INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.04.
Módosítva: 2024.01.04.

Vírusriasztást adtak ki. A skandináv országok felől érkezik az új kórokozó

Továbbra is nagyon magas a koronavírusos fertőzések száma Ausztriában. Ráadásul az elkövetkező hetekben a valódi influenza- megbetegedések száma valószínűleg meredeken emelkedni fog.

A múlt héten csaknem 190 000 embert regisztráltak influenzás vagy koronavírusos tünetekkel Ausztriában. A csökkenés az előző heti 300 ezeres számhoz viszonyítva jelentősnek mondható, ám a veszélyt nem sikerült elhárítani – figyelmeztet az egészségbiztosítási pénztár (ÖGK) főorvosa, Andreas Krauter az oe24.at internetes oldalon.

A,Young,Woman,Lies,In,Bed,And,Blows,Her,Nose
Fotó:  Shutterstock

A szakember szerint különösen aggasztó, hogy a skandináv országok máris növekvő influenzaaktivitásról számolnak be.  Krauter növekedésre számít a következő hetekben Ausztriában is, védelmi intézkedésként az  FFP2 maszk viselését javasolja, nemcsak a Covid, hanem az influenza és a megfázás ellen is. Krauter mindenkit arra kér, hogy használja ki az influenza és a koronavírus elleni védőoltás lehetőségét. Kiemelte, hogy a krónikus betegek, valamint a 60 év felettiek kapjanak védőoltást, mivel ezeknél a lakossági csoportoknál fokozott a kockázata annak, hogy a betegségnek súlyos következményei lesznek.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint csökken a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja, bár az eredmények továbbra is emelkedett értékeket mutatnak. A mintavételi helyszínek felénél a tendencia stagnál, ugyanakkor csökkenés észlelhető Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg emelkedés egyedül Szekszárdon látható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 3 helyszínen a magas, a többi 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik.

Az 50. héten, december 11. és 17. között 40 százalék felett volt a Covid-pozitivitás a népegészségügyi mintavételeknél – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Védőoltási Osztályának vezetője. Molnár Zsuzsanna hozzátette: jelenleg – csakúgy, mint a legtöbb európai országban – hazánkban is az omikron és alvariánsai okozzák a legtöbb megbetegedést. A koronavírus elleni védőoltás elérhető a hazai oltópontokon. Jelenleg idehaza 25 kórház, illetve egészségügyi intézmény működtet oltópontot, melyek általában a vármegyei kórházakban, az orvosi egyetemen, valamint a fővárosi centrumkórházakban kereshetők fel. Időpontot foglalni változatlanul az EESZT felületén lehet, illetve az adott egészségügyi intézmény honlapján is lehet tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy konkrétan mi a teendő.
A járványügyi osztályvezető közölte: ahogyan maga a koronavírus is sokat változott az elmúlt időben, ugyanúgy a Covid elleni védőoltás is „átértékelődött egy kicsit”. Jelenleg a nemzetközi és a hazai adatok egyaránt azt mutatják, hogy a súlyos koronavírusos megbetegedések elsősorban az idős, krónikus alapbetegségben szenvedő embereket érintik. Ők kerülnek leggyakrabban kórházba, intenzív osztályra, ezért jelenleg elsősorban számukra ajánlott a koronavírus elleni védőoltás. Molnár Zsuzsanna ugyanakkor megjegyezte: életkortól függetlenül a krónikus betegségben szenvedő, csökkent immunitású személyek is kérhetik a védőoltást, mint ahogyan az egészségügyi dolgozók is.  

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal