INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.01.18.

„A testemben bízom a világon a legjobban" – 100 kilós súlyokkal edz a kétszer lebénult Sávai Máté

Sávai Máté 14 évesen két gerincműtét után lebénult és kerekesszékbe kényszerült. Két svájci műtét után a fiú újra járni kezdett, elhagyva a mankót és a kerekesszéket. Mostanra Máté aktívan edz, 100 kilós súlyokat emelget és TikTok-csatornát indított, ahol másokat motivál.

Sávai Máté rossz csigolyával született, amit 14 éves korában meg is műtöttek, hogy elkerülje a bénulást. A baj azonban épp ekkor történt: a második műtéte után deréktól lefelé teljesen lebénult. Máté azonban sosem adta fel: végül még két műtét kellett hozzá Svájcban, de újra megtanult járni, most pedig másokat motivál a TikTok-on és évek óta edz is. Vallja, hogy a testében bízik a világon a legjobban, hiszen amilyen „selejtes", olyan különleges, és már többszörösen bizonyította, hogy képes olyan dolgokra, amik szembemennek a logikával.

Máté fejlődése képeken, a kerekesszéktől a felépülésig, majd az edzésig  Fotó: olvasói fotó

11 titániumcsavarral és két titániumrúddal a hátában edz Máté

Ahogy arról már a Ripost beszámolt, az élet kemény feladatok elé állította Sávai Mátét. A most 26 éves fiatalember 14 évesen kétszer lebénult, de sosem adta fel, míg meg nem tanult újra járni. Története bejárta az országot, egész Magyarország szurkolt a dombóvári fiatalnak, hogy felálljon a kerekesszékből. Máté idővel rájött, hogy hatalmas ereje van a történetének és sokakat motivál. Épp ezért is kezdett TikTok-videókat készíteni, bemutatva hogyan jutott el a kerekesszékből a 100 kilós súlyok emelgetéséig.

Valahogy ez lettem én. A srác, aki kiszállt a kerekesszékből. Rögtön, a TV2 Napló riportja után nem éreztem, hogy ezzel feladatom van, de szép lassan kezdtem megismerni a történetem igaz erejét. Előadásokat szerveztem, amit a Covid húzott keresztbe" – mondta Máté, aki most a TikTok-on szeretné átadni minden gondolatát, amit az előadások elmaradása miatt nem tudott. 

Szeretnék minél több emberhez eljutni és jelenleg a TikTok a legalkalmasabb platform erre. Az elmúlt 10 évben folyamatosan tapasztaltam, hogy az emberekben akikkel találkozom, jó benyomást teszek, ezért döntöttem a videózás mellett. A célom, hogy minél több ember életére, minél pozitívabb hatással legyek

– mesélte Máté a Ripostnak. Máté 2016-ban kezdett el a testével komolyabban foglalkozni, kezdetben még gyógytornával. Rövidebb-hosszabb kihagyások után most már rendszeres látogatója az edzőteremnek.

„Elégszer tapasztaltam meg, hogy az életem mennyivel rosszabb az edzés nélkül, mint vele. A célom, hogy saját egészségemet és erőmet megőrizzem és a lehető legtovább tudjak úgy működni, mint most. A csavarok és rudak szerencsére nem sokat zavarnak, de a még mindig meglévő bordapúpom igen, illetve az, hogy a hátam nagy részét nem is igazán érzem. Aszimmetrikus a testem is, ezért külön odafigyelek, hogy hogyan edzem a testem két oldalát, de az évek alatt mindent kitapasztaltam, ami nekem feltétlenül szükséges" – mesélt arról Máté, hogy miben más négy gerincműtét és két lebénulás után az edzés. TikTok-videóinak egy része is erről szól, kihangsúlyozva, hogy milyen megpróbáltatások után lehet most Máté a teremben. 

Máté négy gerincműtét és két lebénulás után is maximálisan bízik testében  Fotó: olvasói fotó

„Minél több ember életére minél pozitívabb hatással szeretnék lenni"

Máté videói hamar utat törtek a TikTok videódömpingjében és osztatlan sikert arattak. Még egy hónap sem telt el első videójának feltöltése óta, de már több százezren nézik a tartalmait és rengeteg embert motivál. 

Nincs jobb érzés annál, mint mikor valaki azt mondja, hogy na jó, most annyira motiváltam, hogy elmegy és a tiszteletemre edz egyet. De nem szeretném többnek mutatni magam annál, mint aki valójában vagyok. Történt velem valami igazán rendkívüli, amit tényleg nem mindennapi hozzáállással küzdöttem le, de ez nem csak rajtam múlt, és nem jelenti azt sem, hogy rájöttem volna az élet nagy titkára, vagy a felépülés receptjére

– vallja Máté, aki szórakoztatni és motiválni érkezett a TikTok-ra, hogy visszaadjon valamit abból a jóból, amit ő kapott. 

„Sosem felejtem el azt a támogatást, amit az emberektől kaptam ezekben a nehéz időkben. Jelenleg úgy látom, így tudok a legtöbbet visszaadni a társadalomnak" – zárta gondolatait Sávai Máté, aki tömegeknek ad erőt videóval és mutat reményt azok számára, akik elé hasonló nehézségeket sodort az élet. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről