Létrehozva: 2024.01.03.

8 kérdés és 8 válasz az új visszaváltási rendszerről

Január elsejével életbe léptek az üdítők és szeszes italok csomagolására vonatkozó új jogszabályok, az üzletekben pedig már meg is jelentek az automaták is. A visszaváltási rendszer azonban még nem üzemel mindenhol. Ez az oka!

Azt már sokan tudják, hogy 2024. január elsejétől, hivatalosan, szinte minden műanyag, fém és üveg csomagolású termék után visszaváltási díjat kell fizetni az üzletekben, amit később automatákból kaphatunk vissza. A gyakorlatban azonban még nagyon ráér a csomagolásokat gyűjtögetni. Mutatjuk, hogy miért!

visszaváltó automata, automata, PET palack, kötelező visszaváltási díj
Egyenlőre üzemel is meg nem is az új visszaváltási rendszer. Fotó: Pazargic Liviu / Shutterstock

1. Minden csomagolás után visszaváltási díjat kell fizetni?

Igen és nem. Az igaz, hogy január elsejétől hatályba léptek azok a jogszabályi rendelkezések, amik ettől kezdve szabályozzák a különféle üdítők és szeszesitalok csomagolásának – műanyag, fém, üveg palackoknak – kötelező visszaváltását az üzletekben. Az új előírások azonban csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, melyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon-figyelmeztet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Nem lehet továbbá visszaváltani a 0,1 liternél kisebb és a három liternél nagyobb palackokat sem, ahogy a tej- és tejalapú termékek csomagolása sem visszaváltható.

2. Vannak visszaváltható csomagolású termékek a boltok polcain?

Egyelőre nincsenek. A Ripost munkatársai ellátogattak néhány áruházba, hogy megnézzük a boltok polcait. Azt tapasztaltuk, hogy még a hagyományos PET palackba töltött termékek sorakoznak azokon. Ennek az az oka, hogy a készleten lévő áru még árusítható, és csak ezek helyét fogják átvenni a visszaváltható és környezetkímélő palackok. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ )szerint a visszaváltásos italok 2024. első féléve során fokozatosan jelennek majd meg az üzletek polcain, 2024 júliusától viszont már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut a gyártók az üzletekbe.

3. Mi értelme ennek az egész rendszernek?

A visszaváltási rendszer lényege, hogy az egyébként az üzemekben újra nem tölthető, ezért csak egyszer használatos – úgynevezett egyutas – italos palackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek ötven forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor. Ezzel az a cél, hogy minél több palackot visszavigyenek a vásárlók az üzletekbe a hatékony hulladékgazdálkodás érdekében. Az EU előírása szerint ugyanis 2029-re a PET palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, ez indokolta az úgynevezett DRS-rendszer bevezetését.

4. Mekkora többletkiadást jelent ez a kasszáknál?

Egy kisebb bevásárlásnál pár száz forinttal egész biztos többet kell majd fizetni, de egy nagy bevásárlás alkalmával akár több ezer forintos tételről is beszélhetünk.

Az üzeletekben már megtalálhatók a visszaváltó automaták, de sok helyen még nem üzemelnek.

5. Hogyan juthatunk hozzá a pluszban elköltött pénzünkhöz?

A visszaváltási díjat visszakaphatjuk egy levásárolható utalvány formájában, ha visszavisszük a palackot az üzletbe és berakjuk az erre kijelölt automatába. De dönthetünk úgy is, hogy az utalványt a pénztáraknál pénzre váltjuk. Később lehetőség lesz arra is, hogy egy applikáció segítségével egy felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra utalják az ötven forint visszaváltási díjat. Az automata esetleges meghibásodása esetén a javítás időtartama alatt kézi visszaváltással adhatja vissza a palackokat a vásárló, vagyis egy dolgozó veszi majd át azokat.

6. Mennyire kell óvatosan bánni a csomagolásokkal?

Nagyon, mivel a visszaváltást egy automata berendezés végzi, ami ellenőrzi, hogy a bedobott palack visszaváltható-e, megfelelő-e a címkézése, súlya és nem sérült-e a palack. Szóval érdemes kesztyűs kézzel bánni a dobozokkal, palackokkal. Azt sem árt tudni, hogy a nem visszaváltható palackokat – amelyeken nincs rajta a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, logó, címke – tilos az automatákba dobni, azok meghibásodást, károkat is okozhatnak. Emellett az úgynevezett többutas, újratölthető palackokat sem szabad az automatákba beledobni (klasszikus betétdíjas termékek csomagolása, pl. a szörpök). Ezeket a megszokott módon kell az üzletekbe visszajuttatni és átadni.

7. Most akkor honnan fogom tudni, visszaváltási díjas-e egy termék?

Első sorban a címkét érdemes figyelni. Emellett az üzleteknek az italokat kínáló polcokon, feliratokon, szórólapokon, reklámokban is kötelező lesz feltüntetniük a fogyasztói ár mellett az ötven forint visszaváltási díj összegét is, de ennek természetesen a nyugtán is szerepelnie kell.

kötelező visszaváltási rendszer
Ezt a jelzést kell keresni a jövőben a csomagolásokon. Fotó: mohu.hu

8. Csak az üzletekben számítják majd fel a plusz 50 forintot?

Nem. Előfordulhat olyan helyzet is, hogy a visszaváltási díjat ki kell fizetni egy termék után, a csomagolást azonban nem kapjuk készhez, hogy azt később egy automatában pénzre váltsuk. Ilyen helyzet például az éttermekben állhat elő.

 

origo.hu

Nyíltan világháborút provokál az uniós védelmi miniszter

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

borsonline.hu

Lehetetlen retró kvíz: fogadjunk, hogy nem ismered fel a következő tárgyakat

hirtv.hu

Nógrádi György szerint akik az eszkaláció mellett kötelezték el magukat, nem ismerik az erőviszonyokat + videó

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

travelo.hu

Páratlan felfedezés: 2300 éves gyerek aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter rendezvényei egyre agresszívabbak - itt a bizonyíték!

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Ez nem a mi háborúnk, nem nekünk kell odamenni harcolni" - így vélekednek a magyarok a háborúról

INSIDER

Magyar Péter a kötelező sorkatonaságot támogató Weberrel akar szövetségre lépni

INSIDER

Kígyózó sorok, a Primark megnyitotta első magyarországi üzletét

INSIDER

Verőcei hajótragédia: Kiderül, ki vezette a halálba a motorcsónakot

INSIDER

Rohantak a mentők: súlyos támadásra került sor Szekszárd központjában

INSIDER

Az ország legjobb fiatal sofőrjeit keresi a Magyar Autóklub