Létrehozva: 2024.03.27.

Itt a kullancsszezon: ideje elkezdeni a védekezést ellenük! Mutatjuk, hogy hogyan!

A korábban jött jó időnek vannak előnyei is hátrányai. Például korábban vehetjük birtokba a természetet, ami viszont már olyannyira feléledt, hogy a vérszívók is megjelentek. Így érdemes védekezni a kullancsok ellen!

Általában csak áprilisban jelennek meg a kullancsok az országban nagyobb számban, de az idei, átlagosnál melegebb időjárás miatt már most érdemes felvértezni minimum a kis kedvenceinket ellenük. Ezek a kisállat tulajdonosok és kisgyermekesek teendői a 2024-es kullancsszezon kezdetén!

kullancs
Itt is és így érdemes védekezni a kullancsok ellen! Fotó: Pixabay/borsonline.hu

Idén korábban kezdődik a kullancsszezon

Bár leggyakrabban a lombos időszakban akadhatunk velük össze, az idei tél során is tapasztalt szokatlanul meleg időjárás megváltoztatja a kullancsok szokásait. Korábban kezdik aktivizálni magukat, így már most, márciusban is érdemes elővigyázatosnak lennünk- hívta fel a figyelmet Somogyi Anna Ágnes, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa a Turista Magazinnak. Fontos tudnunk, hogy a kullancsok nem csak a településektől távol, hanem már a városi zöldterületeken is nagy számban vannak jelen!

Ez a minimum, amit ebben az időszakban meg kell tennünk

Túrázás, vagy csupán egy parkban töltött piknik után is át kell nézni magunkat és a velünk élő kisállatokat is többször. A szabadban tartózkodáskor lehetőleg viseljünk világos ruházatot, hogy könnyebben észrevegyük a rajtunk mászó kullancsot és a kullancsriasztó készítményeket is ideje bevetni. Aki kullancsot talál magában, fontos, hogy minél hamarabb kiszedje azt.

A kullancsok tulajdonképpen nagyra nőtt atkák, mégis a pókszabásúak közé tartoznak, amik alapvetően madarak, hüllők és szárazföldi emlősök vérével táplálkoznak, így a háziállatok és az emberek is kedvelt célpontjaik közé tartoznak. Világszerte több száz fajuk van, ezek közül pedig Magyarországon kb. 20-30 kullancsfaj fordulhat elő.

Miért kell védekezni a kullancsok ellen?

A különféle kullancsfajok -amiből három különösen nagy veszélyt jelent a kutyákra, macskákra- a vadállatokból szívott vérrel kórokozókat, vírusokat, baktériumokat, parazitákat juttatnak a saját, majd más állatok, emberek szervezetébe. A megfertőződés mikéntje azon múlik, hogy a közelben élő erdei állatokban, milyen kullancs terjesztette betegség honos. A kutyákra első sorban a babesiosis jelent veszélyt, a macskákat a haemobartonellózis fertőzés fenyegeti leginkább. A kullancsok ezen kívül hordozhatnak még emberre is nagyon veszélyes 

  • Lyme-kórt, 
  • agyvelő- és agy-hártyagyulladást, 
  • vérzéses kullancslázat, 
  • Q-lázat, 
  • Tularemiát, 
  • Mediterrán foltos lázat, 
  • Tibolát 

és még vagy 300-féle fertőzést.

Infected,Ticks,Warning,Sign,In,A,Forest.,Risk,Of,Tick-borne, kullancs
Mivel védjük a kis kedvenceinket a kullancsok ellen? Fotó: 24K-Production / Shutterstock

Mivel védjük a kis kedvenceinket a kullancsok ellen?

Mielőtt megveszünk valamit, kérjük ki egy állatorvos véleményét, és kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljunk. Ezektől a készítményektől aztán jogosan várhatjuk majd el, hogy azt tegyék, ami a dobozra van írva: tartsák távol, pusztítsák el a kártevőket. Ehhez viszont tudatosan kell kiválasztani a megfelelőt, szem előtt tartva azt, hogy az állatgyógyászati termékeknek is megvan a maga kockázata. Nem mindegy azonban, hogy irtó-, vagy riasztószert alkalmazunk-e. A riasztószerek nem pusztítják el a parazitákat, csak távol tartják őket, egy ideig. Ezzel szemben a kullancsirtók (nyakörvek, cseppek) elpusztítják a kártevőket, és még ha be is jutnak a kedvencünkbe, többnyire nem fertőzik őt meg. A Nébih által letesztelt, megbízható készítmények listája itt található.

Az Egyesült Államokban óránként 54 új Lyme-kóros esetet diagnosztizálnak, és bár a legtöbb esetben az antibiotikumos kezelés hatékony, körülbelül a betegek tíz százaléka számára nem nyújt megoldást. Az MIT és a Helsinki Egyetem kutatói éppen ezért egy új, emberi verejtékben található fehérjén alapuló krémet fejlesztettek ki, amely ígéretes kezelést jelenthet minden Lyme-kóros beteg számára.

Az emberek így védekezhetnek hatékonyan a kullancsok ellen

Elsősorban hosszú ruházattal, megfelelő hatóanyagú kullancsriasztó készítményekkel, de az emberek számára létezik hatékony védőoltás is a Lyme-kór ellen. Ezt főleg az időseknek és a fiataloknak érdemes beadatni, főleg, ha sokat járnak a természetbe, parkokba, kirándulni vagy kutyát sétáltatni. Az oltás szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent. Az oltássorozat három oltásból áll. Az ezt követő három év elteltével egy emlékeztető oltást kell beadatni. A Lyme-kór ellen viszont egyelőre még nincs hatékony védőoltás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Alföldi Róbert Istenként látni vélte, amint Magyar Péter férfi napszemüvegben focizott

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

Óriási zuhanás egy évtized alatt: ezek az országok lettek a legboldogtalanabbak!

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó