INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.06.

Hídpénzbotrány: kiderült, mikor indultak el a pénzek a baloldali számlagyárba

Menekülne Karácsony Gergely a hídpénzbotrány elől, de egy újabb feljelentésre is csak gyenge kibúvóval állt elő.

Az már korábban kiderült, hogy Karácsony Gergely annak ellenére nem hajlandó vizsgálóbizottságot felállítani a hídpénzbotrány ügyében, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt a számlagyáros ügyvéd Vig Mór Sunstrike Kft. nevű cégének.  Ebből szinte azonnal 900 millió forintot vettek fel készpénzben. Vig Mórnál házkutatást tartott a NAV, és büntetőeljárás indult az ügyvéd ellen. Tehát felmerült, közpénz kerülhetett illetéktelenekhez.

HZ1_9715
5 milliárd forinttal drágábban, és kevesebb műszaki tartalommal készült el a Lánchíd felújítása - Fotó: Havran Zoltán

A pénzeket két év alatt, 2020. novembere és 2022. júliusa között utalta el az A-Híd Zrt. a praxisától eltiltott jogász Sunstrike Kft.-jének. Korábban Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben arra szólította fel Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Közgyűlést, hogy azonnal állítsanak fel vizsgálóbizottságot az ügyben. 

Újabb feljelentés, ami indokolná a vizsgálóbizottság felállítását

Karácsony erre akkor sem volt hajlandó, és nem hajlandó most sem, hogy a Magyar Nemzet birtokába került rendőrségi dokumentum szerint feljelentéskiegészítésben vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Tényi István hídpénzbotránnyal kapcsolatos bejelentését. 
Tényi István azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához, hogy a Magyar Nemzet részleteket közölt a Városháza-gate egyik kulcsfigurája és beszélgetőtársa közt elhangzó beszélgetésből. A hangfelvétel 2021 júniusában készült, és a Lánchíd felújításával kapcsolatos lehetséges baloldali pénzforrásokról szólt. A beszélgetésben résztvevő üzletember úgy fogalmazott: 

„El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.”

A beszélgetőpartner megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”
Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva konkrétan ezt mondta: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki: „Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.”
Majd arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, úgy fogalmazott: Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és „ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken”.
Mindezek miatt fordult Tényi István a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) hűtlen kezelés és hivatali vesztegetés gyanújával. Az, hogy Tényi feljelentésének mi lesz a sorsa, a feljelentéskiegészítés eredményétől függ. A rendőrség dönthet úgy, hogy nyomozást indít, de az is elképzelhető, hogy elutasítja a feljelentést. Erre a hatóságnak összesen harminc napja van.

HZ1_9783
Magyarázkodik a főpolgármester, de vizsgálóbizottságot nem hajlandó felállítani -Fotó: Havran Zoltán

Már csak a "hardcore gyurcsányisták" hiszik el, hogy "nem lett drágább a Lánchíd"
 Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester február 28-án napirend előtti felszólalásában Karácsony Gergelyt lemondásra szólította fel, mert véleménye szerint egyre világosabb mindenki számára, hogy a Lánchíd felújítása azért lett drágább ötmilliárddal és csökkent negyedével a rekonstrukció műszaki tartalma, mert "pénzszivattyút működtettek."  Kovács Péter felidézte, hogy sajtóhírek szerint legalább másfél milliárd forint közpénz vándorolt a számlagyáros "Vig nevű ügyvédhez", majd az összeget készpénzben vették fel, ezek 

"belvárosi kávéházak sötét hátsó helyiségeiben cserélhettek gazdát, és lehetett belőlük kampánypénz".

 Szerinte Karácsony Gergely támogatói bázisa megroggyant, és azt mondta: már csak a "hardcore gyurcsányisták" hiszik el, hogy "nem lett drágább a Lánchíd, és minden törvényesen történt". Már a baloldali pártok közül is több vizsgálóbizottság felállítását követeli az ügyben - tette hozzá Kovács Péter.

A matek és a dátum is kijön

Karácsony Gergely válaszában a felújítás költségéhez fűzött korábbi ferdítései, csúsztatásai mellett előállt azzal is, hogy "nem jön ki a dátum". Úgy fogalmazott: a Lánchíd felújítását elvégző A-Híd Zrt. és az említett vállalkozó közötti szerződés és utalások nagyrészt előbb történtek, mint hogy "mi bármilyen szerződésben vagy adott esetben számla kifizetésében érdekeltek lettünk volna az A-Híd kapcsán."    
Nos, ezzel azonban van egy kis probléma. A fővároshoz az A-Híd 2020. október 28-án nyújtotta be az árajánlatát, 2020. novemberétől pedig elindultak Víg Mór cégéhez a gyanús pénzek. Véletlen lenne? Nem kis összegről, 1,4 milliárd forintról van szó. A 2021. február  2-án megkötött szerződésből pedig kiderült, hogy szokatlanul nagy összegű előleget, közel ötmilliárd forintot fizetnek Karácsonyék a Lánchíd felújításával megbízott cégnek. Véletlen lenne, hogy nagyjából ekkora összeggel magasabb az A-Híd Zrt. nyertes ajánlata, mint amivel Tarlós István hivatali ideje alatt pályáztak. Véletlen lenne, hogy Tüttő Kata alig két héttel azután, hogy 2019-ben elfoglalta főpolgármester-helyettesi posztját, az A-Híd exkluzív rendezvényén volt vendég?
Szóval, mit is mondott Bajnai Gordon "barátja"? „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” 

 

origo.hu

Így néz ki ma, 60 évesen a Váratlan utazás sztárja - fotó

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg Magyar Péterrel közös múltjáról

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak