INSIDER

Szerző P. Flóra

Létrehozva: 2024.02.24.

"A legrosszabb félelmünk igazolódott be" - borzalmas hírt kapott az 5 éves Kinga családja

Az 5 éves Kinga koponyaműtétre vár, ám sajnos ismét sztrókot kapott.

Egy szülő számára nincs is annál borzalmasabb, mint amikor beteg a gyermeke. Egy megfázás, láz mindenkit megvisel, azonban az 5 éves Kinga sajnos nem úszta meg ennyivel az influenzát. Pénteken ismét sztrókot kapott. Ez már a negyedik a kislánynál, és most a teljes bal oldala lebénult.

Kinga, a baji kislány édesapjával és édesanyjával
Fotó: Flajsz Peter /  24 Óra

Ahogy arról a Kemma beszámolt, a baji család öt hónappal ezelőtt tudta meg, hogy Kinga súlyos beteg. A család élete fenekestől felfordult.

– Szeptemberben Kinga megfázott, ami nem akart elmúlni. 

Egyszer pedig azt vettük észre, hogy bár jobbkezes, a balt használja evéshez és rajzoláshoz is, a jobbat pedig csak lógatja, és a jobb lábát is nehezen használja.

 Először a tatabányai kórházba kerültünk, ahol a doktornő ragaszkodott ahhoz, hogy CT-felvétel készüljön Kinga fejéről. A felvételeken egyértelműen látszott, hogy az egyik agyi verőér beszűkült – mesélt a kezdetekről Jani, az édesapa.

Kingát mentő vitte fel Budapestre, ahol MR vizsgálat is készült. Hatalmas szerencséjükre egy olyan orvoshoz kerültek, aki azonnal felismerte a tüneteket: a kislánynak Moyamoya-szindrómája van. A betegség lényege az, hogy az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. 

A kislány decemberben ismét beteg lett, ekkor elvesztette a beszédkészségét. A korábban cserfes, fecsegő kislányt nem lehetett megérteni. Mintha újra babanyelven kommunikált volna.

– Januárban jött a harmadik sztrók. Kingának ezúttal a bal oldala bénult le. Elment a mosdóba, majd mikor felállt, egyszerűen összecsuklott. Azonnal rohantunk vele a fővárosba, ahol az orvos közölte: nem várhatunk tovább a műtéttel. A probléma ugyanis az, hogy minden alkalommal kicsit szűkebb marad a verőér, ami így akár el is záródhat véglegesen. 

Ráadásul minden egyes sztróknál fennáll a veszélye annak, hogy maradandó károsodást okoz.

 Már most is vannak olyan területek a homloklebenyében, amik véglegesen elhaltak. Ezt érezzük a hangulatváltozásain is. A személyisége is sokat változott pár hónap alatt. A bal lábát pedig még mindig nem tudja rendesen használni - sorolta a tüneteket az édesapa.

A kislány nem jár óvodába, mivel egy újabb betegség ismét sztrókot válthatna ki nála. A két nagyobb testvérétől is külön kellett választani, így az édesapa a két fiúval egy másik albérletben él, míg Kinga az édesanyjával maradt.

Úgy volt, hogy a kislányt hamarosan megműtik, egy igen komoly koponyaműtét várt volna rá Szegeden. Egy műér segítségével a nyaki ütőerét szeretnék összekötni az agyával. Ehhez a homloknál fel kell nyitni a koponyáját. Így, ha szükséges, már az új ér is el tudja majd látni vérrel az agyát. Ehhez idegsebészekből álló csapatot kellett összeállítani.

Azonban a műtétre sajnos még várni kell. A Kemma szerkesztősége ugyanis rossz hírt kapott Gabitól, Kinga édesanyjától pénteken. A kislány ismét sztrókot kapott.

− Úgy három napja lebetegedett, influenzás lett, antibiotikumot is kapott rá. Hiába szeretném otthon tartani, muszáj néha levegőre mennünk. Próbálunk olyan időpontban sétálni, vagy a játszótérre menni, amikor nincsenek mások. De a kis szervezetét is megviselték az elmúlt hónapok, így biztos az immunrendszere is gyengébb már − kezdte Gabi, aki nagyon félt, hogy a betegség újabb stroke-ot hoz. Sajnos nem alaptalanul.

− Pénteken délután úgy ébredt, hogy fáj a szeme és nem tudta mozgatni a bal kezét. Majd egy idő múlva már az egész bal oldala nem mozgott.

 Azonnal hívtam a mentőket, akik hamar ki is értek, azonban Budapest helyett először Tatabányára vittek minket, hiába mondtam, hogy nem ott kezelik − folytatta az édesanya, aki tehetetlenségében már kiabált a mentősökkel és az orvosokkal, hogy azonnal küldjék őket tovább. Végül Kingát megvizsgálták, majd egy óra várakozás után jött értük az újabb mentő és robogtak a Heim Pál Gyermekkórház felé. 

− Azonnal MR-re vitték, ahol sajnos a legrosszabb félelmünk igazolódott be. Újabb stroke, ami eddig a legsúlyosabb. Hat centiméteres területet érint a koponyája jobb oldalán, ami a bal oldal mozgásáért felel. Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy maradandó lesz-e a bénulás, vagy marad-e bármilyen maradandó tünet. Most csak várunk, hogy reggel hogy fog reagálni − árulta el Gabi.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai lépés, újabb európai uniós, NATO-ország hergeli az oroszokat

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Új őrület hódít a Nyugaton: megérkezett a nyílt antiszemitizmus az LMBTQI-jogok és a zöldmánia mellé

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban