INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.29.

Minden, amit a Lánchíd-botrányról tudunk: bajban Karácsony Gergely a korrupciós ügy miatt

A napokban kipattant Lánchíd-botrány legfontosabb kérdése: jutott-e közpénz a felújítást végző cégtől a „számlagyáros” ügyvéd, Vig Mór számlájára.

Karácsony Gergely főpolgármesterként 2019 óta kulcsszereplője a botrányokkal tarkított hídfelújítási történetnek. Most éppen azt állítja:  semmi köze ahhoz, hogy a hídfelújítást végző cég 1,4 milliárd forintot utalhatott a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének. A botrány szálai 2019-ig nyúlnak vissza. A főpolgármester hivatalba lépése után érvénytelennek nyilvánította a Tarlós István idején elkészült hídfelújítási tendert, majd később a korábbi nyertes céggel 5 milliárd forinttal drágább szerződést kötött ugyanarra a munkára.

20230808_lanchid_02460_MW_bulvar_MK
 5 milliárd forinttal drágában készült el a felújítás, mint ahogy az első tenderben szerepelt.  Fotó: Máté Krisztián

Már akkor sokan kérdezték, miért volt erre szükség? 

Sokféle magyarázat elhangzott, amiből kiderült, hogy Karácsony szerint a 21,8 milliárdos eredetileg elfogadott hídfelújítási költségnél a 26,7 milliárdos összeg az olcsóbb megoldás. Mindkét tender nyertese az A-Híd Zrt. volt, azt is mondhatnánk, az A-Híd nyert a bolton 5 milliárdot, de mi volt ebben az üzlet a Karácsony vezette főváros számára?
Tarlós István érthetetlennek nevezte, miért kellett másfél évig várni a Lánchíd felújításának megkezdésével, hiszen a halasztásnak semmilyen értelmezhető indoka nem volt: műszakilag is tökéletesen előkészített, elfogadott projekt állt rendelkezésre 2019 őszén. 

Erős a gyanú, hogy Karácsonyék helyzetbe akarták hozni az A-Híd Zrt.-t. 

Tüttő Kata 2020-ban jelentette be az új, a korábbihoz képest csökkentett tartalmú közbeszerzés eljárás elindítását.  Fotó: Havran Zoltán

A gyanút erősíti Tüttő Kata, Karácsony helyettesének feltűnése az A-Híd Zrt. 2019-es év végi exkluzív rendezvényén. Korábban Karácsony ragaszkodott ahhoz, hogy az A-Híd is indulhasson a tenderen. 2020-ban írták ki az új, immár a Váralagút és a villamos alagút felújítását nem tartalmazó közbeszerzési eljárást, amit az A-Híd nyert el  26,7 milliárd forintos ajánlattal. A felújítás az eredetileg tervezett időponthoz  képest másfél év csúszással kezdődött el, de legalább drágábban.
Tavaly ősszel a már-már nyugvópontra jutott ügyben váratlan fordulat történt, ami új megvilágításba helyezheti, hogy miért lett a korábbinál drágább a híd felújítása. A NAV tavaly novemberben Vig Mór számlagyáros botrányában folytatott nyomozása során házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél, ahol dokumentumokat foglalt le. Az Atv.hu pedig a közelmúltban a hozzá eljutott információk alapján megírta, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az Atv.hu úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amikor az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.
A napokban az A-Híd elismerte, hogy szerződésben álltak Vig Mór cégével, amely állításuk szerint „nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó" szerződés volt. A történtekkel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az Origónak adott interjúban elmondta: elképzelhető, hogy a két fél közötti szerződésekre csak azért volt szükség, hogy legyen mire hivatkozással átutalni a pénzeket.
A  NAV vizsgálata arra is kitér, hogy érkeztek-e utalások Vig Mór ügyvédi letéti számlájára az A-Híd Zrt.-től azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022 januárjában vesztegetés elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, majd a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból. Vignek ezért meg kellett volna szüntetnie a számláját, amennyiben ez nem így történt, és onnan pénzeket vett fel, az sikkasztásnak minősülhet.

Karácsony szerint nincs mit vizsgálni az üggyel kapcsolatban

A múlt héten Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben arra szólította fel Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Közgyűlést, hogy azonnal állítsanak fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz támogatja a bizottság felállítását. Brenner úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak […], sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.”
A vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatra Karácsony Gergely az ATV-ben azt mondta „ez egy marhaság”. Ugyanerről kedden az M1-nek azt mondta, nem tud botrányról a Lánchíddal kapcsolatban, ott nincs mit vizsgálni. 
 

 

 

origo.hu

Erre várt mindenki, komoly fordulat az időjárásban

ripost.hu

"Amikor ideköltöztem..." – Csuti kedvese lerántotta a leplet Kulcsár Edina titkáról

borsonline.hu

Király Linda szerelme már magyarul tanul: „Jól alakulnak a dolgok”

mandiner.hu

Végre megszólaltak az ukránok: ezt üzenik Magyarországnak

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

mandiner.hu

Nem fogja elhinni, kicsoda Magyar Péter alelnöktársának édesapja!

ripost.hu

Madonna fia a kukából eszik, de büszke rá

mindmegette.hu

Megvan a Balaton legjobb strandja, és azt is mutatjuk, hol csobbanhatsz ingyen

ripost.hu

Borzalmas körülmények Párizsban, ebbe a pici szobába dugták Szilágyi Áront az olimpián

ripost.hu

Pánik a bevásárlóközbont parkolójában, csecsemő rekedt a forró autóban

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

INSIDER

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Nagy napra ébredtünk: 120 ezer magyar kap ma nagyon fontos SMS-t

INSIDER

Leesik a hőmérő higanyszála, mutatjuk, hol várható enyhülés

INSIDER

„Éjszakánként jön el hozzá" - A 10 éves Timi látja házuk előző tulajának szellemét

INSIDER

Sasszemed van, ha meg tudod fejteni a valaha volt leghíresebb optikai illúziót!