Létrehozva: 2024.04.22.

Tízezreket spórolhatsz a zöld rendszámmal – mutatjuk, hogyan

Mire jó a zöld rendszám? Cikkünkből kiderül!

Országszerte egyre több zöld rendszámú járművel találkozhatunk, ami nem véletlen, hiszen nemcsak környezetkímélőek, de számos kedvezményre is jogosultak lehetünk. A részletekről Dr. Mezei-Rácz János, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. pénzügyi szakjogásza mesélt a Fanny magazinnak.

1. Kinek járhat ez a változat?

Hazánkban 2016 óta lehet zöld rendszámot igényelni minden olyan környezetkímélő autóra, amely tisztán elektromos meghajtással rendelkezik. Emellett zöld rendszámra jogosultak azok a belső égésű motorral rendelkező plug-in hibrid járművek is, amelyek tisztán elektromos üzemmódban legalább 25 vagy 50 km-t képesek megtenni.

IMG_9863
Megéri zöldre váltani!  Fotó: Laufer László

2. Bukhatják a kedvezményeket!

A legnagyobb vitát a plug-in hibridek okozzák, mivel károsanyag-kibocsátásuk nem tér el nagymértékben a hagyományos benzines vagy dízeles gépkocsikétól. Éppen ezért autóvásárlás előtt tájékozódjunk, mivel a 2023 év végén benyújtott törvényjavaslat szerint megvonnák a plug-in hibrid autóktól a zöld rendszám használatát, így az ezzel járó kedvezmények is megszűnnek.

3. Településtől függően

Sokak számára az egyik legvonzóbb kedvezmény az ingyenes parkolás, azonban a zöld rendszámos autók terjedésével már számos településen szigorítást vezettek be. Budapesten továbbra is ingyenes a parkolás, de például Szombathelyen csak bizonyos zónákban parkolhatunk díjtalanul, Pécsett pedig a plug-in hibridekkel már egyáltalán nem élvezhetjük a kedvezményt.

4. Megéri újat vásárolni

Új járművek vásárlásakor további adókedvezmények járnak: a zöld rendszámos autókra nem kell vagyonszerzési illetéket, valamint az autó importálása esetén regisztrációs adót fizetni. Ha mindent kiszámolunk, ez a választás kedvezőbb lehet, mint egy hasonló árkategóriájú benzines vagy dízeles jármű vásárlása. 

5. Elengedik a gépjárműadót

Évente több tízezer forintot is megtakaríthatunk azzal, hogy a zöld rendszámú autókra gépjárműadót sem kell fizetni. Idén a hagyományos motorral felszerelt járművek esetében az adó mértéke az autók életkorától függően 345-140 forint kilowattonként, és idén először egy összegben, április 15-ig kellett befizetni a NAV felé.

6. Milliókkal lesz olcsóbb

Idén elindult az elektromos autók új támogatási rendszere. A pályázatra csak azok a gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók jelentkezhetnek, amelyeket 2021. december 31. előtt alapítottak, és a lezárt üzleti évük nettó bevétele nagyobb, mint az igényelt összeg. A támogatás sávosan, az akkumulátor kapacitásától függően 2,8-4 millió forint. 

7. Segítség a felújításhoz

A cégeknek megéri az elektromos autók beszerzése, mivel a gazdasági társaságok tulajdonában álló vagy lízingbe vett autókra cégautó adót sem kell fizetni. A TAO, azaz társasági adó kapcsán további előny, hogy az elektromos járművek beszerzése után is lehet érvényesíteni az energiahatékonysági célokat szolgáló felújítási, beruházási adókedvezményt.

8. Apróbetűs részek

A fejlett vezetéstámogató rendszerek jellemzően biztonságosabbá teszik a közlekedést, ezáltal csökkentve a kockázatot és a biztosítási díjat is. Ugyanakkor a biztosítás megkötésekor figyelni kell a speciális szabályokra, például a töltésre vonatkozó korlátozásokra, mivel ezek be nem tartása ellehetetlenítheti a kárintézést.

9. Megtérül a befektetés

Az emelkedő üzemanyagár miatt a tankolásra fordított költségeken is spórolhatunk. Bár hazánkban már csak egy áruházlánc parkolójában van lehetőség ingyenes elektromos töltésre, az otthoni napelemes rendszer telepítésével tovább csökkenthetők a költségek, míg a cégek esetén az elektromos tehergépjárművek töltésekor a feltöltés áfáját is levonhatják az adóból.

 

origo.hu

Drámai orosz bejelentés érkezett

ripost.hu

Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka

borsonline.hu

Így reagált Bochkor Gábor a hatalmas születésnapi bulijára

mandiner.hu

Erőszak követte Magyar Péter hergelését Tatabányán

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

mandiner.hu

Elárulta Szoboszlaiék új mestere, mit gondol a magyar klasszisról

ripost.hu

Megmondta a véleményét Szoboszlairól a Liverpool legendája

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Durván bekavar az univerzum, drámai fordulat jön 3 csillagjegy kapcsolatában

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Kifehéredett a táj: Durván elverte a jég ezeket a magyar városokat - Fotók

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Még jó, hogy fel kell tüntetni! Egyetlen boltban 29 összement termék!

INSIDER

Újabb lépés a világháború felé: térképen az amerikai fegyverekkel támadható orosz célpontok

INSIDER

Orbán Viktor: ez az a választás, ahol eldől a háború és béke kérdése

INSIDER

Magyar Péter alelnöke a piramisjáték főszereplője: 1200 embert loptak meg, 7 milliárd forint tűnt el

INSIDER

Erőszakba torkollott Magyar Péter hergelése Tatabányán - Videó

INSIDER

Kihúzták az Ötöslottó nyerőszámait, 2,535 milliárd volt a tét

INSIDER

Kiderítettük, erre költenek a legtöbbet a magyarok gyereknapon

INSIDER

Kifehéredett a táj: Durván elverte a jég ezeket a magyar városokat - Fotók