrajnában

ripost.hu

Eljárás indult a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

ripost.hu

„Elég nagy a havi rezsim, van több lakásom és kocsim is” – kiderült, miből él ilyen jól valójában a magyar celeb

ripost.hu

Beindult a bolt, kapósak a magyar válogatott Eb-játékosai

ripost.hu

Most érkezett a lesújtó hír: elhunyt a Fradi legendája

ripost.hu

„111 éves vagyok, túléltem tíz gyerekemet – ez a Tescóban 420 forintért kapható élelmiszer a hosszú életem titka”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péternek nincs helye a közéletben, egyre durvább dolgok derülnek ki róla

INSIDER

Orbán Viktor: hétfőn kiderül, hogy nem a levegőbe beszéltem

INSIDER

Botrányos bulizás: Magyar Péter tettéért mások rács mögé kerülnek

INSIDER

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs vége a főpolgármester-választásnak

INSIDER

Nemsokára már a 43 fok sem kizárható, ekkor várható némi enyhülés

INSIDER

Megfagyott a levegő a TV2 forgatásán, megmagyarázhatatlan dolog történt

INSIDER

„Azt szeretem, ha van benne izgalom” - Nem hiszed el, mit vállal el a dögös édesanya

INSIDER

Rendkívüli: megjött a főpolgármester-választás végeredménye az újraszámlálás után