kulcsár edina
Az utóbbi évek során egyre több kutatás készült a csoki jótékony hatásairól. De, hogy igaz-e a hír, hogy élhetünk akár száz évig is, ha csokit fogyasztunk és miért tartják kis mennyiségben egészségesnek, most kiderül!
Nem csak marketingfogás, hogy a csokoládénak pozitív hatása lehet az egészségre. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a magas kakaó tartalmú csokoládék fogyasztása kifejezetten ajánlott, sőt, egyes tanulmányok szerint akár száz évig is élhetünk, ha csokit fogyasztunk! A Ripost megkérdezte Henter Izabella dietetikust, mi az igazság a csokoládé fronton.
"Tényleg nagyon fontos, milyen minőségű csokoládét fogyasztanak az emberek. Én mindig azt mondom, hogy érdemes a csokoládét keresztben eltörni és megnézni milyen arányban tartalmaz tölteléket. A legjobb a tiszta csokoládé, amelyből 2-2,5 dekát nyugodtan fogyaszthatunk" – kezdte a beszélgetést a dietetikus.
Tehát az arany középút itt is igaz és mindenki a saját ízlése szerint tudja kiválasztani a számára megfelelő csokoládét. Tudatosnak kell lenni és elolvasni a címkét mit tartalmaznak a termékek. Ha transz-zsírsavak vannak benne meg olyan adalékanyag amely nem a kakaó babból származik, azok már nem jók. A csokoládé élvezeti értékét növelheti, ha vannak benne olajos magvak vagy aszalt gyümölcsök.
Igaza van azoknak, akik azt hangoztatják, a jó minőségű csokoládé fogyasztása kis mennyiségben pozitív hatással is lehet az emberi szervezetre, mert a kakaó olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek napi szinten szükségesek a szervezetnek.
– hangsúlyozta a dietetikus. A csokoládénak egyéb kedvező hatásai is lehetnek: sportolóknak, tanuláskor gyors energiaforrás, hangulatjavító, a koffein miatt enyhe élénkítő hatású, teobromin tartalma köhögéscsillapító.
A dietetikus arról is beszélt: attól függően, hogy mennyi a kakaó tartalma a csokoládénak bőven tartalmaz szelént, káliumot, magnéziumot, cinket is, amelyek bizonyítottan hasznosak a sejtjeink egészséges életműködéséhez. Sokan a hosszú élethez is kötik ezt az édességet. Számos hírt hallottunk 100 év feletti emberekről, akiktől megkérdezték, mi a titkuk, hogy ilyen jól tartják magukat, és többen a csokoládét is említették. Például Andre nővér, aki 118 éves koráig élt minden nap csokoládét evett. Érdekes és nem árt, ha tudjuk, hogy létezik a vegánoknak és az allergiásoknak a kakaópor helyettesítésére a karob, a szentjánoskenyérfa terméséből készített őrlemény. Nem tartalmaz glutént, laktózt és koleszterinszegény. Ráadásul semmilyen serkentő anyag nincs benne, így gyerekeknek is adható. Mindenesetre a csokoládéban lévő kakaó magas antioxidánstartalma kifejezetten jó és az öregedés lassítását is elősegíti.
A jó minőségű csokoládé kis mennyiségben pozitív hatású is lehet és rendszeresen fogyasztható, de nem ez az örök élet elixíre
– összegezte lapunknak Henter Izabella. Kétszáz évvel ezelőtt a csokoládét még patikákban árulták. Tudományos kísérletek azóta be is bizonyították, hogy kis adagokban az étcsokoládé valóban orvosság. Aki rendszeresen eszik étcsokoládét, az segíti a szív és érrendszerének működését. Egy szó, mint száz: napi 2-3 kocka 75–80 százalékos kakaó tartalmú étcsokoládé kifejezetten jó lehet a szervezetnek.