INSIDER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.03.24.

Kutat fúratnál a kertbe? Vigyázz! Változtak a szabályok

A kerti kutak nagy segítséget jelentenek a mindennapi életben, legyen szó kerti öntözésről vagy akár ivóvíz használatáról. Dr. Ecsedy Miklós ügyvédet kérdeztük, mikor van szükség engedélyre a kútfúráshoz.

1. Mire használjuk a vizet?

Jó hír, hogy 2024. január 1-jétől könnyebbé vált a háztartási talajvízkutak létesítése. Ezért, mielőtt kutat fúrnánk, fontoljuk meg, hogy milyen célokra kívánjuk felhasználni a vizet. Ha csupán a kertünk öntözésére van szükségünk, akkor a sekélyebb talajvíz is elegendő lehet, de ha ivóvízként vagy főzéshez szeretnénk használni, akkor a mélyebb rétegvíz alkalmas erre a célra - írja a Fanny magazin

 

2. Nem mindegy a besorolás

A talajvízkutak bejelentése és engedélyeztetése elsősorban attól függ, hogy a terület, ahol a kutat szeretnénk létrehozni, vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes vagy kockázatos területen található-e. Ehhez segítséget nyújt a tavaly közzétett vízkészletvédelmi országtérkép.

 

3. Színek a térképen

A vízkészletvédelmi térképen lakcím vagy helyrajzi szám alapján kereshetünk: a fehér színnel jelölt területek kockázatmentes besorolásúak, ezért itt szabadon létesíthetünk kutat, míg a piros színnel jelölt kockázatos területeken bejelentés vagy engedély szükséges.

 

4. Számoljunk 50 méterig!

Nemcsak a terület besorolása fontos tényező, hanem a kutak mélységi határa is. Az új rendelet szerint, ha a terület vízvédelmi szempontból kockázatmentes területen található, a kút mélysége nem haladja meg az 50 métert, és nem éri el az első vízzáró réteget, akkor nem szükséges bejelentés és vízjogi engedély. 

Fotó: Fotó: Pixabay

5. Korlátozott mennyiségben

Fontos megjegyezni, hogy a bejelentés és engedély nélküli talajvizet kizárólag háztartási célokra használhatjuk, éves szinten maximum 500 köbméter vízfogyasztásig. Ez azt jelenti, hogy a kút az ivóvízellátásunkat, vagy a személyes és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükségletünket biztosíthatja, bármilyen más cél, funkció esetén bejelentésre vagy engedélyre van szükségünk.

 

6. Elég lehet a bejelentés

A térképen pirossal jelölt területek vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak minősülnek, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden ott létesített kút engedélyköteles lenne. Ha a kút mélysége nem haladja meg az ötven métert, nem éri el az első vízzáró réteget, és kizárólag háztartási célokra szeretnénk használni, akkor csupán bejelentési kötelezettségünk van a település jegyzője felé.

 

7. Amnesztiát kaptak
A törvénymódosítás azoknak is könnyítést jelent, akik 2024. január 1. előtt nem hivatalosan vagy szabálytalanul létesítettek kutakat. Függetlenül attól, hogy kockázatos vagy kockázatmentes területen található a kút ha az kizárólag háztartási célokat szolgál és 50 méternél nem mélyebb, azaz sekély mélységű talajvízkút, nem szükséges bejelentenünk vagy engedélyt kérnünk.

 

8. Kell hozzá engedély!

Sokkal több adminisztrációs teherrel számolhatnak az, akik olyan kutat szeretnének fúratni, amely mélysége meghaladja az 50 métert. Függetlenül attól, hogy a kút kockázatos vagy kockázatmentes területen található, szükség lesz vízjogi engedélyre, melyet az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell kérni.

 

9. Háztartási célon túl
Ha mezőgazdasági céllal kívánunk talajvízkutat építeni, akkor a kockázatos területeken csak a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lehet engedélyeztetni a kutat. Ezzel szemben, ha a terület kockázatmentesnek minősül, akkor az építéshez csupán bejelentés szükséges.

 

10. A tervezés folyamata

Az engedélyhez csatolni kell egy részletes, szakember által készített tervdokumentációt a kútépítésről. A kérelemben többek között meg kell adnunk a kút pontos helyét, a vízhasználat célját, a kút műszaki adatait, valamint fényképeket is csatolnunk kell.

 

11. Mutassa fel az engedélyét!

A munkát csak azután kezdhetjük el, miután megkaptuk a kútfúrásra az engedélyt. A jogszabályok előírják a fúrt kutak szakszerű kiépítését, ezért csak olyan szakembert vagy céget bízzunk meg a kútfúrással, aki rendelkezik szakirányú végzettséggel, bányakapitánysági engedéllyel, valamint vízügyi hatósági engedéllyel.

 

12. Tévhit, hogy ingyenes

Nemcsak a kútfúrást kell engedélyeztetni, hanem a kút elkészülte után a használatát is be kell jelentenünk, ezt hívjuk a kút létesítési és üzemeltetési engedélyének. Ezt követően szükséges vízmérőt felszerelni, és adott esetben a felhasznált vízmennyiség után bányajáradékot kell fizetni a Magyar Állam részére.

 

13. Mintavétel a vízből

Ha a kutunkból kinyert vizet ivásra, főzésre, fürdésre használnánk, akkor az engedélyt a Zöld hatóság adja ki. Ne felejtsük el, hogy ilyen esetben egy fizikai, kémiai, mikrobiológiai és bakteriológiai vizsgálatot kell kérnünk a vízminőségről, és ezt a területileg illetékes vízközmű társaság felé kell bemutatnunk.

 

14. Utólag is kaphat engedélyt

Fontos, hogy ellenőrizzük a már meglévő, engedély nélkül létesített kutaink mélységét: ha a mélysége meghaladja az 50 métert, akkor mindenképpen utólagos vízjogi engedélyt kell kérnünk a használatára, függetlenül attól, hogy kockázatos vagy kockázatmentes területen található.

 

15. Súlyos bírság jár
Az engedély nélkül létrehozott vagy az engedélytől eltérően kialakított kutak esetén szigorú büntetésre számíthatunk: a vízgazdálkodási bírság az adott kút értékének akár 80 százalékát is elérheti, maximum 1 millió forintig. Természetes személyek esetén akár 300 ezer forintos bírságra is számíthatunk.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó