INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.01.21.

„Az egészséges kislányunk egyszer csak összeesett" – Náthának hitték, de nyaktól lefelé lebénult a 9 éves Livi

Balog Lívia épp hogy megkezdte az első osztályt, pár hónap múlva súlyos betegséget kapott el. Egy egyszerű nátha és pár napos láz után egy baktérium úgy megtámadta a szervezetét, hogy a kislány fokozatosan, nyaktól lefelé lebénult. Szülei célja, hogy kislányuk újra járni tudjon.

Minden szülő rémálma vált valóra 2021. november 10-én a dunaújvárosi Balog családnál. Legnagyobb gyermekük, Livi egy egyszerű náthával maradt otthon az iskolából, amit pár nap láz követett. A kislány már épp kezdett kijönni a betegségből, amikor egyik reggel lábzsibbadásra ébredt. Ekkor még nem sejtették, hogy mekkora is a baj, csak akkor vált világossá, amikor Livi felállva a mesenézésből egyszer csak összeesett.

Livi egy teljesen egészséges kislány volt, de egy baktérium heves immunreakciót váltott ki a szervezetében  Fotó: olvasói fotó

1 millióból egyszer okoz ilyen betegséget ez a baktérium

A 3 gyermekes család először csípőízületi gyulladásra gyanakodott, amikor kislányuk összeesett. Szerencsére Livi édesanyja akkoriban, neurológus rezidensként azonnal tudta, mi a dolga, máris telefonált főnökének, aki azonnal a Heim Pál Gyermekkórházba irányította őket. Ott egy neurológiai vizsgálat és egy sürgősségi MR mutatta ki a problémát: a kislány gerincvelőjének alsó szakasza be volt gyulladva, a gyulladás pedig nem állt meg itt.

Fokozatosan elérte a gyulladás a gerincvelő felsőbb szakaszait. Először csak a vádliját, majd a combját és a kezét is fájlalni kezdte, és egyre kiterjedtebb lett az érzés- és mozgászavar a testében.  Ekkor szteroidot kapott, de az állapota csak romlott: pár nap múlva már nem csak járni nem tudott, de az ujjai sem mozogtak

– mesélt a Ripostnak Balog Róbert, Livi édesapja a napról, ami megváltoztatta az életüket. 

„Sosem felejtem el, amikor pár nap múlva behívatott magához az osztályvezető és azt mondta szó szerint: a helyzet ultra rossz. Ha így haladt volna tovább, a gyulladás elérte volna a gerincvelő légzésért felelős szakaszát és Livi lélegeztetőgépre került volna" – részletezte az édesapa. Ekkor, az utolsó hajszál előtt egy pillanattal a gyulladás megállt, Livi nem került lélegeztetőgépre és stagnálni kezdett az állapota, majd plazmaferezis kezelések után javulni kezdett.

Livi állapota lassan javulni kezdett, de járni azóta sem tud  Fotó: olvasói fotó

„Livi egy csoda!"

Livi 32 napot töltött a Heim Pál Gyermekkórházban édesapjával, karácsonyra is csak fekve, betegszállítóban tudott hazamenni. Végül a Bethesda Gyermekkórházban elkezdték rehabilitációját, 2022 áprilisában pedig hazamehetett. Azóta a család magánúton folytatja a kislány rehabilitációját.

Jelenleg a karjai, ujjai erősebbek, mint voltak és a törzse is szépen dolgozik, de nem százszázalékos még. Már meg tudja tartani magát és a hasát is be tudja húzni, amire fél évvel ezelőtt még nem volt képes. Tud ülni is, de szabad levegőn a lábát még mindig nem tudja megmozdítani 

– mesélte Livi édesapja. A gerincvelőgyulladást vélhetően egy olyan baktérium okozta, amit az emberek többsége észre sem vesz. 1 millióból egyszer okoz ilyen betegséget, mint Livinél. A pusztítást, amit végzett a szervezetében, most a kislánynak vissza kell építenie gyógytornával, robotterápiával és hidroterápiával.

Kitartás és türelem. Ez kell ehhez a felépüléshez, de semmire nincs garancia, arra sem, hogy Livi egyszer újra megtanul járni. Ha egyszer el is érjük ezt, élethosszig gyógytornára lesz szüksége. De nem adjuk fel, mindenki azt mondja, hogy minden lehetséges és ha egyszer már elértünk Livinél valamit, akkor már vissza nem fog esni" – tette hozzá Róbert.

Livi jelenleg 9 éves, húga 6 éves és van egy öccse is, aki 2 éves  Fotó: olvasói fotó

Bár ebben a betegségben az első két évben várható a legtöbb javulás, nincs egy olyat határidő, ami után már nem fejlődik a beteg. Ez azonban rengeteg anyagi forrást felemészt, hiszen folyamatosan fejlesztésekre kell hordani Livit. 

Ő nagyon erős, hihetetlen kitartással vészelte át ezt az időszakot. Sosem sajnálta magát, nem süllyedt depresszióba. Minket nagyon megviselt. Néha még most is feltör a „Miért pont mi?, Miért pont Livi?" érzés, de érte erősek maradunk

– hangsúlyozta az édesapa, aki alapítványt hozott létre kislányáért, hogy fizetni tudják a havi 5-600 ezer forintos terápiákat. A családnak jelenleg májusig van fedezete Livi fejlesztéseire, hála az eddigi nagylelkű adományozóknak. Hogy mi lesz nyáron, azt azonban még nem tudják, így minden segítségért hálásak, amivel Livi közelebb kerülhet az álomhoz: felállni a kerekesszékből és újra járni, ahogy azelőtt. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tovább tart a veszprémi kézilabdabotrány, a dánok képtelenek elfogadni a vereséget

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

metropol.hu

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet