Létrehozva: 2024.05.29.

Ma van a magyar hajózás fekete napja: pont öt éve merült hullámsírba a Hableány – egy utas máig nem került elő

2019. május 29-én, a Margit híd közelében Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte, elsüllyesztette. A tragédia, melyben 27 ember veszítette életét, a magyar hajózás történetének fekete napja lett.

Május 29-én, szerdán este lesz pontosan öt éve, hogy bekövetkezett a dunai Hableány-tragédia. A bíróság első fokon összesen 1,827 milliárd forint sérelemdíjat ítélt a károsultaknak. A Hableány sétahajó aznap süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A tragikus ütközés pillanata Fotó: Bruzák Noémi /  MTI

Aznap este, 21 óra 5 perckor történt, hogy az elsüllyedt Hableány jeladó készüléke utoljára sugárzott adatokat az akkor már a hullámsírba rohanó hajó helyzetéről. A hegymenetben közlekedő magyar rendezvényhajó összeütközött a szintén hegymenetben haladó, svájci tulajdonú Viking Sigyn nevű szállodahajóval, aminek következtében a Hableány előbb felborult, majd teljesen elmerült a vízben.

7079087_01hableanyCZ
A Hableány roncsának kiemelése Fotó: Kurucz Árpád

Tragikus utolsó útja során a Hableány fedélzetén a baleset időpontjában 35 ember volt, közülük 7 embert emeltek ki élve a vízből. Ezt követően a Duna érintett, 215 kilométeres szakaszán 19 hajóval keresték folyamatosan az eltűntek keresését. A hivatalos bejelentések szerint 27 halálos áldozatot (25 dél-koreai utast és a 2 fős magyar legénységet) találtak meg. Az utolsó áldozatot azóta is keresik. Azt a 40 év körüli, dél-koreai nőt, aki eltűnésekor kék kabátot, fekete nadrágot és fehér sportcipőt viselt. Szakértők szerint hiába a nyomravezetőnek felajánlott 1 millió forint, a dél-koreai nő végső nyughelye örökre a hullámsír lesz…

A test már darabokra szakadhatott, teljesen lebomlott, akkor is, ha fennakadt valami víz alatti roncsban

mondta korábban Sándor Ferenc egykori műszaki honvéd, a békaemberek között csak Csigaként ismert búvár a Ripostnak.

Azóta is keresik az utolsó áldozatot Fotó: honvedelem.hu

A baleset világszerte éles visszhangot keltett a híradások révén, ez pedig érzékenyen érintette a magyar hajózást is. A népharag felelősöket követelt. A baleset miatt indult büntetőperben a Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t "a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt" első fokon, nem jogerősen 5 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Németh Leona bírónő ítéletet hirdet Juríj Csaplinszkíj, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitánya ügyében Fotó: Bruzák Noémi /  MTI

78 gyászoló indított pert

Idén februárban pedig a törvényszék a két hajótársaságot kötelezte az áldozatoknak és hozzátartozóiknak járó sérelemdíj megfizetésére, ők azok, akik érintettek voltak a Hableány turistahajó balesetében. A magyar jogtörténetben – a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően – ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást 78 felperes indította. Összesen 1,827 milliárd forint sérelemdíjról van szó, amit azért kell a balesetben részt vevő hajótársaságoknak kifizetniük, mert: 

megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát.

A Hableány tragédiájának második évfordulója alkalmából 2021. május 31-én felavatták a baleset áldozatainak emlékművét Budapesten, a szerencsétlenség helyszínén: a Margit híd pesti hídfőjénél. Ott, ahol a kék kabátot, fekete nadrágot és fehér sportcipőt viselő, 40 év körüli dél-koreai nőt öt évvel ezelőtt örökre elragadta a hullámsír.

A verőcei tragédia közel az évfordulóhoz történt

Verőcénél, nem sokkal a tragédia ötödik évfordulója előtt, május 18-án, ütközött össze egy motorcsónak a Heidelberg szállodahajóval. A szörnyűéjszakai balesetnek hét halálos áldozata lett és csupán egy túlélője, aki nem emlékszik sem a borzalmas csattanásra, sem arra, hogyan jutott partra koponyatöréssel és kulcscsontjának súlyos sérülésével. Az áldozatok közül az utolsót, a fiatal Daniellát tegnap, május 27-én találták meg Dunakeszihez közel, a Duna-parton.

 

 

origo.hu

Áttörtek az oroszok, az ukrán hadsereg kétségbeesetten menekül

ripost.hu

Ezzel el is dőlt Szoboszlai jövője? Súlyos döntést hozott a Liverpool új edzője

borsonline.hu

Harry sorsára jutnak? Örökre megváltozhat Sarolta hercegnő és Lajos herceg élete

hirtv.hu

Búvárok hozták fel a Magyar Péter által elvett és Dunába dobott mobiltelefont

mindmegette.hu

A 7 legjobb húsmentes tésztaétel, amelyeket gyorsan elkészíthetsz

hirtv.hu

Orbán Viktor: Még 4-5 nap, és sokan fognak meglepődni

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

astronet.hu

Fagyihoroszkóp: hűsítő édességek csillagjegyek szerint

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

ripost.hu

Húsz tűzoltó az Árpád-hídnál, drámai felvételen az éjjeli baleset - Videó

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

ripost.hu

„Nem lehet megkötni senki kezét" - döntöttek Marco Rossi sorsáról a magyar exkapitányok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Másokat telefonlopásért börtönbe zárnak, Magyar Péter szabadlábon

INSIDER

Figyelem! Megszűnt a boltokban a kötelező akciózás, így lehet mégis több ezret spórolni

INSIDER

Ettél már tejfölös vagy alkoholos fagyit? Mi megkóstoltuk - videó

INSIDER

Nem elég az ukrajnai konfliktus: még évekig elhúzódhat a háború a Közel-Keleten is

INSIDER

"Vannak, akik országot vezetnek, és vannak, akik az orrukon csúszkálnak" - Menczer Tamás keményen reagált Magyar Péternek

INSIDER

Orbán Viktor: Út a békéért Kijevbe - videó

INSIDER

„Bármit megteszek értük” - két beteg gyermeke életéért küzd Barbara

INSIDER

Kiadták az újabb hőségriasztást: ezen a napon visszatér az országos kánikula