INSIDER

Szerző P. Flóra

Létrehozva: 2024.02.24.

"A legrosszabb félelmünk igazolódott be" - borzalmas hírt kapott az 5 éves Kinga családja

Az 5 éves Kinga koponyaműtétre vár, ám sajnos ismét sztrókot kapott.

Egy szülő számára nincs is annál borzalmasabb, mint amikor beteg a gyermeke. Egy megfázás, láz mindenkit megvisel, azonban az 5 éves Kinga sajnos nem úszta meg ennyivel az influenzát. Pénteken ismét sztrókot kapott. Ez már a negyedik a kislánynál, és most a teljes bal oldala lebénult.

Kinga, a baji kislány édesapjával és édesanyjával
Fotó: Flajsz Peter /  24 Óra

Ahogy arról a Kemma beszámolt, a baji család öt hónappal ezelőtt tudta meg, hogy Kinga súlyos beteg. A család élete fenekestől felfordult.

– Szeptemberben Kinga megfázott, ami nem akart elmúlni. 

Egyszer pedig azt vettük észre, hogy bár jobbkezes, a balt használja evéshez és rajzoláshoz is, a jobbat pedig csak lógatja, és a jobb lábát is nehezen használja.

 Először a tatabányai kórházba kerültünk, ahol a doktornő ragaszkodott ahhoz, hogy CT-felvétel készüljön Kinga fejéről. A felvételeken egyértelműen látszott, hogy az egyik agyi verőér beszűkült – mesélt a kezdetekről Jani, az édesapa.

Kingát mentő vitte fel Budapestre, ahol MR vizsgálat is készült. Hatalmas szerencséjükre egy olyan orvoshoz kerültek, aki azonnal felismerte a tüneteket: a kislánynak Moyamoya-szindrómája van. A betegség lényege az, hogy az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. 

A kislány decemberben ismét beteg lett, ekkor elvesztette a beszédkészségét. A korábban cserfes, fecsegő kislányt nem lehetett megérteni. Mintha újra babanyelven kommunikált volna.

– Januárban jött a harmadik sztrók. Kingának ezúttal a bal oldala bénult le. Elment a mosdóba, majd mikor felállt, egyszerűen összecsuklott. Azonnal rohantunk vele a fővárosba, ahol az orvos közölte: nem várhatunk tovább a műtéttel. A probléma ugyanis az, hogy minden alkalommal kicsit szűkebb marad a verőér, ami így akár el is záródhat véglegesen. 

Ráadásul minden egyes sztróknál fennáll a veszélye annak, hogy maradandó károsodást okoz.

 Már most is vannak olyan területek a homloklebenyében, amik véglegesen elhaltak. Ezt érezzük a hangulatváltozásain is. A személyisége is sokat változott pár hónap alatt. A bal lábát pedig még mindig nem tudja rendesen használni - sorolta a tüneteket az édesapa.

A kislány nem jár óvodába, mivel egy újabb betegség ismét sztrókot válthatna ki nála. A két nagyobb testvérétől is külön kellett választani, így az édesapa a két fiúval egy másik albérletben él, míg Kinga az édesanyjával maradt.

Úgy volt, hogy a kislányt hamarosan megműtik, egy igen komoly koponyaműtét várt volna rá Szegeden. Egy műér segítségével a nyaki ütőerét szeretnék összekötni az agyával. Ehhez a homloknál fel kell nyitni a koponyáját. Így, ha szükséges, már az új ér is el tudja majd látni vérrel az agyát. Ehhez idegsebészekből álló csapatot kellett összeállítani.

Azonban a műtétre sajnos még várni kell. A Kemma szerkesztősége ugyanis rossz hírt kapott Gabitól, Kinga édesanyjától pénteken. A kislány ismét sztrókot kapott.

− Úgy három napja lebetegedett, influenzás lett, antibiotikumot is kapott rá. Hiába szeretném otthon tartani, muszáj néha levegőre mennünk. Próbálunk olyan időpontban sétálni, vagy a játszótérre menni, amikor nincsenek mások. De a kis szervezetét is megviselték az elmúlt hónapok, így biztos az immunrendszere is gyengébb már − kezdte Gabi, aki nagyon félt, hogy a betegség újabb stroke-ot hoz. Sajnos nem alaptalanul.

− Pénteken délután úgy ébredt, hogy fáj a szeme és nem tudta mozgatni a bal kezét. Majd egy idő múlva már az egész bal oldala nem mozgott.

 Azonnal hívtam a mentőket, akik hamar ki is értek, azonban Budapest helyett először Tatabányára vittek minket, hiába mondtam, hogy nem ott kezelik − folytatta az édesanya, aki tehetetlenségében már kiabált a mentősökkel és az orvosokkal, hogy azonnal küldjék őket tovább. Végül Kingát megvizsgálták, majd egy óra várakozás után jött értük az újabb mentő és robogtak a Heim Pál Gyermekkórház felé. 

− Azonnal MR-re vitték, ahol sajnos a legrosszabb félelmünk igazolódott be. Újabb stroke, ami eddig a legsúlyosabb. Hat centiméteres területet érint a koponyája jobb oldalán, ami a bal oldal mozgásáért felel. Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy maradandó lesz-e a bénulás, vagy marad-e bármilyen maradandó tünet. Most csak várunk, hogy reggel hogy fog reagálni − árulta el Gabi.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes tragédia: hihetetlen körülmények között szörnyethalt a sportoló

origo.hu

Kiderült, mi okozza a magas üzemanyagárakat

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

mandiner.hu

Lengyel tábornok: Ha odáig jutunk, simán fel fognak minket áldozni az amerikai biztonság oltárán

metropol.hu

Heti top – erre voltak kíváncsiak az olvasók

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

A NATO őrült terve elpusztíthatja ezt az európai országot

mindmegette.hu

Aldi, Lidl, Penny: ezekben az üzletekben olcsóbb lett a bevásárlás

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

"A feladatunk nem rajoskodni, sznobot játszani, hanem kemény munkával megalapozni a jövőt"

INSIDER

Berúgta a kampányt Orbán Viktor: Brüsszelből csak a baj jön. Változás kell!

INSIDER

Rétvári Bence: újabb kétszázezer diák kap notebookot az államtól

INSIDER

Budai Gyula: Karácsonynak reagálnia kellene a felújítási ügyre